Rakentaminen22.02.2019

Puolarin lisäkerrokset nostavat asukkaat Tampereen kattojen ylle

Puolarin koko korttelin kiertävät puusta rakennetut lisäkerrokset ovat olleet Koskisen lisäkerrosrakentamishistorian suurin toimitus.

Puolarin koko korttelin kiertävät puusta rakennetut lisäkerrokset ovat olleet Koskisen lisäkerrosrakentamishistorian suurin toimitus.

Tampereen keskusta-alueella sijaitsevan kerrostalokorttelin päälle noussut As Oy Tampereen Puolari on ollut pitkä, haastava ja palkitseva rakennushanke. Koko korttelin kiertävät puusta rakennetut lisäkerrokset ovat olleet Koskisen lisäkerrosrakentamishistorian suurin toimitus. 

Kohteen tilaajan ja rakentajan Lujatalo Oy:n hankintapäällikkö Sanna Mäkinen on innoissaan uudesta kohteesta, joka on osa Tampereen Satamakadulla sijaitsevaa kunnianhimoista kokonaisuutta. Lisäkerrosten alle jäävä kortteli koostuu muun muassa vanhaan, historialliseen sukkatehtaaseen saneeratuista kerrostaloasunnoista, uudiskerrostalosta, ikäihmisten palveluasumiseen ja vuokra-asumiseen tarkoitetuista asunnoista ja liiketiloista. Kaiken tämän alla on vielä parkkihalli autoille. 

– Tämä on ollut mielenkiintoinen ja haastava hanke kaiken kaikkiaan, eikä tämän tyylistä rakentamista ole Pirkanmaan yksikössämme ollut, Mäkinen kertoo. 

Korttelia suunnitellessa oli otettava huomioon vanhan, historiaa huokuvan sukkatehtaan asettamat vaatimukset. Osa 1900-luvun alussa rakennetun tehtaan rakenteista ja koko itäsivun rakennus rakennettiin uudelleen huonon kunnon vuoksi. Monet vastaan tulleet yllätykset viivästyttivät korttelin valmistumista yli vuodella. Korttelin mittainen urakka aloitettiin jo vuonna 2015, ja näyttävä kokonaisuus on nyt valmistumassa vuonna 2019. 

Uuden ja vanhan tyylikäs yhdistelmä 

Suuri osa korttelin suojellusta julkisivusta ja punatiilinen piippu jäivät muistuttamaan tehdaskaupungin historiasta. Myös lisäkerrokset tahdottiin suunnitella vanhaa rakennusta kunnioittaen. Lisäkerrosten arkkitehtisuunnittelusta vastasi Helamaa & Heiskanen Oy ja rakennesuunnittelusta A-insinöörit Suunnittelu Oy. 

– Arkkitehti on onnistunut luomaan Puolarista ja koko korttelista todella tyylikkään kokonaisuuden. Sijainti lähellä keskustan ydintä on todella hyvä. Asukkailla on upeat maisemat Tampereen kattojen yllä, Lujatalo Oy:n Sanna Mäkinen kertoo. 

Aiemmin kahdeksaan kerroksen korkeuteen kohonnut kortteli sai Puolarin ansiosta vielä kaksi lisäkerrosta. Näihin kerroksiin rakennettiin yhteensä 24 asuntoa, joiden huoneistojen yhteispinta-ala on 1940 neliömetriä. Kaikissa asunnoissa on joko lasitettu parveke tai terassi – tai molemmat, kuten kahteen kerrokseen rakennetuissa asunnoissa. 

Lisäkerrosten materiaaliksi valittiin puu muun muassa sen keveyden vuoksi. Koskisen toimitti kohteeseen valmiina jättielementteinä ulkoseinät, kantavat väliseinät, välipohjat, yläpohjat, pilarit ja palkit. Koskisen projektipäällikkö Jonna Kauhtila kertoo, että puulla on keveyden lisäksi monia muitakin hyviä ominaisuuksia. 

