Puunjalostus31.03.2016

Millimetrin tarkkaa työtä

AX-Designin valmistama keittiö

AX-Designin valmistama keittiö.

AX-Designin omistaja Aleksi Kauppinen

AX-Designin omistaja Aleksi Kauppinen.

Kotimainen puusepänteollisuus elää ja voi hyvin, ainakin jos on uskominen nuorta yrittäjää Aleksi Kauppista, joka luotsaa Myrskyläläistä puusepäntehdasta AX-Designia.

Vuonna 2010 perustettu yritys on kasvanut reilussa viidessä vuodessa melkoisesti.

- Työntekijämäärä on kasvanut perustamisaikojen kahdesta työntekijästä yli 10 henkeen, riippuen sesongista. Myös liikevaihto ylitti ensimmäisen kerran miljoonan rajan viime vuonna, kertoo Aleksi Kauppinen yrityksensä kehityksestä.

Kauppinen on hieno esimerkki yrittäjähenkisestä nuoresta miehestä. Hän on ollut työelämässä 13-vuotiaasta asti, valmistunut Koulutuskeskus Salpauksesta mallipuuseppäartesaaniksi 2006 ja aloittanut vuonna 2008 yrittäjänä pienessä puusepänverstaassa ennen AX-Design Oy:n perustamista.

AX-Designin kasvuun Kauppisella on selkeä näkemys:

-  Olemme kasvaneet pitkälti siksi, että emme ole sanoneet asiakkaille, että emme pysty tekemään. Pienet tilaukset ovat kasvaneet pikku hiljaa isommiksi tyytyväisten asiakkaiden ja sanan leviämisen myötä. Olemme tietoisesti panostaneet palveluun, joustavuuteen sekä laatuun ja pyrkineet sitä kautta erottumaan joukosta.

Yksi hyvä esimerkki palvelusta ja joustavuudesta on tapaus, jossa asiakas soitti joulukuun alussa ja tilasi keittiön, joka piti olla valmiina ennen joulua. Viimeiset asennukset tehtiin joulukuun puolen välin tienoilla.

Kiireisimpinä aikoina verstaan tiloissa valmistuu keittiö päivässä. Tahti kuulostaa huimalta, etenkin kun kalenterit ovat täynnä kolmisen kuukautta eteenpäin.

Keittiöiden rungoissa käytetään 16mm:n vahvuista KoskiMel-levyä.

Keittiöiden rungoissa käytetään 16mm:n vahvuista KoskiMel-levyä.

Laadukkaita ja uniikkeja keittiöitä

AX-Design Oy valmistaa erilaisia puusepäntuotteita, mutta erikoisalaksi ovat vuosien saatossa muodostuneet keittiökalusteet, jotka valmistetaan alusta loppuun asti omassa verstaassa.

Kalusteiden rungot valmistetaan pääosin Koskisen valkoisesta melamiinipinnoitetusta lastulevystä, jota kuluu noin paalin verran eli kolmisen kuutiota viikossa. Rungoissa käytetään 16 mm:n vahvuista lastulevyä, jotta siitä saadaan mahdollisimman kestävä. Keittiökaappien ovet taas valmistetaan asiakkaiden toivomusten mukaan muun muassa KoskiMel-lastulevystä, halutulla pintakuviolla ja sävyllä.

- Kotimaisuus on meille kaiken kaikkiaan vahva arvo. Kun materiaali saadaan Suomesta ja vieläpä melko läheltä, tiedetään varmuudella, mitä saadaan. Kaikki valmistamamme tuotteet ovat sataprosenttisesti kotimaisia. Ainoastaan helat tilaamme Saksasta, kertoo Kauppinen yrityksensä kotimaisuusasteesta.

Kotimaisuuden lisäksi puusepänverstaassa pyritään käyttämään kaikki sisään ostettu materiaali mahdollisimman tehokkaasti. Huolellisella suunnittelulla ja sahauksien optimoinnilla levyhävikki pyritään pitämään mahdollisimman pienenä. Projektikohtaisesta sahauksesta jäänyt ylijäämä pystytään yleensä käyttämään hyödyksi jossain toisessa projektissa esimerkiksi pakkausmateriaalina.

