Puunjalostus15.04.2010

Vanerista veneen penkeiksi

Pinnoitettua vaneria käytetään mm. veneiden penkeissä

Pinnoitettua vaneria käytetään mm. veneiden penkeissä

Vaneri on erinomaisen kestävä ja ympäristöystävällinen materiaali, joka sopii monenlaisiin käyttökohteisiin. Rymättyläläinen Terhi hyödyntää Koskisen vaneriosaamista ja tuotteita veneidensä penkeissä, joita myydään keskimäärin 5000 kappaletta vuodessa.

Suomen tunnetuin pienvenevalmistaja Terhi Oy ja Koskisen ovat tehneet yhteistyötä vuodesta 2006 alkaen. Veneiden penkkeihin toimitettava KoskiFutura Smooth –vaneri on sisä- ja ulkokäyttöön soveltuvaa koivuvaneria, joka on päällystetty harmaalla muovipinnoitteella. Terhillä vanerista työstetään kosteutta ja kulutusta hyvin kestäviä soutuveneiden penkkejä.

Koskisen vanerin myyjä  Harri Hanski sanoo yhteistyön Terhin kanssa sujuneen jouhevasti. Siitä kertoo myös juuri allekirjoitettu kaksivuotinen jatkosopimus.

- Kun tuotteiden hinta, laatu ja toimitukset ovat molempien mielestä kohdallaan, on yhteistyötä helppo jatkaa, Hanski iloitsee.

Uniikki valmistustekniikka

Hankintapäällikkö Sami Kuivalainen kertoo Terhi-veneiden valmistusmateriaalien ja –tekniikan olevan ainutlaatuisia.

- Teollisessa valmistusprosessissa ABS-kestomuovi muovataan veneen ulko- ja sisäkuoriksi, joiden välinen tila vaahdotetaan täyteen umpisoluista, vettä imemätöntä polyuretaanivaahtoa. Näin syntyvä tuote on iskuja ja kulutusta kestävä, helppohoitoinen ja täysin uppoamaton.  

Penkki on Kuivalaisen mukaan soutuveneissä tärkeä elementti. Siksi se työstetäänkin huolella ja pintakäsitellään kahdesti ennen asennusta. Vaneria hyödynnetään myös Terhin viime vuoden lopulla ostamien alumiinisten Silver-veneiden tukirakenteissa.

- Vaneritarpeemme ovat kasvussa, joten yhteistyömme saattaa hyvinkin vielä laajentua, Kuivalainen aprikoi.

Rymättylästä maailman markkinoille

Sami Kuivalaisen mukaan Terhi-veneitä on valmistettu merenkulku- ja veneenrakennusperinteistään tunnetussa Rymättylän saaristokunnassa jo kolmenkymmenenkahdeksan vuoden ajan. Merille ja sisävesille, niin Suomeen kuin vientimarkkinoille, on vuosien kuluessa toimitettu 195 000 Terhi-ABS-venettä.

- Terhi on jo vuosia ollut markkinajohtaja pienvenesegmentissä. Markkinaosuutemme kotimarkkinoilla on noin 30 %. Panostamme myös vientiin ja tällä hetkellä kolme kymmenestä Suomesta vietävästä pienveneestä on jo kotoisin Rymättylästä, Kuivalainen kertoo ja jatkaa Terhin olevan edustettuna 16 eri maassa.

Yhteistyötään Koskisen kanssa Kuivalainen luonnehtii hyvin toimivaksi.

- Koska kyseessä on kuluttajatuote, on tuotteiden laadun oltava priimaa. Koskisen vaneri on äärimmäisen tasalaatuista ja toimitukset ovat pelanneet aina loistavasti, Kuivalainen vakuuttaa.


Penkin alta löytyy hyvin säilytystilaa.

Penkin alta löytyy hyvin säilytystilaa.