– Yksi puun eduista on se valmiusaste, mihin päästään jo elementtien valmistusvaiheessa. Me saamme esimerkiksi ikkunat valmiiksi seinään kiinni jo ennen asentamista. Myös julkisivun elementit, kuten rappauslevytykset ja paneelit parvekkeiden taustalle saadaan valmiiksi elementteihin. Ehdoton plussa on myös se, että rakennamme kuivasta materiaalista. Kun elementit on asennettu paikalleen, seuraavaan työvaiheeseen voidaan siirtyä vaikka heti, Kauhtila sanoo.

Lisäkerrosten materiaaliksi valittiin puu muun muassa sen keveyden vuoksi.

Lisäkerrosten materiaaliksi valittiin puu muun muassa sen keveyden vuoksi. 

Uudenlainen urakka keskellä kaupungin vilskettä 

Puolarin lisäkerrokset olivat monella tavalla Koskiselle uusi ja ainutlaatuinen projekti. 

– Seinät olivat aika lailla perustekemistä, mutta välipohjat tehtiin eri tavalla kuin ennen. Ristikkorakenteisia yläpohjia ei tässä mittakaavassa lisäkerrosrakentamisessa ole aiemmin tehty. Me vastasimme myös asentamisesta, ja vastaavan kokoinen lisäkerrosten asennustyö oli ensimmäinen laatuaan, Jonna Kauhtila summaa. 

Elementtien asennuksesta vastanneen Ilari Tiitisen yritys TIILA-Rakennus Oy on asentanut Koskisen lisäkerroselementtejä aiemminkin, mutta tämä oli myös hänelle suurin lisäkerroshanke tähän mennessä. Tiitinen kertookin kohteen olleen aikamoinen projekti, josta ei selvitty ilman pikku kommelluksia. 

Haasteita asetti muun muassa kohteen sijainti lähellä Tampereen ydintä. Esimerkiksi torninosturin kapasiteettia kasvatettiin vaakapuomia jatkamalla ja vastapainoja lisäämällä. Näin nostotyö saatiin tehtyä yhdellä nosturilla paikasta, joka soveltui helpoiten rahdin purkuun ja johon oli hyvä näköyhteys nosturista käsin. Lisäksi liikenne toi omat haasteensa. Kaikesta kuitenkin selvittiin ennakoimalla ja toimivilla ratkaisuilla työn edetessä. 

– Teitä ei voitu sulkea, sillä kaupungilta ei saatu lupaa edes yhden kaistan sulkemiseen. Liikenne oli jatkuvasti aika vilkasta, ja toimitusrekkojen aikataulut oli suunniteltava tarkkaan etukäteen. Säilytystilaa ei paljoakaan ollut, joten kahden elementtipaketin saapuessa yksi nostettiin sivuun ja toinen nostettiin heti korkeuksiin, Tiitinen kertoo. 

Myös sää asetti aina välillä omat haasteensa, vaikka kohde rakennettiinkin sääsuojan alla. Sade oli otettava huomioon elementtien toimituksissa, ja korkeuksissa Pyhäjärveltä puhalteleva voimakas tuuli olisi ilman ennakointia voinut heilutella ylös nostettavat elementit pitkin seiniä. Turvallisuudesta huolehtiminen pidettiin jatkuvasti mielessä, ja asennustyöt tehtiin vain olosuhteiden salliessa ilman riskinottoja. 

– Sitten piti ottaa aavistuksen maltillisempi päivätahti vaan, Tiitinen toteaa rennosti. 

Tiitinen on oman ja tiiminsä työn lopputulokseen tyytyväinen. Hän kertoo, että onnistumista tukivat pitkälle valmiiksi tehdyt elementit, hyvin toiminut työnjohto ja eri tahojen sujuva kommunikointi. Vaikka uutta ja vanhaa yhdistelevä ja arkkitehtuurisesti poikkeava kohde vaatikin paljon erityishuomiota onnistuakseen, uusien asukkaiden tulevat näköalat eivät jääneet asentajaltakaan huomaamatta: 

– Ne, jotka muuttavat eteläpuolen nurkka-asuntoihin, saavat mahtavat järvimaisemat!