Rakentaminen17.01.2011

Passiivitalosta tuli toiveiden mukainen

Hyvinkään passiivitalossa tarkenee talvellakin.

Hyvinkään passiivitalossa tarkenee talvellakin.

Koskisen ensimmäinen passiivitalo valmistui viime vuoden heinäkuussa Hyvinkäälle. Herrala Talojen Kaukovaarasta tuli tismalleen asukkaidensa toiveiden mukainen.

Mike Holopaisen ja Maija Puronvarren passiivitalon energiankulutus selviää tarkemmin vasta kuluvan talven jälkeen.

- Tammikuun lopussa taloon asennettiin energiankulutusmittari. Kevään aikana selviää, kuinka paljon käyttämästämme sähköstä kuluu käyttöveden lämmitykseen, kosteiden tilojen lattialämmitykseen, pattereihin ja taloussähköön, Mike kertoo.
Talvikuukausina Miken ja Maijan talon alakerta lämpenee 44 senttimetriä paksujen seinien sisäpuolella pääosin takalla, jota poltetaan kahdesta kolmeen kertaan viikossa.

- Ala- ja yläkerran termostaattipattereissa on ollut koko ajan pieni lämpö päällä, mutta en osaa sanoa, onko se paljoa pienempi normaaliin sähkölämmitteiseen taloon verrattuna. Energiankulutusmittauksen jälkeen olemme varmasti senkin suhteen viisaampia, Mike aprikoi.

Toimivat tilaratkaisut

Uuteen kotiinsa Mike ja Maija ovat olleet kokonaisuudessaan varsin tyytyväisiä.

- Pohjaratkaisu tuntuu toimivalta ja tilava keittiömme on herättänyt ihastusta monissa meillä vierailleissa. Ainakin tämän mallin kohdalla Herrala Talojen suunnittelijat ovat tehneet hyvää työtä, Mike kiittelee.

Passiivitalon rakentamiseen Mike ja Maija ryhtyisivät muitta mutkitta uudestaan, jos toisen talon tekeminen olisi harkinnassa.

- Esimerkiksi eristämisen osalta osaisimme tehdä toisella kertaa kustannustehokkaampia ratkaisuja.  Muutamia muitakin pikku juttuja tekisimme varmasti paremmin, mutta saman vastauksen saa varmasti jokaiselta ensimmäisen talonsa rakentaneelta, Mike toteaa.

Arvokasta lisätietoa

Herrala Talojen kehitysinsinööri Janne Inkisen mukaan Miken ja Maijan passiivitaloprojektista kertyi talotehtaalle runsaasti arvokasta lisätietoa tulevia kohteita varten. Kohteen seuranta jatkuu edelleen, sillä Inkinen on seurannut ulkoseinän väliin asennettujen anturien välityksellä mm. seinärakenteen lämpötiloja ja kosteuksia.

- Anturit ovat osoittaneet, että seinärakenne ja etenkin tuulensuojalevyn päälle asennettu tuulensuojavilla toimivat juuri siten kuin niiden oletettiinkin toimivan. Rakenne pysyy kuivana.
 
Talotehtaalla on pystytty hyödyntämään Holopaisten rakennuskokemuksia mm. passiivitalon rungon tolppien jaottelussa.
 
- Jatkossa pyrimme priorisoimaan levyeristeet ulkoseinien runkotolppajaottelun suunnittelussa niin pitkälti kuin mahdollista, jotta eristeen osuus seinässä olisi mahdollisimman suuri ja tolppajako suotuisampi vakiokokoisille eristelevyille. Tavallisesti ikkuna- ja oviaukot sekä muut liittyvät rakenteet tekevät tolppien jaotteluun epäsäännönmukaisuuksia, jolloin eristelevyjä joudutaan näissä kohdin kaventamaan tolppaväliin soveltuvaksi. Eristelevyjen leikkely on työlästä, varsinkin passiivitalossa kun eristettä on paljon.
 
Janne Inkisen mukaan Herrala Talojen seuraavaa passiivikohdetta ryhdytään rakentamaan näillä näkymin ensi kesänä.
 

FAKTA Talo Holopainen

 
Rakennuttaja: Mike Holopainen ja Maija Puronvarsi.
Talotoimittaja: Koskisen Oy, Herrala Talot
Malli: Kaukovaara, muokattu
Suunnittelija: Koskisen Oy / Tytti Mäntyoja
Rakentaja: Mäntsälän Laatutalot Oy
Tontin koko: 990 m²
Huoneistoala: 190 m²
Kerrosala: 223 m² + kylmä varasto/autokatos 22 m²
Runko: Puu, pre cut
Lämmitys: Suora sähkö, lattialämmitys kosteissa tiloissa ja tuulikaapissa, muissa huoneissa patterit huonekohtaisella säätömahdollisuudella + varaava takka
Ilmanvaihto: Koneellinen, lämmön talteenotto, maaviilennysputkisto