Puunjalostus05.04.2018

Koskisen oli mukana levittämässä suomalaisen havupuun ilosanomaa IndiaWood 2018 -messuilla

Suomalainen havupuu kiinnosti IndiaWood 2018 -messuilla Bangaloressa.

Suomalainen havupuu kiinnosti IndiaWood 2018 -messuilla Bangaloressa.

Puualaa monipuolisesti esittelevät IndiaWood 2018 -messut järjestettiin jo kymmenennen kerran Intian Bangaloressa 8.–12. maaliskuuta. Messut kokoavat yhteen puualan eri osa-alueiden ammattilaiset aina sahateollisuuden toimijoista tuotantoteknologian yrityksiin. 

Mukana messuilla oli yli 850 näytteilleasettajaa 40 maasta – ja nyt myös ensimmäistä kertaa Suomesta, kun Wood from Finland -kasvuohjelma lähti yhdessä suomalaisten sahatuoteyritysten kanssa tekemään ensimmäisen näyttäytymisensä Intiassa. 

Vaikka Wood from Finlandin pääkohde onkin Kiina, silmät pidetään auki myös muiden potentiaalisten kasvavien markkinoiden varalta. Messuvierailut ovat yksi hyvä tapa kartoittaa mahdollisuuksia löytää uusia asiakkaita uusilta alueilta. Messuilla on vierailtu paitsi ympäri Kiinaa, myös Vietnamissa, Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa ja Iranissa – ja nyt myös tietenkin Intiassa. 

Bangaloreen lähdettiin katsastamaan markkinatutkimuksen toiveikkaiden tulosten perusteella, millaisia eri mahdollisuuksia suomalaisella laadukkaalla havusahatavaralla voisi alueella olla. Messuvierailu oli ensimmäinen varhainen askel kohti Intian markkinoita, joihin on odotettavissa kasvua tulevaisuudessa. Mukana oli Koskisen lisäksi myös muita suomalaisia kasvuohjelmaan kuuluvia yrityksiä. 

Havupuu kiinnosti messuvieraita 

Messuilla mukana ollut Koskisen sahatavaran vientipäällikkö Jukka Tamminen on tyytyväinen suomalaisen havusahatavaran ensiesiintymiseen Intian markkinoiden piirissä. Mikään pieni messutapahtuma ei ollut kyseessä, sillä tapahtuma keräsi huikeat 60 000 vierailijaa ympäri maailman. Havupuu herätti uutena laadukkaana materiaalina mielenkiintoa ja hämmästystä.  

– Kiinnostusta löytyi kyllä, sanotaanko näin. Yhtäkään messuesitettä ei tarvinnut tuoda takaisin Suomeen, Tamminen naurahtaa.  

Uteliaita yhteydenottoja on tullut paljon messujen jälkeen. Tamminen uskoo, että Intiassa voitaisiin hyvinkin kiinnostua pohjoismaisesta havupuusta, kunhan sille löydetään laatuaan vastaava käyttötarkoitus esimerkiksi huonekaluteollisuudesta. Puulla sisustaminen ja kauniin puupinnan esilletuominen voivat hyvinkin olla tuleva trendi Intiassakin. Parempien laatujen kysynnän kasvun voidaan odottaa kasvavan, mutta odottaa täytyy vielä ainakin muutamia vuosia. 

– Nyt messuvierailijoita kiinnosti meidän kuusi- ja mäntypuussamme lähinnä se, kuinka hyvin ruuvi pysyy puussa kiinni ja kuinka paljon puu painaa. Lähtökohdat ovat toistaiseksi hyvin erilaiset, koska puuta ei ole siellä visuaaliseen käyttöön tarkoitettu, vaan lähinnä huonekalujen runkoihin ja pakkaukseen. Silloin tällaiset ominaisuudet, kuin oksan koko ja terveys eivät ole ensimmäisenä mielessä.  

Tamminen jää kuitenkin toiveikkaana odottamaan tulevaa. Eri puulaatuja löytyy meiltäkin, ja esimerkiksi pakkausmateriaalien myyminen ei olisi mikään mahdoton temppu. 

– Kyllä Intiaan havupuuta menee nytkin. Itävalta ja Saksa ovat Euroopan suurimpia tuottajia Intiaan. Siinä on vielä laatu- ja hintasuhde oikea käyttötarkoitukseen nähden. Kun tullaan tänne pohjoiseen, missä on ominaisuuksiltaan parempaa puutavaraa, hinta saattaa nousta toistaiseksi liian korkeaksi. Uskon kuitenkin, että markkinoilta löytyy myös ne, jotka tarvitsevat nimenomaan meitä.

Suomen suurlähettiläs Nina Vaskunlahti kävi avaamassa Wood From Finlandin messuständin(kuvassa vasemmalla) vierellään Jukka Holappa, Commericial Counsellor / Business Finland. Keskellä Kai Merivuori, Sahateollisuus ry ja oikealla ryhmässä neljäntenä Reima Sutinen, Työ- ja Elinkeinoministeriöstä.

Suomen suurlähettiläs Nina Vaskunlahti kävi avaamassa Wood From Finlandin messuständin(kuvassa vasemmalla) vierellään Jukka Holappa, Commericial Counsellor / Business Finland. Keskellä Kai Merivuori, Sahateollisuus ry ja oikealla ryhmässä neljäntenä Reima Sutinen, Työ- ja Elinkeinoministeriöstä.

Kohti laadukkaampaa tulevaisuutta 

Kaiken kaikkiaan Suomi ja suomalaisuus menivät Intiassa hyvin kaupaksi. Suomen Intian suurlähettiläs Nina Vaskunlahti oli puhumassa messujen virallisissa avajaisissa ja oli avaamassa myös Wood from Finlandin messuständiä. Messuständi oli Tammisen mukaan luultavasti suurin ja näyttävin kasvuohjelman historiassa.  

Ständistä tehtiin houkutteleva markkinoimalla Suomen valttikortteja, luontoa ja puhtautta, jotka sattuvat olemaan myös puualalla arvostettuja seikkoja myös kansainvälisellä tasolla. Vihreisiin arvoihin on herännyt yksi jos toinenkin maa, kuten esimerkiksi Kiina, joka on vaikuttunut Suomen ehtymättömistä metsistä ja hyvästä, pitkäkestoisesta ja laadukkaasta puutavarasta ja metsänhoidosta.  

Samankaltaisen kiinnostuksen luominen Intiaan ei vaikuta toistaiseksi kovinkaan mahdottomalta tehtävältä, vaikka havupuu on pelkästään puulajinakin vielä vieras. Ala ja trendit muuttuvat, ja laatu saattaa hyvinkin olla tulevaisuuden avainsana.  

– Töitähän se vaatii tietysti, mutta jostain se on aina aloitettava, Tamminen toteaa.

Tutustu Koskisen sahatavaraan.