Puunjalostus03.12.2015

Timbertic – puu tikittää seinällä

Koivusta valmistettu ohutviiluvaneri on erittäin monikäyttöistä materiaalia. Siitä osoituksena ovat sveitsiläisen insinöörin suunnittelemat Timbertic-kellot, joiden aikaa mittaavat hammasrattaat ovat kokonaan valmistettu vanerista.

Timbertic-kellojen hammasrattaat on valmistettu KoskiPly birch -ohutviiluvanerista

Timbertic-kellojen hammasrattaat on valmistettu KoskiPly birch -ohutviiluvanerista

Sveitsiläinen insinööri Mark Wyss on suunnittellut Timbertic-kellot

Sveitsiläinen insinööri Mark Wyss on suunnittellut Timbertic-kellot

Kun Mark Wyssin entinen työnantaja, paikallinen kelloja valmistava yritys meni konkurssiin, hän päätti itse aloittaa kellon suunnittelun puusta. Entisessä työpaikassaan hän oli jo aloittanut vastaavan projektin, mutta työ jäi kesken yrityksen lopetettua toimintansa.

Projekti sai nimen "The Wood Clock" ja alkoi aluksi harrastuksena.

- Minulla oli kellarissa pieni CNC-kone puun työstämiseen, joten puu oli luonnollinen valinta kellojeni materiaaliksi, kertoo Mark Wyss projektinsa alkutaipaleesta.

Vahva ja esteettinen materiaali

Kellojen valmistusta varten piti löytää laadukasta ja riittävän vahvaa puumateriaalia. Useiden eri kokeilujen jälkeen Wyss löysi Koskisen KoskiPly birch –ohutviiluvanerin ja huomasi sen olevan paras mahdollinen materiaali kelloilleen.

- Käytän KoskiPly birchia 1-4 millimetrin vahvuisena. Vaneri pitää hyvin muotonsa CNC-leikkauksen jälkeen ja on erittäin vahvaa useiden viilukerrosten ansiosta, kuvailee Wyss materiaalia.

Timbertic-kelloja on saatavana mm. Sveitsin valtion muotoisena

Timbertic-kelloja on saatavana mm. Sveitsin valtion muotoisena

Hän lisää ohutviiluvanerin kestävän hyvin kosteutta ja olevan erittäin kaunis materiaali, mikä on tärkeä ominaisuus, koska kellojen mekaniikka on koko ajan esillä. Hammasrattaiden suojaksi on asetettu molemmin puolin ohut akryylilevy, mikä viimeistelee kokonaisuudesta kauniin sisustuselementin.

Wyss on huomannut, että puisilla kellon hammasrattailla on monia etuja verrattuna metalliin. Osat eivät kulu, eivätkä vaadi voitelua. Lisäksi kello käy erittäin tarkasti.

Ensimmäiset kellot Wyss valmisti kokonaan itse. Kun myynti lähti nousuun, hän löysi sveitsiläisen CNC-koneistukseen erikoistuneen yritykseen, joka hoitaa nykyään kaiken valmistukseen liittyvän hänen puolestaan, jolloin Wyss itse voi keskittyä myyntiin ja markkinointiin.

- Vuoden 2008 jälkeen olen myynyt yli sata kelloa Sveitsissä ja muutamia ulkomailla. Nykyään Timbertic-kellojen tuotanto on osa Wyssion-yritystäni ja kasvua näkyy koko ajan, kertoo Wyss.

Timbertic-kellot ovat saatavana kolmessa eri koossa ja mallissa: neliön- ja suorakaiteen muotoisena sekä silhuettina Sveitsin valtiosta.

Timbertic-kelloihin voi tutustua tarkemmin täällä.