Puunjalostus13.07.2017

Höylässä sahatavara saa profiilin ja sileän pinnan

Kun karkeapintainen sahatavara jalostetaan höylälinjalla sileäpintaiseksi puutavaraksi, syntyy erilaisia kirjainyhdistelmiä kuten STV, UTV, STK ja UYL. Nämä kirjaimet kätkevät sisäänsä höylätavaran käyttökohteen sekä tietoa profiilista. Käyttökohteet näille jalosteille löytyvät mm. ulko- ja sisäseinistä, sisäkatosta sekä lattiasta.

Kirjainyhdistelmän ensimmäinen kirjain kertoo onko tuote tarkoitettu Sisä- tai Ulkokäyttöön. Toinen kirjain kertoo pontin muodon, onko se Täysi tai Yksinkertainen ja viimeinen kirjain paljastaa pontin saumamuodon Suora, Pyöristetty, Koriste, Vino tai Limitetty. Puuinfon sivuilta löytyy lisää tietoa asiasta kiinnostuneille.

Höylätty pinta voidaan myös strukturoida kevyesti varmistamaan maalin parempi tarttuminen.

Tarhanmäen höyläämö

Koskisen tarhanmäeltä löytyy yksi Suomen suurimmista ja nykyaikaisimmista höyläämöistä, Weinigin toimittamana. Monipuolisella höylälinjalla onnistuu sekä määrämittaan katkaisu, kappaleen halkaisu, päätyponttaus että pakkaaminen kuluttajapakkauksiin.

Sahatavara matkalla höyläykseen

Sahatavara matkalla höyläykseen.

- Meillä tuotetusta sahatavarasta noin neljännes jalostetaan omilla laitoksilla, viime vuonna höylättiin lähes 80 000 m³, ja tänä vuonna tavoitellaan määrään 20 %:n lisäystä, kertoo sahan tuotantopäällikkö Jaakko Huttunen.

- Höylällä vuorotuotanto vaihtelee höylättävän tuotteen koon mukaan melkoisesti, mutta keskimäärin voisi sanoa että vuorokaudessa höylätään noin 400 m³. Höylän maksiminopeus on 400 m/min, vaikkakaan tätä vauhtia ei joka päivä ajeta.

Laadukas höylätavara

Höylääminen on taitolaji, jossa pitää tietää sahatavaran ominaisuudet perin pohjin höyläyksen onnistumiseksi. Myös terähuolto on oltava kunnossa jotta pinnan laatu saadaan riittävän korkeaksi.

Mika Lehtonen valvomassa höyläyksen laatua

Mika Lehtonen valvomassa höyläyksen laatua

- Sahatavaran tuotantoprosessi on tunnettava hyvin ja vie vähintään vuoden oppia ammattitaitoiseksi höyläriksi, kertoo höylän työnjohtaja Mika Lehtonen, joka itsekin on oppinsa hankkinut höylälinjalta.

- Yksi vaativimmista höylätuotteista on kotimaan lakkalaatu, siinä jalosteen pintalaatu on oltava lähes täydellistä, jotta lakkaus onnistuu, toteaa Lehtonen.

Sen lisäksi, että höylätavaran profiilia valvotaan visuaalisesti, valvotaan sitä myös höylän perässä olevalla kolmen kameran profiilimittarilla, joka paljastaa heti jos asete muuttuu millinkin. Valmiit tuotteet lajitellaan visuaalisesti ja tämän lisäksi jokaisessa työpisteessä tehdään jatkuvaa laadunvalvontaa.

Takalappeen kevennysura höylätavarassa.

Höylätavaran takalappeeseen tehdään pituussuuntaiset kevennysurat vähentämään kappaleiden kupertumista kosteusmuutosten vaikutuksesta.

Höylätavara toimitetaan asiakkaille aina hyvin pakattuna ja suojattuna, jotta profiili säilyy ehjänä ja pinta puhtaana. Päätypontattu sisäpaneeli pakataan kutistekalvon avulla kuluttajapakkauksiin, jotka on helppo kuljettaa kotiin. Kuluttajamyynti hoituu jälleenmyyjien kautta.

Päätypontattu höylätavara

Noin viidesosa Tarhanmäellä tuotetusta höylätavarasta jatkojalostetaan vielä maalaamalla, jolloin ulkoverhouspaneelit toimitetaan asiakkaille valmiiksi pohjamaalattuna, asennusvalmiina tai palosuojauksella varustettuna.

Koskisen höylätavarasta valmistuvat myös Herrala-kodit ja Koskisen taloteollisuuden suurelementit.