Puunjalostus15.04.2014

Palosuojaus sahatavaralle maalaamalla

Koskisen palosuojattua sahatavaraa saa myös maalattuna

Koskisen palosuojattua sahatavaraa saa myös maalattuna

Teknoksen kehittämällä palosuojamaalausyhdistelmällä saadaan vaivattomasti palosuojattua sahatavara korkeimmalla mahdollisella luokituksella.

Teknos toi pari vuotta sitten markkinoille Teknosafe-palosuojamaalin, jonka avulla ulkoverhouslaudoille ja sisäpaneeleille saadaan korkein mahdollinen rakennustarvikeluokka B-s1,d0 paloa vastaan. Rakennustarvikeluokassa B tarkoittaa, että osallistuminen paloon on hyvin rajoitettu, s1 merkitsee vähäistä savuntuottoa ja d0 sitä, ettei palavia pisaroita tai osia esiinny.

- Tuote lähti kunnolla lentoon viime vuoden heinäkuussa, jolloin palosuojattua sahatavaraa valmistavilta tahoilta alettiin vaatia vaatimustenmukaisuusluokka 1:n mukaista CE-sertifikaattia, kertoo Teknoksen myyntiedustaja Janne Ilo.

Suomessa on tällä hetkellä neljä valmistajaa, jotka myyvät palosuojattua sahatavaraa, Koskisen on näistä yksi, sillä yritys sai sertifikaatin kolmantena suomalaisena valmistajana viime vuoden loppupuolella.

Palosuojamaalauksella pitkänaikainen suoja

Palosuojamaalaus koostuu neljästä eri vaiheesta: ensin puutavara maalataan värittömällä puusuojamaalilla neljältä sivulta. Sen jälkeen levitetään neljälle sivulle TEKNOSAFE 2407 –palosuojapohjamaali. Tällä tavoin palosuojaus saadaan myös tuuletusraon ulkopintaan eli laudan takapintaan. Lopuksi sahatavara käsitellään normaalisti pintamaalilla ja haluttaessa peittävä lopputulos, peittävällä maalilla.

Tällaisella käsittelyllä saavutetaan korkein mahdollinen paloluokka P1. Sen lisäksi maalaus antaa puutuotteelle hyvän säänkeston erilaisia sääoloja vastaan sekä ennen kaikkea pitkäaikaisen palosuojan, sillä TEKNOSAFE 2407 –maalausyhdistelmällä puujulkisivun huoltoväli on jopa 10-20 vuotta. Tällöinkin huoltotyöksi riittää normaali pintamaalaus.

Pitkän testauksen tulos

Alun perin tarve tuotteelle syntyi erään norjalaisen yrityksen tarpeista, sillä saatavana oli vain palosuojakyllästeitä, joiden pitkäaikaiskestävyys oli huono.

- Kun tällainen akuutti tarve tuli asiakkaan suunnasta, päätettiin alkaa tosissaan kehitellä tuotetta, jolla saataisiin pitkäaikainen kestävyys paloa vastaan, valottaa Ilo menetelmän syntyhetkiä.

Kokonaisuudessa tuotekehitysprojekti kesti useita vuosia, eikä vielä ole suinkaan ohi, sillä uusia tuotteita kehitellään jatkuvasti ja vanhoja pyritään parantamaan.

Myös testaukset veivät oman aikansa, sillä vain niiden avulla voitiin varmistaa, että yhdistelmä todella toimii ja on ennen kaikkea kestävä.

- Tuotteelle on tehty mm. NT Fire –testi, erilaisia testauslaitosten tekemiä säätestauksia sekä Teknoksen puolesta nopeutettu sääkaappitesti ja ulkotesti, jossa tuotetta seurataan tasaisin väliajoin normaaleissa ulko-olosuhteissa, ettei maali lähde liukenemaan ulkoverhouslaudan pinnalta, avaa Ilo erilaisia maalausyhdistelmälle tehtyjä testimenetelmiä.

Paljon hyötyjä muihin menetelmiin nähden

Palosuojamaalilla käsitelty sahatavara on erinomainen vaihtoehto muihin vastaaviin menetelmiin nähden. Ensinnäkin koko ulkoverhous voidaan valmistaa saman paloluokan materiaalista, mikä helpottaa työtä. Tämän lisäksi palosuojatut ulkoverhouslaudat toimitetaan työmaalle joko valmiina tai lähes valmiina, jolloin ne on palosuojattu jo rakennusaikana.

Palosuojamaaliyhdistelmällä käsitelty puutavara ei vaadi paloräystästä eikä 8 metrin suojaetäisyyttä toiseen rakennukseen. Myöskään palokatkoja ei tarvita tuuletusväleissä.

- Julkisten kohteiden puurakentamisessa palosuojamaaliyhdistelmällä käsitelty ulkoverhouslauta tuntuu olevan helpoin ja jopa edullisin vaihtoehto, kun verrataan esimerkiksi palopellityksien ja palokatkojen tekemisiin, kertoo Ilo.

Julkinen puurakentaminen ja etenkin palosuojatun puutavaran käyttö Suomessa onkin ollut nosteessa viime aikoina, mistä kertoo mm. se, että vuonna 2013 palosuojamaalin myynti kolminkertaistui edellisvuoteen nähden ja tänä vuonna on jo tässä vaiheessa vuotta päästy viime vuoden myyntilukemiin.

Koskisen palosuojatusta sahatavarasta voi kysyä lisää Koskisen jälleenmyyjiltä kautta maan tai yritysmyynnistämme Ari Elovaaralta p. 040 630 1049 tai Jorma Metsolalta p. 040 501 5287.