Puunjalostus12.04.2018

Koskisen lastulevytehdas rikkoi kolmen miljoonan kuution rajan huhtikuussa

Tuotantopäällikkö Jukka Rautiainen ja prosessipäällikkö Sami Santala liimasivat tarran juhlapaketin kylkeen.

Tuotantopäällikkö Jukka Rautiainen ja prosessipäällikkö Sami Santala liimasivat tarran juhlapaketin kylkeen.

Kevät toi mukanaan Koskisen lastulevytehtaalle aihetta juhlaan, kun tuotantolinjalta pukkasi ulos kolmas miljoona kuutio lastulevyä.  

Ensimmäinen miljoona tuli täyteen vuonna 1998, seuraava taas vuonna 2008. Vielä vuonna 2015 tehtaan nelikymppisiä juhliessa pyörittiin vähän yli kahden ja puolen miljoonan paikkeilla ja katse oli tiukasti seuraavassa miljoonassa. 

Lastulevytehtaan peruslinjan prosessipäällikkö Sami Santala sai vuoden 2017 lopulla ilokseen huomata tuotantomäärätaulukoita tutkiskellessaan, että kolmas miljoona lastulevykuutiota tulee täyteen huhtikuun 11. päivänä. 

– Meillä on pidetty tuotantomääristä kirjaa aina vuodesta 1975, kun lastulevytehdas perustettiin. Joka vuodelta löytyy tuotantomäärät kuution tarkkuudella. Vuodenvaihteessa katselin, että nyt ollaan hyvin lähellä seuraavaa etappia ja laskin, että tälle keväälle se kolmas miljoona sitten osuu, Santala kertoo. 

Tapahtumaa juhlistettiin henkilökunnan kesken kakkukahvein. Juhlakalu itse, eli kolmas miljoonas kuutio, lähti juhlaseremonioiden Lahteen, korkealaatuisten huonekalujen valmistajalle ja 90-vuotisjuhlavuottaan viettävälle Iskulle, joka on Koskisen tärkeä strateginen kumppani. Isku ja Koskisen ovat tehneet yhteistyötä jo yli 30 vuoden ajan. Isku on keskittänyt hankintojaan Suomeen ja keskitti kaiken kalustelevyhankinnan Koskiselle vuonna 2015.

Kolme miljoonaa kuutiota on melko käsittämättömissä oleva määrä. Yhteen rekkaan mahtuu noin 50 kuutiota tavaraa, joten Koskisen porteista on kulkenut ulos noin 60 000 rekallista lastulevyä. Jos nämä noin 17 metriä pitkät rekat laittaisi kerralla peräkkäin, rekkaletka ulottuisi aina Porvoon rajalta Nuorgamiin asti. 

Kolmannen miljoonan lastulevykuution tekijät.

Kolmannen miljoonan lastulevykuution tekijät.

Työntekijät kirjoittivat nimensä kolmannen miljoonan lastulevykuution pakettiin.

Työntekijät kirjoittivat nimensä kolmannen miljoonan lastulevykuution pakettiin.

Sukupolvien ahkeroinnin tulos 

Kolmen miljoonan rajapyykki on paljon enemmän kuin vain lastulevyn raaka-aineiden summa. Tuotantopäällikkö Miikka Lehtinen korostaa, että tämä määrä lastulevyä on monen sukupolven työpanoksen tulos. Tälläkin hetkellä lähes puolet Koskisen työntekijöistä on omistautunut puulle jo yli 15 vuoden ajan. Siinä ajassa ehtii karttua paljon osaamista ja ammattitaitoa – varsinkin, kun intohimo alaan on aitoa.  

– Lastulevytehtaan porukka on niin ammattitaitosta ja osaavaa, että se hämmästyttää joka päivä. Työntekijät pystyvät muuttumaan kehityksen mukana aina tarvittaessa. Kaikilla on kova pyrkimys tehdä parempaa ja juuri sellaista, mitä asiakas haluaa ja tarvitsee, Lehtinen sanoo. 

Jo yli kaksikymmentä vuotta lastulevyä tekemässä ollut prosessipäällikkö Sami Santala on samaa mieltä.  