AX-Design valmistaa keittiönsä mittatilaustyönä.

AX-Design valmistaa keittiönsä mittatilaustyönä.

Asennus on iso osa tuotteen laatua

Palvelu ja laatu ovat AX-Designin tavaramerkki. Siksi keittiötkin valmistetaan mittatilaustyönä. Runkoihin tehdään juuri oikeisiin kohtiin läpivientikoneistukset viemärinputkille ja sähköille. Asennuksella on iso osuus yrityksen kokonaispalvelussa. Valmiit tuotteet toimitetaankin mieluiten valmiiksi kasattuina ja asennetaan itse, jotta voidaan varmistaa keittiöiden toimivuus ja viimeistelty lopputulos ennen luovutusta asiakkaalle. Yrityksessämme työskentelee kaksi vakituista asentajaa.

-  Tuotteen laatu voi laskea 110 %, jos se asennetaan huonosti.  Toimintatapamme mukaan koko keittiöitä ei toimiteta asennuspaikalle kerralla, vaan runkoasennusten jälkeen mitoitetaan irtosivut, sokkelit ja työtasot. Nämä osat valmistamme tarkemittojen perusteella ja näin varmistamme laadukkaan lopputuloksen, kertoo Kauppinen.

AX-Desiginin asiakaskuntaan kuuluvat kuluttajien lisäksi yritykset, kaupungit, julkishallinto ja rakennusliikkeet, jotka tilaavat keittiöiden lisäksi kiintokalusteita julkisiin tiloihin, kuten kouluihin, sairaaloihin ja päiväkoteihin.

Pienen toiveenkin Kauppinen heittää suomalaisille keittiöiden ja muiden kalusteiden tilaajille.

- Suomessa puuttuu rohkeus käyttää keittiöissä ja kalusteissa erilaisia materiaaleja. Lastulevy ei ole aina ainoa vaihtoehto. Esimerkiksi vaneri on kiinnostava materiaali, Kauppinen toteaa.

Jatkuvan kasvun myötä verstasta varten rakennetut tilat alkavat olla äärirajoille. Tulevaisuuden visioina ovat pyörineet uusien tilojen rakentaminen sekä erillinen myymälätila tai showroom, jossa asiakkaat pääsisivät näkemään verstaassa valmistuneita tuotteita kodinomaisessa ympäristössä.

Myrskylä vahvaa puunhankinnan aluetta

AX-Designin lisäksi Myrskylä on Koskiselle, ja etenkin Koskisen puunhankintayrityksen Koskitukille tärkeä alue.

-  Vuositasolla Myrskylän alueelta ostetaan n. 30 000 kuutiota tukkia. Enimmäkseen hankittava puu on havutukkia eli kuusta ja mäntyä, mutta jonkin verran myös koivua, kertoo Koskitukin korjuu- ja kuljetusesimies Antti Poikela.

Koskitukki hankkii Koskiselle kaiken tuotteiden raaka-aineeksi tarvittavan puun. Suurin osa tukeista ostetaan n. 150 km:n säteellä Koskitukin pääpaikasta Järvelässä.

AX-Designin käyttämä Koskisen lastulevy valmistetaan 90 prosenttisesta puhtaasta puusta mm. sahanjalostuksessa syntyneestä purusta. Näin ollen osa Myrskylän alueelta ostetusta puusta saattaa päätyä takaisin paikkakunnalle esimerkiksi AX-Designin valmistamien keittiökalusteiden raaka-aineeksi.

Kauppinen näkee, että puun entistä tarkemmalle jäljitettävyydelle olisi tilausta.

- Kyllähän se toisi tuotteelle lisäarvoa, jos voisi sanoa, että tämä keittiö on valmistettu Myrskylässä kasvaneesta puusta.

Samaa mieltä on myös Poikela.

- Metsänomistajat ovat kiinnostuneita, mihin heidän myymänsä puut käytetään. Onhan se hienoa, että voidaan sanoa, että ainakin osa tukeista saattaa päätyä jalostuksen jälkeen paikalliselle yritykselle ja sitä kautta valmiiksi tuotteiksi.