Rakentaminen11.10.2011

Puukerrostalo on viittä vaille valmis

Suomen ensimmäinen puukerrostalo valmistuu loppuvuodesta.

Suomen ensimmäinen puukerrostalo valmistuu loppuvuodesta.

Naulapyssy paukkuu ja saha soi. Heinolan Vierumäelle rakentumassa olevassa Suomen korkeimmassa puukerrostalossa tehdään vinhaa vauhtia ulkoverhouksen viimeistelyä ja sisätöitä. Ensimmäiset asukkaat pääsevät muuttamaan taloon jo ennen joulua.

Syyskuun alussa puukerrostalo näytti ulkoapäin jo melkoisen valmiilta. Asuntojen sisätiloissa työt olivat vielä kesken. Suurimmassa osassa asuntoja seinät oli maalattu, keittiö oli asennettu ja pesutilatkin laatoitettu, joten hitaimmat työvaiheet olivat jo takanapäin.

- Elementtien asennuksessa aikataulu venyi, mutta sisätöissä sitä on taas kiritty kiinni. Tarkkaa valmistumispäivää ei ole lyöty etukäteen lukkoon, mutta kutakuinkin suunnitellussa aikataulussa ollaan, Koskisen puurakentamisen kehitysinsinööri Janne Inkinen kertoo.

Seuraavaa odotellessa

Kun Koskisen ja Herrala Talojen ensimmäinen puukerrostaloprojekti on jo lähes valmis, herää kysymys, milloin on seuraavan vuoro?

Janne Inkisen toiveissa on, että vielä tuoreessa muistissa olevalle kerrostaloprojektille saadaan pikaisesti jatkoa. Hän sanoo Koskisen olevan valmis vastaavanlaiseen projektiin. Kun Herrala Talojen pientaloelementtien tuotanto painottuu kesäkaudelle, olisi toivottavaa, että saataisiin kerrostaloelementtien valmistusta etenkin talvikaudelle.

- Kokonaisuudessaan ensimmäinen kerrostaloprojekti on ollut varsin opettavainen. Seuraavassa vastaavan kokoluokan hankkeessa olemme jo monessa asiassa viisaampia. Kokonaisuutta ajatellen ulkoseinäelementtejä on perusteltua tehdä joissain kohdin vieläkin valmiimmiksi, Inkinen aprikoi.

Herrala Talojen tuotantotiloihin on jo kaavailtu omia tiloja käsityövaltaisten kerrostalon ulkoseinäelementtien valmistukselle. Sitä kautta päästäisiin tekemään myös entistä pidempiä elementtejä.

- Pidemmät elementit saattaisivat osaltaan helpottaa ja nopeuttaa sekä rakennesuunnittelua että asennusta, Inkinen sanoo.

Ekotehokas talo

Koskisen lisäksi puukerrostalon rakennuttajia ovat Heinolan Kaupunki, Versowood Oy ja kohteen pääurakoitsijana toimiva Rakennusliike Reponen. Janne Inkisen mukaan hanke on lisännyt eri toimijoiden välistä yhteistyötä, joka on sujunut kaikin puolin mainiosti.

- Suunnittelulla ja projektin johdolla on tällaisissa yhteishankkeissa iso rooli. Rakennusliike Reposen asiantuntemuksella työt ovat edenneen vaiheesta seuraavaan varsin jouhevasti.

Puukerrostalossa yhdistellään materiaaleja ja rakentamistapoja uudella tavalla. Ekotehokas talo rakennetaan passiivienergiatasoiseksi. Talo lämmitetään kaukolämmöllä, joka tuotetaan uusituvilla polttoaineilla. Puu näkyy talon julkisivun lisäksi muun muassa parvekkeiden ja porraskäytävän pilareissa, palkeissa ja portaissa.

- Vastaava kerrostalon seinäelementtirakenne soveltuisi myös muihin matalaenergiatasoisiin P3- ja P2-paloluokan rakennuksiin eli asuntojen lisäksi esimerkiksi hoitolaitoksiin sekä kokoontumis- ja liiketiloihin. Siinä voisi olla seuraava markkinarako, Janne Inkinen pohtii.