Puunjalostus11.06.2012

Perinteet ja nykyaika kohtaavat Irlannin markkinoilla

Taloustaantuma näkyy voimakkaasti Irlannin rakennusbisneksessä.

Taloustaantuma näkyy voimakkaasti Irlannin rakennusbisneksessä.

"Irlannissa perinteet ja nykyaika elävät rinta rinnan ja vakiintuneet tavat istuvat tiukassa”, sanovat Alan Dorman ja Joe McCallion Koskista Irlannissa edustavasta DM Timberistä.

- Perinteisten arvojen ja roolien kunnioitus näkyy myös Irlannin puutavarakaupassa, jossa samalla vaaditaan kuitenkin ajanmukaista, ammattitaitoista palvelua, Alan ja Joe toteavat.

DM Timber Ltd on uusi agentuuri, jonka Alan Dorman ja Joe McCallion perustivat helmikuun alussa jäätyään tammikuun lopussa työttömiksi UCM Timberiltä, joka ajautui konkurssiin.

Alan ja Joe ovat alalla tunnettuja konkareita: heillä on yhteensä yli 75 vuoden kokemus puukaupasta ja 40 vuoden kokemus puutavara-agentuuribisneksestä. Miehet päättivät jatkaa samalla alalla, ja niinpä he perustivat oman yrityksen. Yksi yrityksistä, joita he edustivat menestyksellisesti entisessä työpaikassaan yli kahden vuosikymmenen ajan ja joka on antanut uusille yrittäjille täyden tukensa, on Koskisen Oy. Juuri Koskisen kaltaisten yritysten taustatuki kannusti miehiä jatkamaan uraansa puukaupan parissa.

- DM Timber pyrkii poimimaan perinteisistä arvoista parhaat palat ja yhdistämään ne ajanmukaiseen, kilpailukykykyiseen palveluun, joka perustuu uusimpaan tietoon tarjonnasta ja markkinoiden kysynnästä. Pyrimme jatkuvasti eteenpäin. Tarjoamamme palvelu ja edustamamme arvomaailma näyttävät vetoavan irlantilaiseen asiakaskuntaan laajalti ja lupailevat menestystä tulevaisuudessakin, miehet toteavat.

Epävakaa talous

Irlannin talous on monien muiden Euroopan maiden tavoin melko heikossa jamassa. Irlannin romahdukseen vaikutti maailmantalouden taantuman lisäksi ennen kaikkea maan pankkien toiminta. Ei ollut mitenkään tavatonta, että rakennuttajille myönnettiin heidän hakemansa lainasumma kymmenkertaisena. Niinpä lainoja otettiin kiivaaseen tahtiin, mikä nosti tonttien hintoja ja sai asuntojen hinnat kohoamaan pilviin.

Vuosien 2006 ja 2007 vaihteessa Irlannille alkoi tulla seinä vastaan. Yhdessä vaiheessa vuonna 2008 maata pidettiin jo konkurssikypsänä.

Rakennusalan lama jatkuu nyt viidettä vuotta eikä merkkejä tilanteen paranemisesta näy vieläkään; ennusteiden mukaan seuraavat 6–12 kuukautta saattavat jopa olla Irlannin rakennusalan vaikeinta aikaa sitten 1930-luvun. Yksityissektorin uudet rakennusprojektit ovat lähinnä yksittäisiä tapauksia; kiinteistökehittäjät eivät juurikaan rakenna asuntoja Irlannissa tällä hetkellä. Asuntojen hinnat ovat laskeneet 61 kuukautta peräkkäin. Nyt ne ovat alle sen tason, jolla ne olivat ennen kriisin alkua. Tämä merkitsee tietenkin olematonta luottamusta ja isoja ongelmia niille, joiden omaisuuden arvo on pudonnut niin alas, ettei se enää riitä lainan vakuudeksi.

Positiivista ajattelua

Arkkitehdit suunnittelevat edelleen mielellään puutaloja, mutta Irlannin uudisrakennusprojekteissa suositaan perinteitä kunnioittaen lehtipuulajeja tai eksoottisia puulajeja. Nyt rakennusalan ammattilaiset niin yksityisellä kuin liike- ja julkisen rakentamisen sektorillakin ovat kuitenkin alkaneet etsiä kestävämpiä, ympäristöystävällisiä, laadukkaita ja kustannustehokkaita ratkaisuja.

- Puu on ainoa uusiutuva rakennusmateriaali, joten meidän tulee korostaa ympäristönäkökulmaa mahdollisimman laajalti. Olemme hyvässä asemassa, sillä Koskisen täyttää kaikki puutavaralta vaadittavat kriteerit, Adam ja Joe vakuuttavat.