Rakentaminen14.10.2013

Mansikka-ahon puukoulu valmistuu vauhdilla

Mansikka-ahon koulu valmistuu kovaa vauhtia Kouvolassa.

Mansikka-ahon koulu valmistuu kovaa vauhtia Kouvolassa.

Aurinko paistaa kirkkaasti lokakuisena aamuna Kouvolan Mansikka-ahossa ja korostaa kauniisti alueelle valmistuvan puukoulun arkkitehtuuria ja kattorakenteita. Koskisen taloteollisuus on ollut suuressa roolissa upean puukoulun valmistumisessa, sillä se toimitti seinäelementit ja kattoristikot puukoulua varten.

Kuluva vuosi on ollut nousujohteinen Koskisen taloteollisuuden ammattirakentamisen puolella. Yksi isoimmista projekteista on ollut Mansikka-ahon kaksikerroksisen puukoulun rakentaminen Kouvolassa, johon taloteollisuus on toimittanut puiset ulkoseinäelementit, kantavat väliseinät ja kattorakenteet.

Lemminkäinen aloitti mittavan rakennusurakan vuosi sitten marraskuussa ja ensimmäiset elementtitoimitukset lähtivät matkaan Vierumäen talotehtaalta helmikuussa. Puukoulun on tarkoitus valmistua keväällä 2014, ja ensimmäiset alakoululaiset pääsevät aloittamaan lukuvuotensa saman vuoden syksyllä. Uudessa koulussa on kaikkiaan 22 opetustilaa ja oppilaita rakennukseen mahtuu kuutisensataa.

Uusi suurten elementtien tuotantolinja mahdollisti suuren projektin

Mansikka-ahon koulun projekti ei olisi onnistunut ilman Herralan talotehtaan uutta jätti elementtien tuotantolinjaa. Linjalla on mahdollista valmistaa jopa 4x14 metrin kokoinen elementti. Helmikuisesta käyttöönotostaan asti linja onkin pyörinyt täyttä häkää.

- Mansikka-ahon projektin jälkeen linjaa parannellaan entisestään lisäämällä erilaisia nostimia. Näin esimerkiksi ikkunoiden kiinnittäminen elementteihin onnistuu jo tehtaalla ja elementit ovat rakennustyömaalle tullessaan ulkoisesti täysin valmiita, kertoo talotehtaan tekninen päällikkö Janne Inkinen.

Elementtien rakentaminen mahdollisimman valmiiksi jo talotehtaalla nopeuttaa rakennustöitä itse kohteessa ja on myös kustannustehokasta.

Haastava arkkitehtuuri kääntyi voitoksi

Oman haasteensa projektiin toi myös Mansikka-ahon koulun vaativa arkkitehtuuri, sillä esimerkiksi kattorakennelmaan tuli 600–700 erilaista ristikkotyyppiä.  Ristikot valmistettiin Koskisen kattoristikkotehtaalla Järvelässä.

Viimeiset elementti- ja ristikkotoimitukset lähtivät kohti Kouvolaa elokuussa. Tällä hetkellä puukoulun runko ja vesikatto alkavat olla valmiita ja työt ovat siirtyneet sisätiloihin. Käynnissä ovat paraikaa väliseinätyöt sekä pintojen maalaus ja laatoitus. Lemminkäinen Talo Oy:n tuotantoinsinööri Vertti Vallenius on kokonaisuudessaan tyytyväinen projektin etenemiseen ja Koskisen taloteollisuuden osuuteen.

- Yhteistyö Koskisen taloteollisuuden kanssa sujui hyvin. Toimitetut elementit olivat oikeanlaisia ja osuivat kerralla kohdilleen. Moottorisahalle ei juuri ollut tarvetta, naurahtaa Vallenius.


Sen lisäksi Vallenius on erityisen tyytyväinen Koskisen taloteollisuuden kykyyn vastata haasteelliseksi muodostuneeseen aikatauluun. Viivytyksiä toimitusten osalta ei tullut ja muutenkin Taloteollisuuden panos myös rakennesuunnittelupuolella oli huomattava.

Julkinen puurakentaminen kasvussa

Mansikka-ahon koulun lisäksi Koskisen taloteollisuudella on ollut viime aikoina muitakin julkisen puolen projekteja tekeillä. Esimerkiksi Mäntsälään on nousemassa neuvola ja muutamia puurakenteisia hoivakotejakin on tekeillä. Hyvin sujunut Mansikka-ahon projekti on puhunut puolestaan, sillä tarjouspyyntöjä on tullut useisiin uusiin projekteihin.

Koskisen taloteollisuuden tekninen päällikkö Janne Inkinen pitää puurakentamisen tulevaisuutta hyvänä.

- Ilmapiiri on muuttunut kokonaisuudessaan myönteisemmäksi, johon syitä ovat hyvät esimerkit puurakentamisen saralla sekä valtiojohdon puhuminen puurakentamisen puolesta.

Inkisen mukaan puuelementit sopivat hyvin juuri julkisten rakennusten ja kerrostalojen rakentamiseen. Puu on rakenteeltaan kevyempi kuin betoni ja elementit saa säältä suojaan nopeasti. Hän uskoo myös, että esimerkiksi lisäkerrosten rakentaminen puuelementeistä on tulevaisuudessa yhä yleisempää, koska puu on kevyt materiaali, jota jo olemassa olevat perustukset kestävät. Myös paloturvallisuuden kannalta puiset lisäkerrokset ovat hyvä vaihtoehto.

- Kehittämällä edelleen puurakentamista myös kustannukset voitaisiin saada entistä edullisemmiksi, toteaa Inkinen.

Myös Vallenius näkee puurakentamiselle olevan tilaa tulevaisuudessa. Hän mukaansa puu sopii hyvin tietynlaisiin kohteisiin, kunhan jo arkkitehtisuunnitteluvaiheessa otetaan puu materiaalina huomioon, jotta sen visuaalisuus voidaan hyödyntää mahdollisimman hyvin. 

- Mansikka-ahon koulun tapauksessa palkit ja pilarit eivät valitettavasti jää näyttävyydestään huolimatta näkyviin kovin hyvin, koska niitä ei ollut osattu ottaa huomioon riittävästi suunnitteluvaiheessa, harmittelee Vallenius.

Tästäkin huolimatta Mansikka-ahon koulusta näyttäisi tulevan melkoisen näyttävä rakennus, kun se vihdoin keväällä on valmis koko komeudessaan.

Koskisen taloteollisuus toimitti yli 600 erilaista kattoristikkoa Mansikka-ahon koulun kattorakennelmaan.

Koskisen taloteollisuus toimitti yli 600 erilaista kattoristikkoa Mansikka-ahon koulun kattorakennelmaan.