Rakentaminen17.01.2011

Koskisen mukana rakentamassa Suomen korkeinta puukerrostaloa

Suomen ensimmäinen yli neljäkerroksinen puukerrostalo Heinolan Vierumäelle.

Suomen ensimmäinen yli neljäkerroksinen puukerrostalo Heinolan Vierumäelle.

Heinolan Vierumäelle on ryhdytty rakentamaan Suomen korkeinta puukerrostaloa. Kerrostalon seinät toimitetaan rakennuspaikalle asennusvalmiina elementteinä muutaman kilometrin päässä sijaitsevalta Koskisen talotehtaalta.

Kerrostalohankkeen taustalla on useita tahoja, jotka odottavat uuden rakentamisen mallin tuovan Heinolan seudulle ensi vaiheessa kymmeniä uusia pysyviä työpaikkoja. Koskisen lisäksi kerrostalon rakennuttajia ovat Heinolan Kaupunki, Versowood Oy ja Rakennusliike Reponen.

- Aloite puukerrostalon rakentamiseen lähti Heinolan kaupungilta, joka kutsui meidät kolme paikallista toimijaa (Versowood, Koskisen ja Reponen) saman pöydän ääreen. Yhteinen sävel syntyi nopeasti ja hanketta lähdettiin viemään eteenpäin jo ennen rakennusluvan varmistumista, Koskisen myynti- ja markkinointijohtaja Juha Kohonen kertoo.

Lyhyt rakennusaika

Puukerrostalossa yhdistellään materiaaleja ja rakentamistapoja uudella tavalla. Ekotehokas talo rakennetaan passiivienergiatasoiseksi. Talo lämmitetään kaukolämmöllä, joka tuotetaan uusiutuvilla polttoaineilla.

Kerrostalon puuverhotut kantavat ulkoelementit muodostavat pilaripalkkirakenteen kanssa kilpailukykyisen ja rakennusaikaa lyhentävän ratkaisun.  Ääni- ja värähtelyteknisesti vaativassa välipohjassa yhdistetään liittorakenteella liimapuun hyvät ominaisuudet ohueen betonikerrokseen. Suomen vaativat sääolosuhteet ja talvirakentamisen haitat eliminoidaan käyttämällä rakennusaikaista suojaavaa telttarakennetta.

- Kerrostalon pohjien rakentaminen alkaa jo lähiviikkoina. Talon runkotoimitukset on aikataulutettu maalis-huhtikuulle, Herrala Talojen kehitysinsinööri Janne Inkinen selventää.

Alkusoittoa tulevalle

Viihtyisillä puukerrostaloalueilla on olemassa kasvavaa kysyntää. Versowoodin, Koskisen ja Rakennusliike Reposen kehittämä hybridirakenne on kilpailukykyinen vaihtoehto.

- Heinolan hybridikerrostalo on vasta alkusoittoa tulevalle. Uskomme vahvasti, että hybridipuukerrostaloja tullaan rakentamaan pian myös muualla Suomeen, hankkeessa tiiviisti mukana ollut Koskisen johtaja Risto Tarkiainen toteaa.

Hän sanoo hybridikerrostaloon rakentuvien 27 asunnon pinta-alojen vaihtelevan 40 ja 71 neliömetrin välillä. Koskisen omistaa tulevasta asunto-osakeyhtiö Puumerasta kolme huoneistoa, jotka yhtiö vuokraa omille työntekijöilleen. Loput asunnoista ovat Heinolan kaupungin ja Versowoodin omistuksessa.

- Hybrikikerrostalon myötä Koskisen pääsee tekemään pienen investoinnin, joka mahdollistaa aiempaa korkeampien puuelementtien tekemisen tehtaallamme. Hanke vahvistaa myös yhtiön imagoa puunjalostamisen ja puurakentamisen kärkiyhtiönä, Tarkiainen summaa.