Rakentaminen24.04.2018

Taloteollisuuden johtotehtävistä omaa kotia kunnostamaan – Taito Toiviainen siirtyy eläkkeelle

Taloteollisuuden uusi tuotantopäällikkö Lauri Massinen (vas.) kättelee eläkkeelle jäävää tuotantojohtajaa Taito Toiviaista.

Taloteollisuuden uusi tuotantopäällikkö Lauri Massinen (vas.) kättelee eläkkeelle jäävää tuotantojohtajaa Taito Toiviaista.

Vuonna 1988 Koskisen Oy:n tekninen johtaja Erkki Salmenlinna soitti Taito Toiviaiselle ja kyseli kiinnostusta tulla Koskiselle töihin. Kiinnostusta löytyi, ja itse Kalevi Koskinen oli mukana haastattelemassa tulevaa työntekijää. Ihan mitä tahansa pestiä ei nimittäin ollut tarjolla: uusi kattoristikkotehdas tarvitsi vetäjää. 

Jo silloin talotehtaalla työskennellyt Toiviainen suostui työtarjoukseen ja samalla otti suuren haasteen vastaan, sillä alkutekijöissään olevasta kattoristikkotehtaasta oli töiden aloitushetkellä valmiina vain seinät ja katto. Toiviainen ei työn määrää hätkähtänyt, vaan tarttui tuumasta toimeen ja alkoi markkinoida ja etsiä asiakkaita. 

Siitä alkoi Toiviaisen ura Koskisella. Ensin hän johti noin kymmenen vuotta kattoristikkotehdasta Järvelässä ja sen jälkeen hän on toiminut Vierumäen talotehtaalla taloteollisuuden tuotantojohtajana. Koskisen oy:n työtarjouksesta on kulunut jo kolmisenkymmentä vuotta. Nyt on aika siirtyä ansaitulle eläkkeelle.  

Haasteiden ja onnistumisten vuosikymmenet 

Toiviainen muistelee lämmöllä menneitä työvuosikymmeniään. Lupsakan ja menevän miehen sosiaaliset taidot, ihmistuntemus, neuvottelutaidot ja kyky tehdä nopeita ratkaisuja ovat päässeet Koskisella ahkeraan käyttöön. Ostosopimuksissa on jo vuosikymmenten ajan komeillut Toiviaisen allekirjoitus onnistuneiden neuvotteluiden tuloksena. 

Toimettomana ei Koskisella ole koskaan tarvinnut olla, sillä ala kehittyy jatkuvasti ja opittavaa riittää aina. Toiviaisen uraan mahtuu paljon kohokohtia, joista hän tahtoo erityisesti nostaa esille nimenomaan tämän jatkuvasti tapahtuneen alan ja teknologian kehityksen, joka on mahdollistanut suuria asioita. 

– Talopuolella on tapahtunut hirveän paljon kehitystä. Alussa tehtiin vain omakotitaloja ja rivitaloja. Nyt ollaan siirrytty myös kerrostaloihin, kerrostalojen korotuksiin ja hoivakoteihin. Tietotekniikka on myös muuttunut hurjasti. Kun aloitin työt, meillä taisi olla vain pari tietokonetta käytössämme. Olen minä itsekin olosuhteisiin nähden pysynyt kehityksessä mukana ihan hyvin, Toiviainen naurahtaa.

Kivistön puukerrostalo Vantaalla.

Kivistön puukerrostalo Vantaalla.

Yhdeksi suurimmaksi haasteeksi uransa aikana Toiviainen nimeää Euroopan suurimman puukerrostalon rakentamisen vuonna 2015 Vantaan Kivistöön. Koskisen Oy tuotti kerrostaloon 15 000 m² ulko- ja väliseinäelementtiä ja 3 200 m² kattoelementtejä. Valtavan kerrostalon rakentaminen oli uutta ja erilaista, mutta siinä onnistuttiin Toiviaisen mukaan hienosti. 

– Vastaanotto oli mahtavan hyvä. Se onnistui teknisesti ainakin ihan täydellisesti, Toiviainen kertoo. 

