Rakentaminen20.11.2014

Lisäkerrosrakentamisesta apua tonttipulaan?

Helsingin Rakuunantiellä toteutettiin lisäkerroksen rakentaminen

Helsingin Rakuunantiellä toteutettiin lisäkerroksen rakentaminen.

Metropolialueella ja suurissa kasvukeskuksissa on jo pidemmän aikaa painittu tonttipulan kanssa. Kerrostalotonttien kysyntä ylittää monella paikkakunnalla tarjonnan. Koskisen taloteollisuus tarjoaa yhden vaihtoehtoisen ratkaisun tonttipulaan: kerrostalojen lisäkerrosrakentamisen.

Lisäkerrosrakentamisella tarkoitetaan kokonaisen uuden asuinkerroksen rakentamista vanhan vintin tilalle. Uudet asuinneliöt ja huoneistot on otettu ilolla vastaan etenkin pääkaupunkiseudulla, jossa asuntokauppa käy kohtuullisesti talouden taantumasta huolimatta. Helsingin Rakuunantiellä ja Sauvontiellä olevat kohteet saavat tammikuun 2015 loppuun mennessä katolleen neljännen asuinkerroksen. Molemmissa kohteissa uuden lisäkerroksen seinä- ja kattoelementit sekä ikkunat toimittaa Koskisen Oy.

- Lisäkerrosrakentamisessa talon vanha harjakatto ja vinttirakenteet puretaan pois ja niiden tilalle tehdään kokonaan uusi asuinkerros. Ulkoapäin lisäkerrosta ei välttämättä edes huomaa, sillä se voidaan verhoilla vanhan rakennuksen kanssa tismalleen samannäköiseksi, Koskisen taloteollisuuden myyntipäällikkö Vesa Saarelainen kertoo.

Lisäkerroksen rakentaminen on mahdollista, mikäli taloyhtiön tontilla on vielä rakennusoikeutta jäljellä. Lisäkerrosrakentamisella ja siitä saatavilla tuloilla on mahdollista kattaa myös osa vanhojen taloyhtiöiden linjasaneerauskustannuksista. Uuden asuinkerroksen rakentaminen ajoitetaan usein linjasaneerauksen yhteyteen. Lisäkerros- ja kattoelementtien asennus vie noin viikon.

- Ostajan kannalta lisäkerrokseen rakennetun asunnon puolesta puhuvat valmis asuinalue sekä uusi moderni koti, jossa on vanhan talon tunnelmaa. Pääkaupunkiseudulla tällaisia vanhoja kerrostaloja, joihin lisäkerros on mahdollista rakentaa, on valtavan paljon. Koska tonttimaata on vähän, on rakennusoikeuden maksimaalinen hyödyntäminen järkevää, Koskisen taloteollisuuden markkinointipäällikkö Sanni Pietiäinen toteaa.

Puuelementit nopea ja kevyt ratkaisu lisäkerrosrakentamiseen

Koskisen yhteistyökumppanin, Consti Oy:n rakennuspäällikkö Tapani Eisanen näkee lisäkerrosrakentamiselle paljon potentiaalia.

- Pääkaupunkiseudulla on runsaasti kokonaisia asuinalueita, joissa kolmikerroksisiin ja suhteellisen mataliin kerrostaloihin voitaisiin tehdä lisäkerros ilman, että maisema tai kaupunkikuva olennaisesti muuttuu. Puuelementtiratkaisujen avulla lisäkerroksen rakentaminen on nopeaa ja tehokasta, sillä puu on rakennusmateriaalina hyvä, kevyt ja luja, Eisanen toteaa.

Myös rakentamisen konsulttipalveluja tarjoavan Asuntoverstaan projektijohtaja Toimi Niesniemi uskoo lisäkerrosrakentamisen tulevaisuuteen.

- Lisäkerrosrakentaminen on etenkin pääkaupunkiseudulla vahvasti tätä päivää. Puuelementit ovat keveytensä ansiosta erinomainen lisäkerrosrakentamisen materiaali, sillä niiden kanssa ei ole kantavuusongelmia, Niesniemi toteaa.

Lisäkerrosrakentaminen on oiva täydennys Koskisen Oy:n ammattirakentamisen tuotevalikoimaan, johon kuuluvat entuudestaan muun muassa rivitalot, kerrostalot, päivä- ja hoivakodit sekä viljakuivureiden katot.

- Rakentamisen trendi on yleisesti ottaen laskussa, mutta ammattirakentamisen ansiosta Koskisen taloteollisuus on pystynyt pitämään nenänsä pinnalla. Kivistön puukerrostalon ja lisäkerrosrakentamisen ansiosta talotehdas pyörii täydellä teholla yli sydäntalven, Sanni Pietiäinen iloitsee.