Puunjalostus31.10.2016

Sahalla 5 miljoonaa m³ täyteen!

Järvelän sahan rakennustyömaa 1993.

Järvelän sahan rakennustyömaa 1993.

Järvelän nykyisellä vuonna 1993 valmistuneella sahalinjalla tuli täyteen 5 miljoonaa kuutiometriä sahattua tuotantoa lokakuun 25. päivä. Määrä on aika huima: jos kaikki sahattu tavara olisi ollut 50x100 mm eli kakkosnelosta, sillä voisi kiertää 25 kierrosta maapallon ympäri! Tuon sahatavaramäärän tekemiseen on käytetty lähes 11 miljoonaa kuutiometriä kuusi- ja mäntytukkia. 

Nykyisen sahalinjan rakennusta Koskisella.

Myös sivutuotteita on syntynyt vaikuttavat määrät: miljoona kiintokuutiota kuorta polttoon, miljoona kiintokuutiota sahanpurua esim. lastulevyn tekoon sekä 3 miljoonaa kuutiota selluhaketta. Ja vaikka Koskisella on ollut yli satavuotisen historiansa aikana useampia eri sahalaitoksia eri puolilla Etelä-Suomea, on nykyinen sahalinja ehtinyt tehdä 23 vuodessa reilusti enemmän tuotantoa kuin kaikki sitä edeltävät laitokset yhteensä.

Nykyisen sahalinjan rakennusta Koskisella.

Nykyinen sahalinja rakennettiin vanhan kaksilinjaisen raamilaitoksen viereen tuotannon pyöriessä vanhalla sahalla koko ajan. Pääkoneet uuteen laitokseen tulivat läheltä, kuorimakone Lohjalta Valon Koneelta (VK) ja varsinaiset sahakoneet silloiselta Ahlström Sahakoneilta (nykyisin Heinolan Sahakoneet) Heinolasta. 

Vuosien varrella linjaa on uudistettu useaan otteeseen, mutta osa alkuperäisistä laitteista on edelleen käytössä. Esim. pelkkahakkurit ja ykköspyörösaha ovat alkuperäisiä eli niiden terien läpi on mennyt lähes 50 miljoonaa tukkia! 

Uuden sahan rakentamiseen antoi aikanaan oman lisähaasteensa se, että sahahallin rakentaja oli Rakennus-Haka, jonka konkurssin seurauksena rakennustöiden loppuunsaattaminen aiheutti omat vaikeutensa. 

Sahan valvomo juuri valmistuneena.

Alun perin Järvelän saha suunniteltiin noin 200 000 m3:n vuosituotannolle 2-vuorossa. Viimeiset vuodet sahalaitosta on ajettu 3-vuorossa ja tänä vuonna on tulossa taas uusi tuotantoennätys: Vuosituotanto lähestyy jo 320 000 m3:ä! Nykyisellä linjalla ovat olleet alusta saakka mukana terämiehet Petri Eskelinen ja Reijo Rimpilä, paketoija Rauno Lilja, lankkulajittelija Timo Siira, sahuri Timo Tossavainen sekä sähkökunnossapitäjät Timo Kekki, Timo Tuovinen ja Martti Väilä

Kakkukahvit 5 milj m3 kunniaksi juotiin perjantaina 28.10.2016

Kakkukahvit 5 milj m³:n kunniaksi juotiin perjantaina 28.10.2016.