Puunjalostus11.10.2011

Vesileikkaus sopii myös vanerille

Vesileikkaus sopii mm. lahjatavaraksi, koriste-esineeksi tai designtuotteeksi tarkoitetun vanerin leikkaukseen.

Vesileikkaus sopii mm. lahjatavaraksi, koriste-esineeksi tai designtuotteeksi tarkoitetun vanerin leikkaukseen.

Vesileikkaus soveltuu laajalle valikoimalle materiaaleja. Sen avulla voidaan leikata paksua filmivaneria, erilaisia metalleja tai vaikkapa millin paksuista ohutvaneria. Koskisen tekee yhteistyötä kahden vesileikkaukseen erikoistuneen kotimaisen yrityksen, Ultracutin ja Jetmastersin kanssa, joilla on jopa yhteisiä asiakkaita.

Vesileikkaus on tehokas, mutta myös erittäin hellävarainen menetelmä. Vesisuihku ei aiheuta minkäänlaisia termisiä tai kemiallisia muutoksia materiaaliin. Vesileikkauksessa ei tapahdu myöskään palamista, sulamista, kaasun- tai kuonanmuodostusta, säröilyä tai murtumista. Oikein suoritettuna vesileikkaus ei aiheuta materiaalin repeilyä vesisuihkun ulostulopuolella. Materiaalit eivät vääntyile, eikä kiillotettuihin pintoihin synny vaurioita. 

Käytössä on kaksi tekniikkaa: leikkaus puhtaalla vedellä ja leikkaus kuluttavaa abrasiivihiekkaa hyväksi käyttäen. Abrasiivileikkauksessa vesisuihku tempaa mukaansa ejektoreista kovia hiekkakiteitä, joiden avulla kyetään leikkaamaan kaikki kovat ja lujat materiaalit. Puhdasvesileikkaus soveltuu erinomaisesti mm. ohutviiluvanerille, pienien yksityiskohtien sekä runsaiden kaarien ja muotojen leikkaamiseen.

Itse tekemällä vai ulkoistamalla?

Kajaanissa ja Loimaalla toimiva Jetmasters tekee sekä puhdasvesi- että abrasiivileikkausta.

- Tuotantomme on jaettu siten, että Loimaalla tehdään puhdasvesitöitä, joihin lukeutuu mm. ohutviiluvanerin leikkausta korteiksi ja koriste-esineiksi. Kajaanissa on abrasiivikoneemme, jolla leikataan järeämpiä materiaaleja. Vanerin leikkaus muodostaa merkittävän osan tuotannostamme, Jetmastersin Loimaan yksikön päällikkö Marjo Korhonen kertoo.

Vesileikkaus tehdään asiakkaan toimittamien autocad- tai dwg-kuvien perusteella.

- Mitä enemmän tuotteessa on designia, sitä tarkempia ja parempia kuvien tulee olla, jotta lopputuloksesta tulee toivotunlainen, Korhonen ohjeistaa.

Hän kehottaa piensarjoja tekevien design-, lahja- ja koriste-esineiden tekijöiden pohtimaan, kannattaako tuotteita sahata itse lehtisahalla vai olisiko työ kannattavampaa tehdä vesileikkaamalla.

- Loppujen lopuksi voi olla kustannustehokkaampaa vesileikata hieman suurempi sarja tuotteita valmiiksi kuin tehdä niitä itse muutama kerralla.

Desingtuotteista teollisuuden tarpeisiin

Vaasalainen UltraCut Oy on tehnyt Koskisen kanssa yhteistyötä vuodesta 2007 alkaen.

- Yhteistyömme on kohtuullisen tiivistä. Keskustelemme puhelimessa sesonkiaikoina lähes viikoittain ja tapaamme keskimäärin pari kertaa vuodessa. Tapaamisissa käymme läpi asiakkuuksiin ja yhteistyömme kehittämiseen liittyviä asioita, UltraCutin toimitusjohtaja Sami Rönkä kertoo.

Ensimmäiset vaneriin liittyvät tuotteensa UltraCut leikkasi pian yrityksen perustamisen jälkeen vanerisia lahjatavaroita valmistaville yrityksille. Vuosien saatossa yrityksen asiakaskunta on kasvanut ja laajentunut, mutta erilaisten vanerituotteiden vesi- ja abrasiivileikkaus muodostavat edelleen merkittävän osan UltraCutin toiminnasta.

- Tällä hetkellä vastaamme mm. vaneristen designvalaisimien osien vesileikkauksesta. Leikkaamiemme tuotteiden kirjo ulottuu designtuotteista teollisuuden tarvitsemiin tuotteisiin, kuten kuljetusalustoihin ja läpivientilevyihin, Rönkä kertoo.

Tyytyväiset asiakkaat ja erilaiset messut ovat Sami Rönkän mukaan parasta markkinointia vesileikkaukselle.

- Tietoisuus vesileikkauksen mahdollisuuksista on lisääntynyt, sillä suoria yhteydenottojakin tulee nykypäivänä jo kiitettävän paljon.