Puunjalostus09.01.2012

Koskisen aloittaa IKI Timberin valmistuksen omalla tehtaallaan

Kari Koskinen uskoo biologisesti käsitellyn puutavaran lisäävän suosiotaan.

Kari Koskinen uskoo biologisesti käsitellyn puutavaran lisäävän suosiotaan.

Tuotteidensa ekologisuuteen ja kestävään kehitykseen satsaava Koskisen aloittaa biologisesti suojakäsitellyn puutavaran, IKI Timberin, valmistuksen omalla tehtaallaan.

Viimekeväisen koemarkkinoinin jälkeen Koskisen hankki IKI Timber- tuotteen valmistuslisenssin ja tuotantolaitteiston itselleen. Koskisen saha- tai höylätavara on jatkossa saatavissa puhtaasti luontaisella, vesipohjaisella suoja-aineella käsiteltynä. Aine ei sisällä raskasmetalleja, eikä se ole syövyttävä.

- Viime keväinen ekologisesti käsiteltyjen terassilautojen koemarkkinointi meni niin hyvin, että päätimme ottaa biologisesti käsitellyn puutavaran pysyvästi osaksi tuotevalikoimaamme. Valmistuksen tehokkuuden ja lyhyempien toimitusaikojen takia päätimme hankkia tuotteen valmistuslisenssin ja tuotantolinjan itsellemme pitkällä sopimuksella, Koskisen Oy:n kehitysjohtaja Kari Koskinen kertoo.

Puutavaran käsittelylaitteisto saapuu Koskiselle keväällä huhti-toukokuussa. Biologisella suoja-aineella käsiteltyä mäntyä ja kuusta päästään toimittamaan jo kesäsesonkiin, piharakentamiskauden kynnyksellä jälleenmyyjille.

- Lähdemme liikkeelle kotimarkkinoilta, josta saamme kerättyä tarpeellisia käyttäjäkokemuksia. Tarkoituksemme on kuitenkin viedä tuotteita ripeällä aikataululla myös ulkomaille, Koskinen jatkaa.

Ekologinen käsittelytapa

Hometta, lahoamista, sinistymistä ja hyönteisiä torjuvalla suoja-aineella on ympäristöluokitellut biosiidit sekä vähäpäästöisyydestä kertova terveystodistus M1. Viennin kannalta on tärkeää, että puun torjuntakäsittelyssä on mukana myös termiittisuojaus, joka on tarpeellinen etenkin tropiikin maissa.

- Meillä on vahva usko biologisesti käsiteltyyn puutavaraan. Kyseessä on ekologinen ja kestävä käsittelytapa, joka tuo selkeitä etuja käyttäjille, Koskinen vakuuttaa.

Myös puun hävittäminen on ympäristöystävällistä, sillä biologisesti käsitellyn puutavaran voi hävittää polttamalla.