Rakentaminen15.09.2010

Koskisen laajentaa maatalousrakentamiseen

Uudessa viljakuivurissa on Koskisen toimittama katto.

Uudessa viljakuivurissa on Koskisen toimittama katto

Koskisen rakennusteollisuus on laajentanut toimintaansa maatalousrakentamiseen. Suunnitelmista on edetty vauhdilla toteutukseen, sillä ensimmäinen Koskisen toimittama viljakuivurin katto nostettiin paikoilleen elokuun lopussa.

Kuopiossa, Riistaveden kylällä sijaitseva Riistaveden Viljakolhoosi Oy on viiden maanviljelijän perustama, viljan kuivauksen ja varastoinnin tarpeisiin perustettu yhtiö. Yhtiön rakennuttama uunituore, pinta-alaltaan 10 x 20 metrin kokoinen ja 24 metrin korkuinen viljakuivuri sai elokuun lopussa päälleen ensimmäisen Koskisen toimittaman katon. Viljakolhoosin osakas Pekka Parviainen kertoo keskustelun kuivuripaketin toimittaneen Mepun ja Koskisen kanssa käynnistyneen kattoristikoiden toimittamisella.

- Keskustelujen edetessä ryhdyimme miettimään Mepun kanssa, olisiko Koskisella mahdollisuus toimittaa meille koko katto ristikoineen, puutavaroineen ja pelteineen, sillä meidän kannaltamme se oli helpoin mahdollinen ratkaisu. Saarelaisen Vesa rakensi meille kokonaispaketin, jonka toimitus oli toukokuussa. Kesän aikana katto rakennettiin maan tasolla valmiiksi ja elokuun lopussa se nostettiin paikoilleen, Parviainen kertoo.

Koko paketti ovelle asti toimitettuna

Viljakuivuritoimittajien kotimaisen markkinajohtaja Mepun myyntiedustaja Ilkka Oivanen sanoo maatilojen nykyisten kuivureiden olevan suureksi osaksi 70-80 -luvuilla rakennettuja.

- Sen verran vanhoja, pieniä tai loppuun käytettyjä ne ovat, että uusiminen tai vähintäänkin peruskorjaus ovat ajankohtaisia. Valmiille kattopaketeille on kysyntää ja jos hinta-laatusuhde on kohdallaan, niin menekkiä tulee olemaan varmasti, Oivanen arvioi.

Hän sanoo asiakkaiden arvostavan suoria ja täysvalmiita toimituksia, joissa asioiminen tapahtuu yhden ihmisen kanssa ja kaikki kattotarpeet toimitetaan suoraan perille asti.

- Harva enää tänä päivänä viitsii juoksennella paikasta toiseen milloin minkäkin kappaletavaran perässä.

Viljakuivureista kivitaloihin

Koskisen puurakentaminen-yksikön tuoteryhmäpäällikkö Vesa Saarelainen sanoo uuden strategisen painopistealueen tuottaneen jo muutaman varsin ilahduttavan kokoisen kaupan.

- Asuinrakennusten kattotoimituksiin verrattuna viljakuivureihin toimitetaan keskimäärin kolminkertainen määrä ristikoita, runkopuita ja muuta puutavaraa. Meidän kannaltamme ne ovat erittäin mukavan kokoluokan toimituksia.

Saarelaisen mukaan Koskisen aikoo tiivistää yhteistyötään tiili-, hirsi- ja kivitalovalmistajien kanssa, sillä myös ne tarvitsevat paketteihinsa katon. Kattomateriaalien kokonaispalvelu on tarkoitus laajentaa kattamaan myös yksityiset kuluttajat pientalorakentamisessa.

- Kattotoimituksiimme on paketoitu kaikki suunnittelusta ja rakennekuvista ristikoihin ja oheismateriaaleihin asti. Uskomme vahvasti, että katoissa on paljon hyödyntämätöntä markkinapotentiaalia.

Uuden markkinan kartoittamiseen on haastettu mukaan myös Koskisen puunhankintaan erikoistunut tytäryhtiö Koskitukki. Metsäpäällikkö Jussi Joensuu sanoo alueellisten hankintaesimiesten liikkuvan asiakkaidensa parissa silmät ja korvat auki.

- Hankintaesimiehet työskentelevät päivittäin metsänomistajien kanssa, jotka ovat usein maatilallisia ja siten potentiaalisia maatalousrakentajia. Myyjiksi heidän ei oleteta ryhtyvän, mutta jos hankintaesimiehen välittämä rakentajavinkki johtaa kauppaan, on se kaikkien yhteinen etu, Joensuu toteaa ja sanoo puukaupan olevan luonteva tapa rahoittaa maatalouden investointeja.

- Koskitukki ja Koskisen konserni pystyvät rakentamaan kilpailukykyisen tarjouksen sekä puukauppaan että rakentamiseen, hän päättää.

Koskisen toimittama katto kokoamisvaiheessa.

Koskisen toimittama katto kokoamisvaiheessa