Puunjalostus09.01.2012

Yhteistyössä samaa latua

Jarmo Pilli, Juhani Eskelinen ja Koskisen myyntipäällikkö Raimo Kämppi tekevät viikoittaista yhteistyötä.

Jarmo Pilli, Juhani Eskelinen ja Koskisen myyntipäällikkö Raimo Kämppi tekevät viikoittaista yhteistyötä.

Peltosen suksilla on pitkä ja maineikas historia. Aidosti kotimaisten, Heinolan tehtaalla valmistettavien suksien uniikki rakenne kätkee sisälleen Koskisen ohutviiluvaneria ja tarhakuivattua sahatavaraa.

Lupaavan nuoren hiihtäjän, Toivo Peltosen Hartolassa vuonna 1945 perustama Peltonen on kasvanut vajaassa seitsemässä vuosikymmenessä yhden miehen yrityksestä yli 40 hengen, parhaimmillaan kolmessa vuorossa pyöriväksi kansainväliseksi suksimerkiksi.

Entisaikoina käsityönä ja yhdestä puusta veistettyjä Peltosen suksia tehdään nykyisin Heinolassa uuden karhealla tehtaalla koneellisesti, patentoidulla valmistustekniikalla. Höyhenen keveiden vaahtojen ja uusien raaka-aineiden markkinoille tulosta huolimatta puu on pitänyt sitkeästi pintansa suksen runkorakenteessa.

- Käyttämämme puuraaka-aine tulee meille Koskiselta määrämittaan sahattuina, valmiina ja kuivattuina aihioina. Uuteen tehtaaseen emme rakentaneet enää omaa kuivuria, joten Koskisen hoitaa myös kuivauksen puolestamme. Raakapuun lisäksi käytämme suksiemme kennorakenteessa Koskisen Hirvensalmen tehtaalta tulevaa ohutviiluvaneria, Peltosen suksitehtaan tuotantopäällikkö Jarmo Pilli kertoo.

Toimitusjohtaja Juhani Eskelisen mukaan Peltosen huippuunsa viritetyt kilpasukset painavat nykyisin yhteensä vain noin kilon.

- Sen kevyemmistä välineistä kilpahiihtäjät eivät juuri pidä, sillä jos suksi ei paina mitään, tuntuma sukseen ja alustaan huononee.

Reunat ohutviilusta

Koskisen rekka kaartaa Peltosen tehtaan joka toinen viikko ja tuo tullessaan noin 50 kuutiota sahatavaraa. Ohutviiluvaneria Peltoselle toimitetaan 15-20 kuutiota vuodessa. Lopputuotteessa Koskisen raaka-aineet päätyvät kotimaan lisäksi ympäri maailmaa, sillä Suomen lisäksi Peltosen suksia viedään 22 maahaan ympäri maailmaa.

- Toimitusajoista olemme tarkkoja, sillä jos jokin raaka-aine puuttuu, koko tuotantolinja seisoo. Koskisen kanssa toimituksen ovat pelanneet hyvin ja lisää tavaraa tulee tarvittaessa lyhyelläkin varoitusajalla, Jarmo Pilli toteaa.

Koskisen tilausmäärät ovat olleet viime vuosina kasvussa, sillä viime vuosi oli Peltoselle ennätyksellinen hyvä: suksia valmistettiin peräti 69 000 paria, mikä merkitsi 15 prosentin kasvua edellisvuoteen. Vähälumisen alkutalven jälkeen tuotanto pyöri helmikuussa jälleen täydellä teholla, kahdessa vuorossa. Noin puolet suksista valmistetaan tavallisen kuntoilijan ja lasten tarpeisiin. Kilpasuksien osuus on 15 prosenttia tuotannosta ja aktiivi- ja kilpakuntoilijoiden sukset noin 25 prosenttia.

- Kuntoilijoiden latusuksien runko on pääosin puuta, joka on työstettävyytensä ansiosta loistava materiaali suksen rungoksi. Luistelusuksissa puuta ei sen sijaan enää juurikaan käytetä. Suksen runko muodostuu kevyestä kennorakenteesta ja sen reunat ovat muutaman millimetrin paksuista ohutviiluvaneria, Juhani Eskelinen selventää.

Voiteluvapaa sen olla pitää

Peltosen myydyin suksi on tällä hetkellä voiteluvapaa Nanogrip, joilla perinteistä voi sujutella kelissä kuin kelissä ilman pitopurkkia. Uusinta uutta on suksien personointi: naapurin isännälle voi antaa 50-vuotislahjaksi vaikkapa omalla nimellä ja haluamallaan värillä ja kuvioinnilla signeeratun suksiparin. Hintaa on jonkin verran kaupan suksia enemmän, mutta eivätpä mene välineet latukahvilassa sekaisin.

Peltosen vajaan vuoden vanhalla, modernilla suksitehtaalla automaatioaste on korkea, mutta asiantuntevia silmä- ja käsipareja tarvitaan vieläkin.

- Muun muassa pohjan hionta ja sopivien parien valinta vaativat tarkkaakin tarkemmat silmät, sormet ja ammattitaidon, joka hioutuu vasta tuhansien parien myötä, Juhani Eskelinen tietää.


 Peltosen suksien rungossa on Koskisen tarhakuivattua ja määrämittaan aihioksi sahaamaa raakapuuta. Kennorakenteiden kilpasuksien reunoja vahvistaa ohutviiluvaneri.

Peltosen suksien rungossa on Koskisen tarhakuivattua ja määrämittaan aihioksi sahaamaa raakapuuta. Kennorakenteiden kilpasuksien reunoja vahvistaa ohutviiluvaneri.