Hyvälle tekijälle löytyy aina töitä, sanotaan. Toiviaisenkaan ei ole tarvinnut erikseen pohtia töiden hakemista, sillä hän on ollut työmarkkinoilla haluttu työntekijä. Koskiselle Toiviainen on kuitenkin päättänyt jäädä muista työtarjouksista huolimatta. Valintaan ovat vaikuttaneet muun muassa hyvät työkaverit, puu tuttuna materiaalina ja oma määrätietoisuus. Koskisen on myös yrityksenä ollut mieluinen. 

– Koskisen on perheyhtiö, jolla on kasvot. Olen saanut mahdollisuuden tuntea kaikki omistajasuvun jäsenet kolmelta sukupolvelta. On minua muuallekin yritetty saada töihin, mutta kun jotain aloittaa, niin se pitää kyllä sitten hoitaa loppuun. Olen halunnut katsoa, miten tämä homma menee. Kaiken, mitä on ollut annettavissa, olen antanut. Ja nyt on aika lähteä. 

Talon kunnostamista ja moottoripyöräilyä 

Sängyn pohjalle Toiviainen ei ainakaan tule eläkkeellään jäämään. Tehtävälista on kasvanut vuosien varrella ja nyt on aika alkaa käydä listaa läpi kohta kohdalta. Taloteollisuus ei tule ihan heti unohtumaan, sillä ensimmäisenä Toiviainen aikoo kunnostaa oman kotinsa, joka on jäänyt asiakkaiden kotien rakentamisen varjoon.  

– Tehtäviä on kertynyt kolmenkymmenen vuoden aikana vähän liikaakin, pientä stressiä painaa päälle, Toiviainen kertoo. 

Onneksi puhtia ja jaksamista ei tule aktiiviselta ja virkeältä Toiviaiselta tehtävien suorittamisessa puuttumaan. Pelkästään viime talvena Toiviainen hiihti noin 1200 kilometriä. Sairauslomiakaan Toiviainen ei uransa aikana pahemmin pidellyt. Sitä suuremmalla syyllä nyt onkin aikaa tehdä asioita vain itseään varten. Talon kunnostamisen lisäksi aikaa tullaan viettämään liikkuen, moottoripyöräillen ja veneillen. 

Ikävä tietenkin tulee, etenkin työtovereita. Toiviainen jää seuraamaan mielenkiinnolla yrityksen kehitystä. Eläkkeelle siirtyminen tuntuu silti oikein mukavalta. 

– Ihminen ei ole työtä varten, vaan työ on ihmistä varten. Vaikka työ on tärkeää, sen ei tarvitse olla koko elämä, Toiviainen pohdiskelee. 

Motivoituneena ja innokkaana uudeksi tuotantopäälliköksi 

Taito Toiviaisen tehtäviin siirtyy taloteollisuuden työnjohtaja Lauri Massinen, joka on vuosien saatossa päässyt tuotantojohtajan alaisena seuraamaan Toiviaisen tekemistä hyvinkin läheltä. Uusi työtehtävä tulee olemaan Massisesta mielenkiintoinen ja motivoiva haaste henkilökohtaisella tasolla. Massinen odottaa innolla oman osaamisen ja sitä kautta myös yrityksen viemistä eteenpäin. 

– Mielestäni tulevaisuus koko taloteollisuudessa on mahdollisuuksia täynnä kasvaneen ammattirakentamisen ja isojen projektien myötä. Omalla kohdallani näen tilanteen niin, että oman työni kautta minulla on nyt mahdollisuus kehittää tuotantoa siihen suuntaan, että se vastaa entistä paremmin strategiamme ja asiakkaidemme vaatimia tarpeita, Massinen kertoo. 

Vaikka Massisella onkin jo vahva kokemus tuotannosta, hän uskoo uuden työtehtävän tuovan myös uutta opittavaa. Onneksi uuteen tehtävään astutaan syli täynnä edeltäjän neuvoja. Toiviaisen kanssa työskennellessä käteen on jäänyt muun muassa kova ja tunnollinen työnteon mentaliteetti ja kyky tehdä päätöksiä haastavissakin asioissa.  

– Kaiken kaikkiaan itselläni on ollut antoisaa aikaa työskennellä Taiton alaisuudessa nämä vuodet, joita olen Koskisella työskennellyt. Haluan kiittää Taitoa omalta osaltani näistä vuosista ja toivottaa hänelle rauhallisia ja mukavia eläkepäiviä tietäen, että hommat täällä jäävät hyviin käsiin, Massinen sanoo lopuksi.