Puunjalostus23.05.2011

Lovi-tuotteet syntyvät ohutviiluvanerista

Lovi-tuotteet syntyvät ohutviiluvanerista

Lovi-tuotteet syntyvät ohutviiluvanerista

Ohuen ohuita, koottavia puita ja koristeellisen kauniita kortteja. Lovi-tuotteet ovat uniikkeja, suomalaisia designtuotteita, jotka syntyvät Koskisen ohutviiluvanerista.

Lovi Oy on kiiminkiläinen designyritys, joka suunnittelee, valmistaa ja markkinoi koottavia Lovi-tuotteita. Tuoteperheen on suunnitellut teollinen muotoilija Anne Paso, joka on myös yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja.

Lovi-tuotteet valmistetaan pääasiassa ohutviiluvanerista. Ne työstetään alihankkijoiden toimesta Loimaalla (Jetmasters) ja Vaasassa (Ultracut) vesileikkaamalla muotoonsa, mutta lopullisen, kolmiulotteisen ulkoasunsa tuotteet saavat käsin kasaamalla, ilman apuvälineitä. 

Tuotteiden juju, ainutlaatuinen Lovi-liitos, syntyi puolivahingossa jouluna 2001.

- Halusin joulukuuseni puisen pallon, mutta en löytänyt sellaista mistään. Ryhdyin suunnittelemaan palloa itse ja tein sen tikun ympärille liimaamalla vanerin palasia yhteen. Innostuin kehittämään koottavuutta edelleen ja lopputuloksena syntyi loviliitos, jolle sain patentin vuonna 2003, Anne Paso kertoo.

Suomalainen, ekologinen koivu

Anne Paso sanoo pitävänsä puusta materiaalina sen suomalaisuuden, ekologisuuden, uusiutumiskyvyn ja helpon työstettävyyden takia.

- Tuotteemme valmistetaan koivusta, joka on äärimmäisen hieno materiaali. Siinä on jotakin sellaista syvyyttä, jota ei muissa puulajeissa ole.

Lovin tuotteet ovat herättäneet ihastusta laajalti ympäri maailmaa. Tällä hetkellä niitä viedään Euroopan lisäksi mm. Japaniin ja USA:han sekä Australiaan, Venäjälle ja Brasiliaan.

- Yksittäisten vientilähetysten määrät vaihtelevat paristakymmenestä kappaleesta moniin tuhansiin tuotteisiin. Kasvumme on ollut viime vuosina vauhdikasta, Anne Paso sanoo.

Hän kertoo Kirkon Ulkomaanavun organisoiman puunistutuskampanjan olevan yksi liiketoiminnan onnistumisen mittareista.

- Ostamalla Lovi-puun tai -kuusen voi osallistua istutuskampanjaan. Pienellä puulla tai kuusella istuttaa keskimäärin yhden puun, keskikokoisella kolme ja isolla viisi. Syksyllä 2008 aloitetun kampanjan aikana Lovi on kerännyt varoja jo lähes 8000 puun istuttamiseen. Tavoitteenamme on kasvaa edelleen yrityksenä, toimia vastuullisesti ja tuottaa ihmisille hyvää mieltä.

Kahden naisen yritys

Lovin noin 50 erilaisen tuotteet valikoima on kokonaisuudessaan Anne Pason suunnittelema. Annen lisäksi Lovi Oy:ssä työskentelee tuotantopäällikkönä hänen miehensä sisko, Hanna Paso

- Tuotekehityksemme on jatkuvaa ja se perustuu sataprosenttisesti osaamiseeni muotoilijana. Uusia tuotteita lanseerataan 1-2 vuodessa.

Monivuotista yhteistyötään Koskisen kanssa Anne luonnehtii varsin toimivaksi. Hän sanoo arvostansa Koskisen perheyritystaustaa sekä sitä, että puut hakataan yksityisessä omistuksessa olevista metsistä. Lovin tuotteissaan käyttämä raaka-aine, 1 ja 1,5 millimetrin paksuinen ohutviiluvaneri, toimitetaan vesileikkauksesta vastaaville alihankkijoille Koskisen Hirvensalmen yksiköstä.

- On tärkeää, että voimme kertoa tuotteidemme ekologisuudesta ja taustoista maailmalla, kuten myös siitä, että kaikki Koskisen käyttämät puut ovat PEFC-sertifioituja.


Lovi on kahden naisen yritys. Toimitusjohtaja ja suunnittelija Anne Pason lisäksi yrityksessä tuotantopäällikkö toimii hänen miehensä sisko, Hanna Paso.

Lovi on kahden naisen yritys. Toimitusjohtaja ja suunnittelija Anne Pason lisäksi yrityksessä tuotantopäällikkö toimii hänen miehensä sisko, Hanna Paso.