Puunjalostus30.11.2016

Sveitsiläinen muotoilija luo inspiroivia ja ajattomia karttoja

Robin Hanhartin puusta tekemä kartta vuoden 1944 Zürichista.

Robin Hanhartin puusta tekemä kartta vuoden 1944 Zürichista.

KoskiPly-ohutviiluvanerista valmistettu topograafinen kartta Kuusta.

KoskiPly-ohutviiluvanerista valmistettu topograafinen kartta Kuusta.

Sveitsiläinen Laser Atelier on suunnittelija ja kuvittaja Robin Hanhartin perustama yritys, joka valmistaa puusta laserleikkaamalla topografisia sekä historiallisia karttoja. Karttojen lisäksi yritys valmistaa samalla tekniikalla karttapalloja mm. planeetoista. Monissa näistä kartoista on käytetty KoskiPly-ohutviiluvaneria, johon muodot on tehty kaivertamalla ja laserleikkaamalla. Esimerkiksi topografiset, pintamuotoja kuvailevat kartat sekä karttapallot valmistuvat 1-2 mm:n paksuisesta KoskiPly birch –ohutviiluvanerista.

- Tehokkaan laserleikkurin ja monipuolisen puumateriaalin avulla luomme uniikkeja tuotteita, kertoo Robin, joka innostui jo opiskeluaikanaan laserleikkauksen tarjoamiin lukematomattomiin mahdollisuuksiin kokeilla eri materiaaleja ja uusia ideoita.

Topograafinen kartta Marsista vesistöineen on vaikuttavan näköinen.

Topograafinen kartta Marsista vesistöineen on vaikuttavan näköinen.

Laser Atelierin tarina

Robinin mukaan hänen työtään ohjaa uteliaisuus työskennellä erilaisten materiaalien kanssa, lisäksi hän haluaa haastaa itsensä uusien projektien ja ideoiden avulla. Uuden mallin suunnittelussa laserleikkaus mahdollistaa nopean koekappaleiden valmistuksen, tähän työvaiheeseen kuuluvat olennaisena osana sekä uuden kokeilu että virheetkin. Toisinaan uuden mallin hieronta ja sopivien asetusten löytäminen voi tosin viedä tuntikausia. Lisäksi Robinin kiinnostus astrologiaan sekä tuntemattomaan ja uusiin paikkoihin inspiroi hänen töitään.

Kaivertaessaan laserilla kartan muotoja esiin, Robin pääsee yhdistämään kaksi suurta intohimoaan, grafiikan ja laserleikkauksen. Usein kartat kuvaavat avaruutta, jossa paikat tuntuvat samaan aikaan sekä tutuilta että tuntemattomilta. Tällä hetkellä työn alla on Maata ja Marssia esittävät karttapallot.

Monipuolinen puumateriaali

Alusta alkaen Robinille oli selvää että puu on se materiaali, jota hän haluaa käyttää töissään, vaikkakin tarjolla oli myös muita materiaaleja.

- Puu on monipuolinen materiaali; sitä voi leikata, taivuttaa, kaivertaa ja maalata helposti. Jokainen puu on oma yksilönsä ja erilaisten puulajien ominaisuudet ja rajoitukset töissäni ovat sekä haastavia että palkitsevia.

- Lisäksi puu on aito luonnonmateriaali, ympäristöystävällinen ja kestävä, mikä on myös tärkeää minulle, kertoo Robin.

Myös Koskisen ohutviiluvanerin valinta puumateriaaliksi oli melko selkeää Robinille.

- Halusin tehdä topograafisia karttoja, joissa näkyvät puun ohuet kerrokset. Koskisen koivusta valmistettu tasalaatuinen ohutviiluvaneri oli ainoa oikea valinta tähän tarkoitukseen. Löydän tuotteelle jatkuvasti uusia käyttötarkoituksia, Robin avaa materiaalivalintaansa.

- Ohutviiluvaneri on täydellinen raaka-aine kaiverretuille, puisille kartoille, koska se kestää hyvin kaiverrusta ja leikkausta. Lisäksi suomalaisen koivun lämmin väri ja kaunis syykuvio tekevät jokaisesta kartasta oman uniikin kappaleensa.

 Lisää tietoa Robin töistä löydät täältä.