Rakentaminen20.11.2014

Puu tarjoaa vaihtoehtoja rakentamisen jokaiseen vaiheeseen

Puu tuo lämpöä sisustukseen

Puu tuo lämpöä sisustukseen.

Puu on perinteinen ja monipuolinen rakennusaine, joka käy niin kantavaksi rakenteeksi, lämmöneristeeksi kuin pintaverhousmateriaaliksikin. Sen osuus kaikista rakentamisen materiaaleista Suomessa on noin 40 % luokkaa.

Puu on suosittu materiaali rakentamisessa sen hyvien teknisten ominaisuuksien vuoksi. Puuta on helppo työstää ja sillä on monipuoliset liitosmahdollisuudet. Lisäksi puu on taloudellinen, lämmin, kaunis ja ekologinen materiaali. Puulajeilla on erilaisia ominaisuuksia, mikä määrittelee niille sopivimmat käyttökohteet eri rakentamisen vaiheissa.

- Suomessa kuusi on yleisin raaka-aine asuinrakennusten valmistamisessa säänkestävyytensä ja lämpöarvonsa vuoksi. Kuusen lujuus, keveys ja joustavuus tekevät siitä eriomaisen materiaalin kantaviin rakenteisiin, kuvailee Koskisen myyntipäällikkö Ari Elovaara.

Kantavien rakenteiden lisäksi kuusta käytetään paljon myös ulkoverhoukseen. Kuusen sydäntavarasta valmistettu teollisesti käsitelty lauta on kestävä vaihtoehto. Kuusilauta on yleensä hienosahattua, jolloin maali tarttuu hyvin pintaan. Mäntyä taas jalostetaan usein sisustusmateriaaleiksi, huonekaluiksi ja karmeiksi. Lisäksi mänty on parhaimmillaan ikkunoiden ja ovien komponenteissa ja massiivipuulistoissa.

Saunaan kuusta, lattiaan mäntyä

Kantavien rakenteiden lisäksi puuta käytetään myös paljon sisustukseen ja erilaisiin sisärakenteisiin. Puu tuo sisustukseen lämpöä puhuttamakaan sen ekologisuudesta. Puuta voidaan käyttää oikeastaan mihin tahansa kodin sisäverhoiluun, mutta yleisimmät käyttökohteet ovat sauna, kattojen sisäpinnat, seinät, lattia ja erilaiset tasot.

Saunan lauteisiin ja seinäpaneeleiksi paras vaihtoehto on vähän oksia sisältävä terveoksainen kuusi. Talojen kattopaneeleiksi käytetään yleisesti kuusta, joka pysyy kauniin vaaleana verrattuna mäntyyn. Terveoksainen kuusi käsitellään suurimmaksi osaksi teollisesti joko valkolakalla tai valkovahalla. Myös mänty käy erinomaisesti kattopaneeliksi, joskin sitä ei enää käytetä yhtä paljon kuin kuusta.

Laminaatit ja parketit ovat suosittuja lattiamateriaaleja, mutta lattian voi tehdä myös aidosta puulaudasta. Lattiamateriaaliksi käytetään usein mäntylautaa, joka voidaan lakata tai vahata, jolloin sen kulutuskestävyys paranee. Puulattia on lämmin ja ajaton vaihtoehto.

Erilaisiin tasoihin sopii kotimaisista puulajeista koivu sen kovuuden ja kestävyyden vuoksi. Esimerkiksi keittiön tasot ja hyllyt voidaan tehdä koivuliimalevystä, joka on kestävää ja helppoa työstää. Muita koivuliimalevyn käyttökohteita ovat mm. portaat, kynnykset ja ikkunalaudat.

Koskisella laaja valikoima laadukkaita puutuotteita

Koskisen kuusisahatavara on erittäin hyvälaatuista ja kestävää ja siksi hyvää rakennesahatavaraa niin kattorakenteisiin, kattoristikoihin kuin seinärakenteisiinkin. Kaikki rakennesahatavara on lujuuslajiteltua, CE-merkittyä sekä sileäksi höylättyä. Uusimpana tuotteena Koskisen tarjoaa kotimaisesta kuusesta valmistettuja palosuojattuja ulkovuorilautoja.

- Koskisen käsittelee kuusituotteensa teollisesti pohja- tai välimaalaamalla ja lisäksi vielä palosuoja-aineella mikäli tarvetta. Männystä valmistettavia sisustustuotteita ei käsitellä, vaan myymme paneelit jälkikäsittelijöille, jotka käsittelevät ne itse, kertaa Koskisen myyntipäällikkö Jorma Metsola Koskisen tuotevalikoimaa.