Rakentaminen15.03.2017

Honkasuon puukerrostalon elementtitoimitukset sujuivat jo rutiinilla

Honkasuon uudet puukerrostalot valmistuivat.

Honkasuon uudet puukerrostalot valmistuivat.

Ensimmäiset puukerrostalot uuteen Honkasuon puutalojen kaupunkikylään Helsingissä valmistuivat alkuvuodesta.

Koskisen taloteollisuus toimitti kesän ja syksyn aikana Rakennusliike Reposen rakentamiin puukerrostaloihin Helsingin Honkasuolle puiset ulko- ja väliseinät sekä kattoristikoihin pohjautuvat kattoelementit. Tilaajina puukerrostaloissa olivat TA-asumisoikeus Oy sekä Suomen Vuokrakodit Oy. Arkkitehtisuunnittelusta vastasi Arkkitehtitoimisto Vuorelma Arkkitehdit Oy, Mika Ukkonen.

Toimituksen laajuus oli Koskisen talotehtaalle mittava, ja piti tuotannon kiireisenä kahdessa vuorossa usean kuukauden ajan. Ulko- ja väliseinäelementtejä lähti tehtaalta työmaalle yhteensä 15 556 m² ja lisäksi kattoelementtejä toimitettiin 82 kpl eli reilu 3 600 m². Viimeiset elementit toimitettiin ja asennettiin elokuussa.

- Puukerrostalotyömaa on etenemistahdiltaan n. 3 - 4 kk nopeampi kuin vastaava betonityömaa. Sitä mukaan, kun elementtejä on asennettu, voidaan työskentely aloittaa myös rakennuksen sisällä ja näin ollen eri työvaiheet kulkevat rakennuksessa samanaikaisesti, kertoo Rakennusliike Reposen Honkasuolla vastaavana työnjohtajana toimiva Matti Mäkitalo.  

Rakennusaikana työmaa suojataan säältä erillisellä sääsuojalla, mikä päästiin poistamaan heti kattoelementtien asennuksen jälkeen.

Pienen hiilijalanjäljen puukerrostaloja

Nyt valmistuneiden puukerrostalojen hiilijalanjälki on pieni, ja talot ovat hyvin energiatehokkaita. Taloissa hyödynnetään uusiutuvaa energiaa, sillä osa kiinteistösähköstä tuotetaan aurinkopaneeleilla.

Energiakulutuslaskelmien mukaan Honkasuon puukerrostalojen suunnitteluratkaisut täyttävät VTT:n passiivitalovaatimukset. Suomalaisen passiivitalon kriteerit etelärannikolla ovat:

  • lämmitysenergiantarve ≤ 20 kWh/(m²a)
  • kokonaisprimäärienergiantarve ≤ 130 kWh/(m²a)
  • ilmavuotoluku n50 ≤ 0.6 1/h

Puutalojen kaupunkikylä 2 000 asukkaalle

Honkasuon puukerrostalot ovat osa isompaa projektia, jossa Honkasuon entinen metsä- ja niittyalue muuttuu 2020-luvun puoliväliin mennessä vehreäksi 2 000 asukkaan puutalojen kaupunkikyläksi. Asuinalue muodostuu puiston ympärille rakentuvista omakotitaloista, kytketyistä pientaloista ja kerrostaloista. Marraskuussa 2016 uusiin koteihinsa pääsivät muuttamaan TA-asumisoikeuden asukkaat. Kerrostalojen toinen osa valmistui tammikuulla ja muuttamaan viimeisetkin asukkaat pääsivät helmikuussa 2017.

Tässä vaiheessa uusia puukerrostaloja nousi Honkasuolle yhteensä neljä kappaletta, sekä näiden lisäksi kaksi rivitaloa. Jo viime kesänä Honkasuon puutalokylään valmistui puisia passiivipientaloja. Uusissa puukerrostaloissa on yhteensä 116 asuntoa ja 5915 asm².

Malminkartanon ja Myyrmäen välissä sijaitsevalle Honkasuolle nousee lähivuosina asuntoja lähes 2 000 asukkaalle.

Lisätietoa uudesta Honkasuon asuinalueesta löydät täältä.