Puunjalostus26.08.2015

Stanssataan pahvilaatikoita

Pahvipakettia avatessa ei heti tule ajatelleeksi, että puun matka metsästä valmiiksi pahvilaatikoksi on pitkä ja monimuotoinen. Puuraaka-aine jalostetaan sellu- ja kartonkitehtailla pahviksi ja sen jälkeen itse pahvilaatikko valmistetaan leikkaamalla laatikon muoto irti isosta pahvirullasta stanssaustyökalulla. Ja tarvitaan siinä vähän vaneriakin.

Valmistuksessa stanssitykalu pyöreän pahvipäädyn valmistukseen.

Valmistuksessa stanssityökalu pyöreän pahvipäädyn valmistukseen.

Polytronic Oy: toimitusjohtaja Jani Kaunisto

Polytronic Oy: toimitusjohtaja Jani Kaunisto

Valkeakoskelainen Polytronic Oy on Suomen suurin teollinen stanssaustyökalujen valmistaja, joka valmistaa sekä taso- että rotaatiotyökaluja pakkausteollisuuden käyttöön. Yhtiön liikevaihto 2014 oli hieman yli 2 milj. €, ja kolmen yrittäjän lisäksi yritys työllistää 12 henkeä. Ensi vuonna yritys viettää 30-vuotisjuhlia.

- Viimeiset kaksi vuotta tilauskanta on ollut kasvava ja olemmekin investoineet teräautomaattiin sekä hankkineet toisen laserleikkurin. Ja lisää investointeja on suunnitelmissa, kertoo yrityksen tilanteesta toimitusjohtaja Jani Kaunisto.

Terittäjä Heikki Nikkanen huoltaa stanssaustyökalua

Terittäjä Heikki Nikkanen huoltaa stanssaustyökalua

Työkalun valmistus vaatii tarkkuutta

Stanssaustyökalu kasataan taso- tai puolipyöreästä vanerista, erilaisista teristä ja monista eri kumilaaduista. Valmistukseen tarvitaan lukuisia työvaiheita ja valmiiksi teritetyn stanssin kanssa on syytä muistaa huolellisuus, jotta sormet säästyvät ehjinä.

Aluksi pintakäsiteltyyn vanerilevyyn poltetaan lasersäteellä ura, jota tarvittaessa laajennetaan takapuolelta CNC-koneella pahviroskan poistoa varten. Koskisen toimittaa Polytronicin käyttöön erityisesti puolipyöreää KoskiLaser-rotaatiolevyä. 

- Koskisen rotaatiolevy istuu hemmetin hyvin teritysrumpuun, toteaa terittäjä Heikki Nikkanen

Stanssilevyn lasertyöstö

Stanssilevyn lasertyöstö

Laserpoltossa syntyvän uran leveyttä vanerissa säädetään lasersuuttimen korkeudella sekä nopeudella. Tämän jälkeen terä lyödään paikoilleen muovivasaralla ilman terän vaurioittamista, mutta kuitenkin niin että terä asettuu hyvin ja tukevasti uraan. 

- Kestävä ja mittatarkka suomalainen koivuvaneri on erinomainen kiinnitysalusta terille, sanoo terittäjä Nikkanen ja lyö muovivasaralla terän kiinni.

Leikkausterä stanssaa laatikon muodon irti kartongista ja nuuttausterä tekee laatikon taitokset. Stansseihin asennetaan terien lisäksi irroituskumit roskan poistoa varten. 

Terät kiinnitetään tukevasti stanssilevyn uraan

Terät kiinnitetään tukevasti stanssilevyn uraan

- Rotaatiostanssin käyttö lisääntyy koko ajan maailmalla pakkausten valmistajien keskuudessa. Pyöreän muodon ansioista sillä voi stanssata jatkuvatoimisesti ja tehokkaasti pahvilaatikoita, kun taas tasostanssi soveltuu parhaiten pienemmille sarjoille, avaa toimitusjohtaja Jani Kaunisto eri työkalujen käyttöä.

Mittatarkkaa työtä

Yhdellä stanssityökalulla valmistetaan satojatuhansia laatikoita, joten kestävyyttä vaaditaan sekä muottivanerilta, teriltä että kumeilta.

- Suomalaisena yrityksenä haluamme ostaa stanssilevyjen puuraaka-aineen tietenkin Suomesta, muut raaka-aineet kuten terät ja irroituskumit on hankittava ulkomailta saatavuuden takia, avaa Kaunisto yrityksen toimintaperiaatteita.

Polytronic palvelee asiakkaitaan toimittamalla stanssit nopealla aikataululla ja huoltamalla myös käytettyjä stanssaustyökaluja. 

Faktalaatikko

  • Polytronic Oy, Valkeakoski. Perustettu 1986.
  • Suomen suurin teollinen stanssaustyökalujen valmistaja. Valmistaa sekä taso- että rotaatiotyökaluja.
  • Liikevaihto hieman yli 2. milj €, 12 työntekijää
  • Yrittäjät: Jani Kaunisto, Harri Koivisto ja Juho Kuusinen
  • Yrittäjillä yhteensä yli 70 vuotta kokemusta alalta.
  • Koskisen toimittaa KoskiLaser rotaatiolevyn stanssin valmistukseen.