Puunjalostus04.01.2017

Lankusta laadukkaaksi kahvaksi

Marttiinin pohjoiset juuret ja perinteet näkyvät vahvasti heidän valmistamissaan puukoissa.

Marttiinin pohjoiset juuret ja perinteet näkyvät vahvasti heidän valmistamissaan puukoissa.

Rovaniemeltä maailmalle puukkoja ja veitsiä toimittava Marttiini luottaa ammattitaitoon ja moderniin teknologiaan perinteisten puisten kahvojen työstössä.

Aina vuoteen 1928 ulottuvat Marttiinin juuret ovat vahvasti perinteisissä suomalaisissa puukoissa, joissa puu, nahka sekä poronsarviluu kohtaavat modernit materiaalit. Marttiini käyttää puukkojen ja veitsien kahvana perinteisen koivun lisäksi myös visakoivua, kumia ja muovia sekä jonkin verran vaneria. Koivupuinen kahva on kuitenkin edelleen suosittu valinta.

Asiakkaat arvostavat suomalaista, vaaleaa koivua puukkojen kahvoissa.

Asiakkaat arvostavat suomalaista, vaaleaa koivua puukkojen kahvoissa.

Marttiinin tuotantopäällikkö Jari Halme tuntee asiakkaiden vaatimukset puisissa kahvoissa:

- Valmistamme puiset kahvat Koskisen 32 mm:n särmäämättömästä, tarhakuivatusta koivulankusta. Pääsääntöisesti käytämme A-laatua. Asiakkaamme arvostavat erityisesti suomalaista vaaleaa, mahdollisimman yksiväristä koivua, jossa ei ole oksaa tai ötököiden tekemiä koloja, joten Koskisen toimittama laadukas koivuraaka-aine on juuri sopivaa tähän käyttötarkoitukseen.

Ajansaatossa Marttiini on käyttänyt myös B-laatua, mutta BSW-laatu ja A-laatu ovat vakiintuneet käyttöön juurikin vaaleuden vuoksi. BSW-laadun erottaa A-laadusta hieman tummempi sydänosa. Lisäksi se vaatii hieman A-laatua enemmän työstöä.

- Laatuvalikoima on etsitty yhdessä Koskisen myyntipäällikön Raimon Kämpin kanssa, jotta hävikin osuus lankuissa saadaan minimoitua, kertoo Marttiinin ostopäällikkö Pirjo Linho.

Myös tarhakuivaus on tärkeä kriteeri tuotteen valinnalle.

- Tarhakuivattu koivu säilyttää hyvin luonnollisen vaaleuden. Jos lankku kuivataan koneellisesti, värisävy muuttuu tummemmaksi ja sitä asiakkaamme eivät halua, kertoo Halme.

Koivulankku työstetään kahva-aihioiksi

Ennen koivusahatavaran työstämistä tarhakuivattu koivu kuivataan Marttiinilla vielä puusepän kuivuuteen eli n. 5–8 %:iin. Sen jälkeen päästään kaivamaan kahvan muotoa esille ja koivulankku sahataan 30–40 mm:n levyisiksi rimoiksi. Koivulankun paksuudeksi on vakiintunut 32 mm, jotta koko sahatavaralankku voidaan hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti. Sahatut rimat pätkitään valmiiden kahvojen mittaisiksi, noin 120–130 mm:n pituisiksi paloiksi, joita kutsutaan kahva-aihioiksi.

Suunnikkaan muotoiset kahva-aihiot sorvataan revolverisorvilla, jossa yhden kahvan työstäminen kestää vain enintään 7 sekuntia.

- Marttiinilla on käytössä kaksi sorvia. Uudempi CNC-pohjainen sorvi on uniikki kappale, jollaista ei muilla puukkovalmistajilla ole. Sillä saadaan hieman laadukkaampaa jälkeä kuin vanhemmalla paineilmaohjatulla sorvilla, kertoo Halme Marttiinin käyttämästä teknologiasta.

Sorvissa kahva-aihio saa lopullisen muotonsa sekä kaikki asennukseen tarvittavat reiät. Jäljelle jää vain pintakäsittely eli pinnan kevyt hionta sekä vahaus tai lakkaus.

- Kahvojen sorvausmenetelmä ei ole sinällään muuttunut vuosien saatossa, mutta moderni teknologia on mahdollistanut nopeamman tuotannon ja mittatarkemman jäljen. Meillä on edelleen olemassa myös sorvi, jossa kahva työstetään käsin, mutta sarjakoot on huomattavasti pienempiä ja pinnan viimeistely vie enemmän aikaa, kertoo Halme.

Puukko saa valmiin muotonsa kokoonpanossa

Kokoonpanovaiheessa valmis kahva sekä terä kiinnitetään toisiinsa helalla. Helaksi kutsutaan metallikappaletta, joka on terän ja kahvan välissä tai kahvan päässä. Tässä vaiheessa selviää viimeistään puumateriaalin oikea kuivuus. Liian kosteasta puusta valmistettu kahva saattaa muuttaa kokoaan, jolloin kiinnitykset saattavat alkaa irvistellä.

- Sorvilla kahvaan on työstetty kaikki tarvittavat reiät terää varten. Käytännössä terä liu’utetaan kahvan sisällä olevaan uomaan, jolloin puu pitää kiinni terää. Tätä kutsutaan läpiruotoiseksi teräksi eli terän ruoto on kahvan sisällä, kuvailee Halme puukon kokoonpanoa.

Terä pysyy kahvassa kiinni joko liimalla tai niittaamalla. Niittaaminen on perinteisempi tapa, jota käytetään läpiruotoisessa terässä mutta liimojen kehittymisen myötä terän liimaaminen kahvaan on yleistynyt.

- Suuri osa asiakkaista esimerkiksi Yhdysvalloissa arvostaa läpiruotoista terää, jolloin käytämme perinteistä nitomista terän kiinnitykseen, kertoo Halme.

Terän kiinnittämisen jälkeen puukkojen terät teroitetaan ja niihin tehdään terämerkinnät. Ja puukkojen matka eri puolille maailmaa tuhansien jälleenmyyjien kautta lopulliselle asiakkaalle voi alkaa.

Vuosien saatossa Marttiinilta on lähtenyt jopa 30 miljoonaa puukahvaa maailmalle. Ammattitaito, kokemus ja oikeat materiaalit ovat nyt ja jatkossa Marttiinin puukkojen laadun salaisuus.

Lisätietoa Marttiinista ja heidän tuotteistaan löydät heidän kotisivuiltaan.

Marttiinin verkkokauppaan pääset tästä.

Koskisen tarhakuivatusta koivusahatavarasta valmistettu kahva on suosittu valinta Marttiinin puukkoihin.

Koskisen tarhakuivatusta koivusahatavarasta valmistettu kahva on suosittu valinta Marttiinin puukkoihin.