Rakentaminen11.06.2012

Taimin tontille nousee moderni perinnetalo

Taimi Sihvosen tulevassa kodissa on mm. pihasauna ja maakellari.

Taimi Sihvosen tulevassa kodissa on mm. pihasauna ja maakellari.

Heinolalaisen Taimi Sihvosen tuleva omakotitalo nousee tontille, jossa hän on asunut lähes puolet elämästään. Vanhan rintamamiestaloidyllin keskelle Heinolan Kaivantoon rakentuu moderni aikakautensa edustaja, pihasaunoineen ja kasvihuoneineen.

- Tässä se vanha talo seisoi vielä huhtikuussa. Ennen purkamista otimme talteen kaiken kierrätyskelpoisen keittiötä, ovia ja ikkunoita myöten. Purkuvaiheessa jäljellä oli lähinnä vain katto ja seinät, Taimi Sihvonen kertoo tonttinsa reunalla vanhan kotitalonsa vaiheista.

50-luvun alussa rakennettua rintamamiestaloa oli remontoitu viimeksi parikymmentä vuotta sitten. Taimin mukaan se olisi vaatinut jälleen niin perusteellisen remontin, että uuden rakentaminen alkoi tuntua houkuttelevammalta vaihtoehdolta.

- Rakentamispäätös kypsyi mielessäni jo viitisen vuotta sitten. Tutun rakennustyöstä vastaavan yrittäjänkin varasin jo toissa kesänä, sillä hänen kalenterinsa oli viime kesän osalta täysi.

Kolme erillistä rakennusta

Suomen Kuitulevy Oy:n talousjohtajana työskentelevän Taimin lisäksi taloon muuttaa hänen 13-vuotias tyttärensä. Lähes kahden tuhannen neliömetrin kokoiselle tontille rakentuvat 130 neliöisen, puolitoistakerroksisen puutalon lisäksi erillinen autokatos- ja pihasaunarakennus sekä puutarhavaja – ja varastorakennus. Tontin perukalle Taimi rakentaa kasvihuoneen, jossa kypsyvät tomaatit, kurkut ja muut kasvimaan herkut. Saunarakennuksen alle rakentuu myös pieni maakellari, jossa hän aikoo säilöä kasvimaansa antimia.

- Alkuperäisessä talossammekin oli puilla lämpiävä pihasauna, joten halusin sen myös tähän uuteen kokonaisuuteen sisälle tulevan sähkösaunan lisäksi. Muilta osin talo on melko tyypillinen omakotitalo. Sisustussuunnitelmatkin ovat jo melkoisen pitkällä, sillä tässä on ollut hyvin aikaa niiden pohtimiseen. Asiantuntevaa apua olen saanut sisustussuunnittelija Susanna Hallalta.

Herrala Taloilta Taimi päätti pyytää tarjouksen talonsa suunnitelleen arkkitehdin, Tiina Pyykön, suosituksesta.

- Toki ajattelin jo ennen kilpailutusta, että olisi mukavaa, jos talotoimittaja tulisi niinkin läheltä kuin Vierumäeltä. Useamman toimittajan kilpailutuksen jälkeen oli mukavaa huomata, että Herrala Talojen tarjous veti pisimmän korren.

Pääsiäiseksi uuteen kotiin

Taimin rakennusprojekti oli toukokuussa hyvässä vauhdissa. Perustukset olivat kovaa vauhtia työn alla ja ne valmistuvat reilusti ennen juhannusta edeltävää viikkoa, jolloin on talopaketin toimituksen vuoro.

- Tarkkaa aikataulua ei ole lyöty lukkoon, mutta toiveissa on, että pääsisimme ensi keväänä, pääsiäiseen mennessä muuttamaan uuteen kotiin.

Taimi ja hänen tyttärensä asuvat väliaikaisesti vuokralla puolen kilometrin päässä tulevasta kodista. Tontilla hän kertoo vierailevansa päivittäin.

- Todennäköisesti tulen olemaan täällä työmiesten mielestä riesaksi asti, mutta yritän kyllä pysytellä tieltä ja jaloista pois, hän naurahtaa.