Puunjalostus15.04.2010

Ilmiö nimeltä Formula SAE

Suomalainen Metropolia Motorsportin tiimi on pärjännyt hyvin kansainvälisissä kilpailuissa.

Suomalainen Metropolia Motorsportin tiimi on pärjännyt hyvin kansainvälisissä kilpailuissa.

Formula SAE (Society of Automobile Engineers) on sarja, jossa yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen edustajat kilpailevat valmistamillaan formulatyyppisillä autoilla. Sarja sai alkunsa 1980-luvun alussa, kun kolme suurta amerikkalaista autotehdasta; Ford, Chrysler ja General Motors järjestivät kansainvälisen opiskelijakilpailun, tarkoituksena löytää parhaat insinöörit riveihinsä.

Eurooppaan tämä sarja rantautui vuonna 1998 nimellä Formula Student. 2000-luvulla sarjan suosio ja tiimien määrä on kasvanut räjähdysmäisesti. Nykyään sarjassa kilpailee maailman laajuisesti likipitäen 500 tiimiä huippuyliopistoista ja ammattikorkeakoulua ympäri maailmaa. Kilpailuissa testataan ajamisen lisäksi auton suunnittelua, kustannustehokkuutta ja kuvitteellista liikeideaa.

Sarjan säännöt ovat varsin vapaat ja määräävät vain peruskonseptin: Auton tulee olla formulatyyppinen kilpa-auto, jonka moottorin suurin sallittu iskutilavuus on 610 cm3. Moottorin on oltava nelitahtinen ja imuilma pitää rajoittaa 20 millimetrin kuristimella. Lisäksi ovat tarkat turvallisuusmääräykset. Tarkoitus on sallia mahdollisimman luova insinöörityö. Tämän ansiosta autoissa nähdäänkin teknisiä ratkaisuja, joista osa tekee vasta tuloaan tuotantoautoihin.

Kilpailutoiminta

Kaudella 2009  Metropolian Motorsport tiimi osallistui kilpailuihin Englannissa, Saksassa ja Suomessa. Englannissa voitosta oli paikalla kamppailemassa noin sata tiimiä. Metropolia Motorsport sijoittui kokonaiskilpailussa viidenneksi ja suunnittelua arvioivassa kilpailussa toiseksi. suunnittelu-finaalissa mukana oli Metropolian lisäksi neljä tiimiä, kaikki henkilöluvultaan vähintään nelinkertaisia suomalaistiimiin verraten. Saksassa tiimi voitti ”Most professional team” -tunnustuspalkinnon ja BMW -groupin myöntämän ”Most innovative powertrain”-palkinnon.

Kaudella 2010 voittoa lähdetään tavoittelemaan ainakin Englannissa, Saksassa, Itävallassa ja Virossa. Tiimi ei tänä vuonna palaa kilpailujen välillä Suomeen, vaan säästää aikaa ja testaa autoa Euroopassa. Yleisölle uusi auto esitellään kesän alussa pidettävässä julkistamistilaisuudessa, kauden 2009 autoa pääsee katsomaan jo huhtikuussa, kun tiimi esittäytyy American Car Showssa Helsingissä. 

Green!

Kaudella 2010 Metropolia Motorsport lähtee tiennäyttäjäksi kohti puhtaampaa tulevaisuutta. Ensimmäisenä Formula SAE - tiiminä maailmassa se on kartoittanut hiilijalanjälkensä ja tehnyt toiminnastaan nollapäästöistä. Ajatus hiilidioksidipäästöjen kompensointiin lähti halusta toimia vastuullisesti. Toiveena on kannustaa muitakin tiimejä ympäri maailmaa toimimaan samoin. Aikaisemmin ympäristöä on sarjassa otettu huomioon jakamalla pisteitä auton kulutuksen mukaan.

Lisää tietoa tiimistä ja sen toiminnasta löytyy osoitteesta www.metropolia-motorsport.fi. Sivuilla voi myös seurata auton valmistumista ja tuoreimpia kuulumisia.