Rakentaminen09.07.2015

Kattoristikot valmistuvat mittatilaustyönä

Kattoristikoiden tilaaminen ei ole rakettitiedettä, mutta muutamia tärkeitä asioita on hyvä ottaa selville, ennen kuin tekee tarjouspyynnön.

Kattoristikot ovat mitallistetusta sahatavarasta ja naulalevyistä valmistettuja kantavia rakenteita, joita käytetään niin piharakennuksissa kuin omakoti- ja rivitaloissakin väli- ja yläpohjissa.

Ristikot mitoittaa aina ristikkosuunnittelija tekemällä asiakkaan tietojen pohjalta ristikoista kuvat tähän tarkoitukseen kehitetyllä tietokoneohjelmalla. Ristikkojen tuennan suunnittelusta vastaa kohteen päärakennesuunnittelija.

- Kattoristikkokuvat lujuuslaskelmineen kuuluvat aina kattoristikkotoimitukseen.  Kuvien mukana asiakkaille lähetetään ristikoitten asennus- ja käsittelyohje. Toimitusaika on 2-3 viikkoa tilauksesta, kertoo Koskisen kattoristikoiden myyntipäällikkö Jukka Tolppanen.

Ristikoita moneen lähtöön

Koskisen valmistaa kaikkia yleisimpiä ristikkotyyppejä kuten harjaristikoita, saksiristikoita, pulpettiristikoita, vaarnaristikoita, käyttöullakkoristikoita ja kehäristikoita. Lisäksi Koskisen valmistaa erikoisristikoita, kuten R30-paloluokiteltuja ristikoita.

- Tavallisella kattoristikolla ei ole paloluokitusta. Jos ristikolle halutaan palonkestoa, on ristikon alapaarre valmistettava kertopuusta, minkä lisäksi alapaarre on palosuojattava alapuolelta sekä sivuilta vastaavan rakennesuunnittelijan ohjeen mukaan. Julkisissa rakennuksissa käytetään usein paloluokiteltuja ristikoita, kertoo Tolppanen.

Ristikkotyypin valinta riippuu käyttökohteesta. Yleisimmin asuinrakennuksissa ovat käytössä harjaristikko sekä pulpettiristikko.

Harjaristikko, saksiristikko, käyttöullakkoristikko, pulpettiristikko ja kehäristikko

Harjaristikko, saksiristikko, käyttöullakkoristikko, pulpettiristikko ja kehäristikko

Ristikkotilaajan muistilista

Ristikoitten tilaamista varten tarvitaan muutamia tärkeitä tietoja, jotta suunnittelija osaa mitoittaa ristikot asiakkaan kohteen mukaisesti.

  • ristikkotyyppi
  • alapaarrepituus eli kantavan rungon ulkomitta
  • kattokaltevuus
  • tukikorkeus eli reunakorkeus
  • räystäspituus
  • tukileveys
  • kuormitustiedot, esimerkiksi katemateriaali
  • kattoristikoiden jako eli etäisyys toisistaan
  • kappalemäärät
  • tilaajan tiedot (toimitus- ja laskutusosoite, puhelinnumero)

- Tilauksen jälkeen kattoristikkokuvat tekee ristikkosuunnittelija, jonka koneelta ne siirtyvät suoraan sen sahauksen tietokoneelle, jolla ristikoitten osat sahataan, kuvailee Koskisen kattoristikkomyyjä Mari Tuominen.

Kun osat on sahattu, tehdään magneettipöydälle lasereita apuna käyttäen ristikon asete. Ristikko kootaan puristamalla osat yhteen naulalevyillä.

Kattoristikot kootaan naulalevyillä, jotka ovat rakenneteräksestä valmistettuja sinkittyjä levyjä

Laadukasta, kotimaista sahatavaraa

Koskisen kattoristikot valmistetaan mitallistetusta, höylätystä ja koneellisesti lujuuslajitellusta sahatavarasta. Sahatavara on pääasiassa 42 millistä kotimaista kuusta.

Ristikot kootaan naulalevyillä, jotka ovat rakenneteräksestä valmistettuja sinkittyjä levyjä, joiden toisella puolella on levystä meistettyjä piikkejä. Naulalevyn koko vaihtelee puutavaran ja liitoksen mukaan. Paksuus on joko 1 tai 1,3 mm.

Tarjouspyynnön voi tehdä Koskisen nettisivujen kautta. Jos ristikoista on valmiit ristikkokaaviot, ne kannattaa lähettää tarjouslaskentaa varten osoitteella: puurakentaminen@koskisen.com