Rakentaminen15.09.2014

Euroopan suurin puukerrostalo valmistuu elementti elementiltä

Euroopan suurin puukerrostalo rakentuu täysin teltan suojassa

Euroopan suurin puukerrostalo rakentuu täysin teltan suojassa.

15 000 m² seinäelementtiä, 3 200 m² vesikattoa ja 1 500 m³ liima- ja massiivipuuta. Siinä määriä, joista valmistuu Euroopan suurin puukerrostalo Vantaan Kivistöön.

Elementit valmistetaan kolmessa eri vuorossa Koskisen talotehtaalla Vierumäellä. Sieltä ne matkaavat yhteensä yli 300 kuormassa kohti rakennustyömaata. Osa elementeistä on jättimäisiä 4x14-metrisiä osia, jotka on koottu viime vuonna valmistuneella jättielementtilinjalla.

- Seinäelementeissä ovat valmiina ikkunat, parvekkeen ovet sekä julkisivujen laatat ja ilmastoinnin läpiviennit. Tällaisten elementtien ansiosta rakennustyömaalle jää tehtäväksi vain elementtien ja parvekkeiden paikalleen asennus sekä muu aliurakointi. Tämä nopeuttaa työtä huomattavasti, kertoo Koskisen taloteollisuuden projektimyyntipäällikkö Vesa Saarelainen.

Ensimmäisten elementtien asennus alkoi Vantaan Kivistöön nousevan puukerrostalon rakennustyömaalla elokuun puolen välin tienoilla. Tällä hetkellä elementtejä on asennettu puukerrostalon A-lohkoon, mutta seuraavan lohkon holvin muotti- ja raudoitustyöt ovat jo käynnissä. Kerrostalo on tarkoitus rakentaa kolmessa eri lohkossa.

Kerrostalo nousee paikalleen kokonaisuudessaan säältä suojassa, suuren muoviteltan alla. Kyseessä on ns. älykate ja -rakennustelineet, joiden moottorit nostavat suojaa ylemmäs sitä mukaan, kun kerroksia valmistuu. Samalla alhaalle vapautuu työskentelytilaa. Rakennusprosessi on myös elementtien osalta vedenpitävä, sillä ne pakataan talotehtaalla kutistemuovikalvoihin ja kuljetetaan pussitettuina rakennustyömaalle.

Koskisen toimitusjohtaja Markku Koskinen vieraili elokuussa Kivistön rakennustyömaalla ja kehui näkemäänsä.

- Perustukset näyttivät hyviltä ja huolellisesti tehdyiltä. Samoin nostureiden avulla toimiva suojaus antoi hyvin ammattimaisen kuvan. Elementtien asentaminen oli vasta alkanut, mutta pihamaalla näkyi jo paljon Koskisen elementtipaketteja, kertoo Koskinen tyytyväisenä.


Euroopan suurin puukerrostalo rakentuu täysin teltan suojassa