Rakentaminen23.05.2011

Puukerrostalo on pian harjakorkeudessa

Suomen korkeimman puukerrostalon elementit on valmistettu muutaman kilometrin päässä sijaitsevalla Herrala Talojen talotehtaalla.

Suomen korkeimman puukerrostalon elementit on valmistettu muutaman kilometrin päässä sijaitsevalla Herrala Talojen talotehtaalla.

Heinolan Vierumäelle rakentumassa oleva Suomen korkein puukerrostalo nousee kesäkuussa harjakorkeuteen.

Kerrostalon seinät toimitetaan rakennuspaikalle asennusvalmiina elementteinä muutaman kilometrin päässä sijaitsevalta Herrala Talojen talotehtaalta. Toukokuun puolessa välissä talotehtaalla työstettiin viisikerroksisen talon neljännen kerroksen viimeisiä elementtejä. Työmaalla oli asennettuina kaksi ensimäistä kerrosta.

- Seinäelementtien valmistukseen kului parin ensimmäisen kerroksen osalta hieman suunniteltua enemmän aikaa, mutta nyt valmistus sujuu jo aikataulussa. Samankaltainen ilmiö tullee tapahtumaan työmaalla seinäelementtien asennuksessa. Puukerrostalon seinäelementit poikkeavat kokonsa lisäksi myös rakenteeltaan pientalon seinäelementeistä. Työtavat ja menetelmät ovat kehittyneet kokemusten kautta, Herrala Talojen kehitysinsinööri Janne Inkinen kertoo.

Ekotehokas kokonaisuus

Koskisen lisäksi puukerrostalon rakennuttajia ovat Heinolan Kaupunki, Versowood Oy ja kohteen pääurakoitsijana toimiva Rakennusliike Reponen. Normaalista taloelementtitoimituksesta poiketen Herrala Talot ei asenna kerrostalon seinäelementtejä, vaan kaikkien puuelementtien asennus tapahtuu pääurakoitsijan hankkiman asennusryhmän toimesta. Yhteensä kymmenkunta asennusmiestä työllistävällä työmaalla rakennetaan parhaillaan myös talon viereen tulevaa betonista väestönsuojaa.

Puukerrostalossa yhdistellään materiaaleja ja rakentamistapoja uudella tavalla. Ekotehokas talo rakennetaan passiivienergiatasoiseksi. Talo lämmitetään kaukolämmöllä, joka tuotetaan uusituvilla polttoaineilla.

- Itse kerrostalossa betonia on ainoastaan perustuksissa, hissikuilussa ja välipohjien päällä. Muilta osin talo on kokonaisuudessaan puuta, Janne Inkinen kertoo.

Puu näkyy talon julkisivun lisäksi muun muassa parvekkeiden ja porraskäytävän pilareissa, palkeissa ja portaissa. Kerrostalon sisätiloissa puun hyödyntämistä rajoittavat palotekniset säädökset.

- Elementtien valmistumisen jälkeen projekti on meidän osaltamme valmis. Sen jälkeen jäämme seuraamaan mielenkiinnolla talon valmistumista, Janne Inkinen toteaa.


Puukerrostalo on pian harjakorkeudessa

Puukerrostalo on pian harjakorkeudessa.