Puunjalostus31.08.2018

Puhdas lastulevy takaa laadun ja pitää terät ehjinä

Koskisen lastulevyä ITAB Concept Shop Finlandin valmistamissa myymäläkalusteissa.

Koskisen lastulevyä ITAB Concept Shop Finlandin valmistamissa myymäläkalusteissa.

Lastulevyn laatu ei merkitse vain hyvää tuotetta ja tyytyväisiä asiakkaita. Laadukas ja puhdas lastulevy vaikuttaa asiakkaan liiketoimintaan myös tuotantokuluissa. 

Vuonna 1975 perustettu Koskisen Oy:n on Suomen ainoa lastulevytehdas. Tehtaassa valmistetaan lastulevyjä mekaanisen metsäteollisuuden sivutuotteista. Koskisen valikoimassa on markkinoiden laajin valikoima perinteisiä lastulevytuotteita huonekalu- ja rakennusteollisuuden tarpeisiin.  

Yksi Koskisen tyytyväisistä lastulevyasiakkaista on vaajakoskelainen Olli Salo, joka työskentelee myymäläkalustevalmistaja ITAB Concept Shop Finlandilla. “Koskisella on nopea ja joustava toimitus ja hyvä palvelu. Hintaero kilpailijaan on niin pieni, että käytetään mielellään Koskisen tuotteita”, Salo kehuu.  

Myymäläkalustetilaukset tulevat nykyään yritykselle niin nopeasti, että joustavuus on Salon mukaan erittäin tärkeää. “Meillä saattaa esimerkiksi olla toimitus neljä viikkoa tilauksesta, silloin ei ole aikaa etsiä raaka-ainetta”, Salo kuvailee.  

Koskisen lastulevytehdas taipuu hyvin asiakkaiden tarpeisiin. “Nykyaikainen tuotanto- ja laadunvalvontalaitteistomme mahdollistaa asiakaskohtaisten tuotteiden valmistuksen”, kertovat Tarja Behm ja Riitta Jaakkola lastulevytehtaan laboratoriosta.  

Korkealaatuinen lastulevy on asiakkaan etu 

“Raaka-aineemme on erittäin puhdasta, sillä siitä erotetaan hiekka ja muut raskaat epäpuhtaudet tehokkaasti ennen lastulevyn valmistusta”, Behm ja Jaakkola sanovat.  

Salo allekirjoittaa Behmin ja Jaakkolan väitteen. “Koskisen tekee Euroopan tai Pohjoismaiden parasta lastulevyä, sen laatu on erittäin hyvä. Koskisen ei käytä puukuoriainesta, jossa on monesti epäpuhtauksia, kun taas keskieurooppalaiset valmistajat käyttävät paljon kierrätysraaka-ainetta.”  

Salo muistuttaa hyvälaatuisen lastulevyn vaikuttavan asiakkaan liiketoimintaan monin eri tavoin. “Jos lastulevy ei ole laadukasta, kuluvat sahanterät helpommin ja nopeammin epäpuhtauksien takia. Puhdas puu on terille hyvä”, Salo sanoo ja jatkaa “Toisilla levyillä terät kuluivat tuplasti nopeammin. Hyvässä kunnossa oleva terä leikkaa levyä paremmin ja kauniimmin.” 

“Hyvä laatu ei meillä merkitse vain tavaran laatua”, Behm ja Jaakkola sanovat. “Se pitää sisällään kaikki ne toiminnot, jotka tarvitaan, ennen kuin tuote on loppukäyttäjällä ja vielä siitäkin eteenpäin aina tuotteen käytöstä sen poistamiseen asti. Eli pystymetsästä maailmalle.”

Lastulevyn laatua tarkastellaan jatkuvasti Koskisella.

Lastulevyn laatua tarkastellaan jatkuvasti Koskisella.

Huipputason laadunvalvontaa 

Lastulevun laadunvalvonnassa testataan tuotteen teknisiä ominaisuuksia, valvonta perustuu SFS EN -standardien puulevyjen laadunvalvontaan ja teknisten ominaisuuksien mittaamiseen tarkoitettuihin standardeihin. Laadunvalvonnassa tehdään myös prosessin raaka-aineiden testausta, kertovat Behm ja Jaakkola. “Tärkeää lastulevyn laadunvalvonnassa on, että saamamme mittaustulokset ovat nopeasti käytettävissä mahdollisissa poikkeamatapauksissa jatkuvatoimiseen prosessinohjaukseen.” 

“Lastulevyn testaus käsittää noin puolet levyteollisuuden laboratorion kaikista testauksista. Testaamme myös vaneria, Hirvensalmen ohutviiluvaneria sekä talotehtaan tuotteita”, lastulevylaboratoriosta kerrotaan.