– Tässä on ollut hyvin tiivis, työlleen antautunut porukka, sisäistä yrittäjyyttä tuntuu olevan. Aina itse välillä sanon, että hyvin harvoin ollaan täällä rahan takia, vaan ollaan rakkaudesta lastulevyyn. Tehdasta pyöritetään, kuin se olisi oma. Sama mentaliteetti on lattiatasolta lähtien. 

Hyvästäkin voi parantaa 

Levyteollisuuden yksikön johtaja Juha Jalkanen uskoo, että neljäs miljoona saavutetaan nopeammin kuin kymmenen vuoden päästä. Tähän mennessä lastulevyä on Koskisella vuosittain tuotettu noin 100 000 kuutiota, mutta tulevaisuudesta kaavaillaan entistä tehokkaampaa. 

– Seuraava tavoite on varmaan juuri se, että tutkimme mahdollisuuksia lisätä tuotantoa ja kehittää tuotetta vieläkin paremmaksi. Kehitämme tuotteitamme jatkuvasti entistä ympäristöystävällisemmiksi ja ominaisuuksiltaan laadukkaammiksi, mutta toivottavasti voimme tulevaisuudessa kertoa, että olemme luoneet myös jotakin aivan uutta, Jalkanen sanoo. 

Koskisella ympäristöystävällisyys on ollut yksi tärkeä näkökulma kaikessa tekemisessä. Aikanaan sahalta ja vaneritehtaalta tulevien sivutuotteiden hyödyntämiseen vuonna 1975 perustettu lastulevytehdas on osoittautunut paitsi hyväksi bisnekseksi, myös monella tavalla myös ympäristön kannalta kestäväksi valinnaksi.  

Kuljetukseen ei tarvitse käyttää turhia ajokilometrejä, sillä kaikki lastulevyihin tarvittava puuaines saadaan suoraan tehdasalueelta. Siirtymiä ja kosketusta likaaviin pintoihin on vähän, mikä tekee raaka-aineesta eli purusta huomattavan puhdasta verrattuna esimerkiksi kilpailevien ulkomaisten lastulevyjen raaka-aineeseen. 

Yhteen lastulevykuutioon puristetaan purua noin viisinkertainen määrä, ja levyssä puuainesta on karkeasti 85 prosenttia. Lähes 15 miljoonan kuution puruvuori olisi ilman lastulevytehdasta päätynyt poltettavaksi. 

Iskulla paketin ottivat vastaan Juha-Matti Lähteenmaa (vas.) ja Saku Antikainen. Koskisen puolelta mukana oli Jari Laine (oik).

Iskulla paketin ottivat vastaan Juha-Matti Lähteenmaa (vas.) ja Saku Antikainen. Koskisen puolelta mukana oli Jari Laine (oik).  Kuvaaja Tuomas Heikkilä / Isku

Asiakas mukaan kehittämään entistä parempaa lastulevyä 

Lastulevytehtaita Suomessa on tullut ja mennyt, mutta Koskisen tehdas on pitänyt pintansa hienosti. Noin puolet Suomessa käytettävästä lastulevystä tulee Koskiselta.  

Kilpailusta on turha olla huolissaan, sillä notkeat asiakkaan tarpeisiin taipuvat tuotantolinjat, nopeus, pitkäaikaiset asiakassuhteet ja alan asiakastuntemus takaavat, että Koskiselta tilataan aina uudelleen ja uudelleen.  

Yksikön johtaja Juha Jalkanen kertoo, että asiakkaalla on tärkeä rooli paitsi lastulevyteollisuuden jatkumisessa, myös sen kehittämisessä. Ratkaisumyynnillä onnistutaan paitsi auttamaan asiakasta, myös mahdollisesti tekemään läpimurtoja tuotekehityksessä. Asiakkaiden toivotaan myös tulevaisuudessa olevan vahvasti mukana luomassa uutta – hyvin räätälöidyt ja tarkoituksiinsa täydellisesti sopivat tuotteet ovat kaikkien etu ja tavoite, jota kohti ollaan aina määrätietoisesti menossa.