Puunjalostus16.12.2016

Muotoa etsimässä

Heikki Kiesilä opastaa LAMK opiskelijoita oikean materiaalin valinnassa.

Heikki Kiesilä opastaa LAMK opiskelijoita oikean materiaalin valinnassa.

Kesän 2016 kynnyksellä LAMK (Lahden Ammattikorkeakoulu) kalustemuotoilun opiskelijat saivat osastolleen nipun eripaksuista ohutvaneria. Nipun mukana seurasi Koskisen koivutuoteteollisuuden antama tehtävä; luoda puulle uusi elämä huonekaluna, valaisimena tai muuna sisustuselementtinä. Vuoden lähestyessä loppuaan on muotoilijaopiskelijoiden käsissä syntynyt monta mielenkiintoista prototyyppiä.

Marraskuun välikatsauksessa opiskelijat pääsivät esittelemään töidensä tuloksia. Ryhmää ohjaava Kalustemuotoilun vastuuopettaja Harri Kalliomäki kertoo että koulun laserleikkuri on ollut kovalla käytöllä projektin aikana.

- Projekti on ollut mielenkiintoinen ja piristävällä tavalla poikkeava perinteisistä yritysyhteistyöprojekteista. Yleensä yrityksiltä tulee tarkat määritelmät muotoilutyön sisällöstä ja tavoitteista, mutta kyseinen projekti oli kiinnostava ja innostava väljyytenä vuoksi. Opiskelijoilla ei ollut muita rajoitteita suunnittelutyölle kuin materiaalin asettamat rajoitukset. Välillä on innostavaa tutkia materiaalin ominaisuuksia ja siirtyä sen jälkeen suunnittelemaan varsinaisia tuotteita. Projektin tuotteita ei ole suunniteltu varsinaisesti olemassa olevalle yritykselle, mutta toivottavasti tulevaisuudessa opiskelijoiden hienot tuotokset päätyvät valmistukseen ja myyntiin, sanoo Kalliomäki.

Koskisen Business Manager Heikki Kiesilä on ollut vahvasti projektissa mukana alusta saakka. Hän neuvoo ja opastaa opiskelijoita mm. toimivan materiaalin valinnassa ja pintakäsittelyssä.

- Yhteistyö alan opiskelijoiden kanssa on meille tärkeää, saamme ennakkoluulotonta ja uutta näkemystä siitä miten puuta voi käyttää, pohtii Kiesilä.

Kaikki opiskelijat pitävät ohutviiluvaneria helposti muotoiltavana materiaalina, taipuuhan se paperin tavoin. Muotoiltavuus tuleekin hienosti esille kaikissa töissä.

Prototyypit esittelyssä

Tomi Laukkanen, muotoon taivutettu tuoli

Tomi Laukkanen, muotoon taivutettu tuoli 

”Tuoli valmistui suorakaiteen muotoisista suikaleista muotoon taivuttamalla. Ajatus tähän lähti korirakenteen punomisesta. Tätä ideaa voisi jalostaa tuoteperheeksi asti.”

Kaisa Jäntti, kaksi valaisinsarjaa

Kaisa Jäntti, kaksi valaisinsarjaa 

”Tavoitteena minulla oli materiaalin maksimaalinen hyödyntäminen. Varjostimen mittasuhteet ovat vaatineet hieromista. KoskiFlex taipuisana materiaalina mahdollisti nämä muodot.”

Mikael Manila, yhden arkin valaisin

Mikael Manila, yhden arkin valaisin 

”Lähtökohtana oli materiaalin suoma orgaaninen muoto. Jalkavalaisimen juju on yksinkertainen, yksi vaneriarkki taivutettuna muotoon, kiinnitys nahkahihnalla ja runkona bambumainen varsi. Valo tulee kiinnostavasti ulos varjostimesta.”

Siina Salmi, kehto ja pöytä

Siina Salmi, kehto ja pöytä 

”Ikiaikainen kehto löysi tässä projektissa uuden modernin muodon. Sekä kehdon että pöydän runko on tehty kahdesta samanlaisesta muotoon taivutetusta kappaleesta. Tuotteita voi käyttää molemmin päin.”

Hanna Kutvonen, valaisinsarja

Hanna Kutvonen, valaisinsarja 

”Aloitin luonnostelun piirtämällä eri vaihtoehtoja ja vaneriarkki taipui luonnollisesti tähän muotoon. Varjostinta kääntämällä valon voi kohdentaa haluttuun suuntaan.”

Meri-Tuuli Porras, ilmoitustaulu ja säilytysnaulakko

Meri-Tuuli Porras, ilmoitustaulu ja säilytysnaulakko 

”Säilytysteema on pyörinyt mielessäni jo pitkään ja sekä ilmoitustaulu että naulakko auttavat asioiden säilytyksessä. Naulakossa yhdistin perinteisen ripustimen uudenlaiseen säilytystilaan.”

Eeva Väyrynen, reppu ja pikkulaukku

Eeva Väyrynen, reppu ja pikkulaukku 

”Vanerista valmistettu reppu on mitoitettu 13” tietokoneelle, lisäksi väliseinässä on lokeroita helpottamaan tavaran järjestämistä. Sekä repun että laukun pyöreä muoto lähti materiaalin joustavuudesta.”