Rakentaminen09.01.2012

Laitiset valitsivat talvirakentamisen

Arto Laitinen rakentaa talonsa suurimmaksi osaksi itse.

Arto Laitinen rakentaa talonsa suurimmaksi osaksi itse.

Perinteisesti omakotitalon rakentaminen Suomessa ajoittuu kesään. Lahtelainen Laitisen pariskunta valitsi kuitenkin talvirakentamisen ja aikoo nauttia kesästä valmiissa talossa, pihatöiden parissa.

Talvi voi asettaa rakentamiseen omat haasteensa, etenkin jos odotettavissa on paukkupakkasia ja runsaita lumisateita. Laitisen perheen Lahden Kaarlaaksoon joulukuun lopussa pystytetyn Herrala Talon sisällä työt ovat kuitenkin täydessä vauhdissa. Talon tuleva isäntä, Arto Laitinen, valmistelee lattialämmityksen asennusta. Hän aikoo rakentaa talon suurimmaksi osaksi itse luvanvaraisia ammattitöitä lukuun ottamatta.

- Rakentamisen kannalta vuodenajalla ei ole juurikaan väliä. Oman projektimme aloitus venyi syksyyn, koska lupien hakuprosessi vei odotettua kauemmin. Perustustyöt aloitimme lokakuussa ja talopaketti pystytettiin tapaninpäivänä, toista taloaan rakentava Arto Laitinen kertoo.

Monien etujen talvi

Herrala Talojen asennusvalvojan Sami Siilimäen mukaan rakentamisessa kannattaa hyödyntää koko vuosi.

- Talvirakentaminen on harkitsemisen arvoista esimerkiksi silloin, kun rakennuslupa on saatu kesän päätteeksi ja koko vuosi halutaan hyödyntää tehokkaasti rakentamiseen. Kun rakentaminen on aikataulutettu järkevästi ja materiaalit sekä rakennukset on suojattu hyvin, työtä voidaan tehdä laadukkaasti myös pakkasessa.

Siilimäki sanoo, että tarkan budjetin talvirakentaja voi säästää muun muassa talopaketin, ammattityövoiman ja rakennuskoneiden hinnoissa.

- Talvella ammattiväkeä on saatavilla helpommin kuin kesällä. Materiaalien hintojakin voi saada tinkimällä alaspäin, Siilimäki toteaa.

Kesäkahvit omalla terassilla

Arto Laitinen siirtää lämmitintä ja jatkaa sementin levittämistä lattialaatan alle jäävien putkien reunoille. Kahden aikuisen talossa asuinneliöitä on yhteensä 109. Mukaan ei lasketa kellaria, jossa tilaa on liki pitäen yhtä paljon.

- Kellariin rakentuvat sauna, takkahuone, työhuone, tekninen tila ja varastotilat. Yläkerrassa on kolme makuuhuonetta, olohuone ja keittiö.

Tarkkaa aikataulua Laitiset eivät ole projektilleen asettaneet, mutta haaveissa siintää kesää valmiin kodin pihatöiden parissa.

- Jos suunnitelmassa pysytään, niin kesällä juomme terassilla kahvia korvapuustin kanssa ja katsomme, kun naapuri urakoi perustusten kimpussa, Arto Laitinen naurahtaa.