Rakentaminen19.08.2015

Koskisen tyyppikerrostalo tuo lisäpotkua puurakentamiseen

Koskisen tyyppikerrostalon mallikuva

Koskisen tyyppikerrostalon mallikuva

Puukerrostalojen suosio on Suomessa nousussa, ja Koskisen Oy on yhteistyökumppaneineen suunnitellut puisen tyyppikerrostalon. Tyyppikerrostalo pyrkii nopeuttamaan hankkeiden etenemistä ja minimoimaan rakennuskustannuksia - laadusta nipistämättä. Itä-Suomeen on jo suunnitteilla useampia tyyppikerrostaloja.

Haaveilusta konkretiaan

Koskisen taloteollisuuden historian suurin ponnistus, Euroopan suurin puukerrostalo, alkaa olla loppusuoralla, ja on aika siirtää katse uusiin mahdollisuuksiin. Tyyppikerrostalon suunnittelu oli Koskiselle luonnollinen seuraava askel tilanteessa, jossa yhä useampi suomalainen haluaisi asua puukerrostalossa.

- Puukerrostalojen osuus nousee ja vakioituu 10–15 % hujakoille vuotuisesta kerrostalotuotannosta, taloteollisuuden johtaja Juha Kohonen arvioi.

Kohosen mukaan tarkkaan suunniteltu tyyppikerrostalo selkeyttää myyntiprosessia ja helpottaa asiakkaan urakkaa, kun jo hankkeen alkuvaiheessa tämä pääsee tutustumaan talon tarkkoihin suunnitelmiin ja kustannuksiin.

Kustannustehokkuutta ja luotettavuutta

Koskisen tyyppikerrostalossa on neljä kerrosta, ja se on rakennettu puurakenteisista jättielementeistä. Talon suunnittelussa on keskitytty minimoimaan neliökustannukset, ja ne ovatkin noin 5 % pienemmät kuin tavallisessa puukerrostalossa.

- Esimerkiksi rappukäytävien tila on minimoitu, niin että asumiseen jää enemmän tilaa ja neliökustannukset pysyvät matalalla, Kohonen kertoo.

Kohosen mukaan tyyppikerrostalo tuo varmuutta rakennuttajalle, sillä aikataulu ja kustannukset sekä rakennuksen toimivuus ja laatu ovat tarkkaan harkittu ja määritelty. Tyyppikerrostalo on luonnollisesti muunneltavissa, mutta Kohonen kehottaa harkitsemaan tarkkaan, ovatko muutokset aina tarpeen.

- Jokainen seinän paikka, aukotus ja välipohjan kantavuus on mietitty ja optimoitu hyvin tarkkaan. Pienikin muutos voi aiheuttaa ison kustannuslisän, Kohonen sanoo.

Yhteistyön hedelmä

Tyyppikerrostaloa on ollut Koskisen taloteollisuuden lisäksi suunnittelemassa Vuorelma Arkkitehdit, Sweco Finland ja Rakennusliike Reponen. Matkan varrella kertynyttä osaamista erilaisista rakenneratkaisuista on luonnollisesti hyödynnetty suunnittelussa, mutta konsepti on kehittynyt vielä eteenpäin

- Tyyppitalossa on uudenlaisia ratkaisuja, joita siirtynee myös insinööritoimistojen suunnittelemiin tuleviin kohteisiin. Voidaankin sanoa, että olemme omalta osaltamme kehittäneet myös Suomen puurakentamista muidenkin hyödynnettäväksi, projektimyyntipäällikkö Vesa Saarelainen Koskiselta iloitsee.

Tyyppikerrostalon puuelementeille VTT:n tuotesertifikaatti

Koskisen taloteollisuuden rakennuselementeille on myönnetty toukokuussa VTT:n tuotesertifikaatti. Herrala-pientalojen rakennuselementit ovat olleet sertifioituja jo vuodesta 2000 lähtien, mutta nyt kaikki Koskisen tarjoamat vakioratkaisun mukaiset seinä-, välipohja- ja kattoelementit on sertifioitu – kohteen koosta riippumatta. Myös uuden tyyppikerrostalon puurakenteet kuuluvat sertifikaatin piiriin.

- Kaikentyyppiset kohteet oli tärkeää saada sertifikaatin piiriin, koska haastavia ammattilaiskohteita tulee koko ajan lisää, kertoo tekninen päällikkö Janne Inkinen Koskiselta

- Puurakentaminen yleistyy kovaa vauhtia julkisissa rakennuksissa. Se näkyy selkeästi talotehtaan tilauskannassa, josta ammattilaiskohteet kattavat nykyisin yli puolet.

Lisätiedot: Juha Kohonen, 044 749 7221, juha.kohonen@koskisen.com

Koskisen tyyppikerrostalon mallikuva iltahämärässä