Puunjalostus09.02.2017

Heinolan Valmistamossa tehdään kestäviä ja käytännöllisiä huonekaluja

KLIKS Design® kalustesarja

KLIKS Design® kalustesarja

Heinolassa, vaneritehtaan kupeessa lapsuutensa viettänyt Heikki Saastamoinen suunnitteli ensimmäiset huonekalunsa jo 10-vuotiaana. Veli kavereineen toteutti poikien huoneen kalusteet vanerista, piirrosten mukaan. Heikin ja suomalaisen koivuvanerin yhteinen matka on kestänyt sieltä saakka ja viimeisen vuoden aikana siitä on syntynyt KLIKS Design® -kalustesarja, jota valmistetaan Heinolan Valmistamossa ja markkinoidaan ympäri maailman. 

Heikki Saastamoinen sovittaa jakkaran saumat paikoilleen.

Heikki Saastamoinen sovittaa jakkaran saumat paikoilleen.

KLIKS Design® -kalustesarja perustuu vahvaan käsityötaitoon ja moderniin tekniikkaan, joita molempia löytyy Heinolan Valmistamosta reilusti. Mallisuojatun kalustesarjan huonekalut valmistuvat yhdestä ohutvanerikappaleesta, taitavasti suunnitellun ja toteutetun nurkkarakenteen ansiosta.

- Vesileikkaus on lähes ainoa mahdollisuus toteuttaa vaativa nurkkarakenne. Ja materiaalina käytän kotimaista koivuvaneria, vain se on riittävän kestävä ja luja silloin, kun materiaali työstetään vesileikkauksella, painottaa Heikki.

25 vuotta yrittäjänä ja hienopuuseppänä toimineen Heikin mukaan helposti paikkaansa vaihtava ja ehkä hieman ahtaastikin asuva nykyihminen tarvitsee kevyen ja kestävän kalusteen, jonka sisälle voi tallettaa tavaroita. Tätä kaikkea on KLIKS Design® -kalustesarja.

- Pelkistettyjä kalusteita, joiden kanssa on helppo liikkua maailmalla, kiteyttää Heikki.

Laaja valikoima tuotteita

Heikki Saastamoinen esittelee valmistuksessa olevia Sekton valaisimia.

Heikki Saastamoinen esittelee valmistuksessa olevia Sekton valaisimia.

Juuri lanseeratun kalustesarjan lisäksi Heinolan Valmistamossa tehdään alihankintana erittäin vaativia hienopuusepän töitä, esim. Seppo Kohon suunnittelemaa Sekto Design -valaisinta ja uniikkeja kalusteita. Koskisen ohutvaneria Heikki on käyttänyt aina huonekalujen materiaalina, Hirvensalmella valmistettava ohut ja vahva ns. lentokonevaneri antaa huonekalusuunnitteluun rajattomat mahdollisuudet.

- Sanotaan että ihmisen paras muisti on hajumuisti. Tunnen vieläkin nenässäni lapsuuden tuoksut vaneritehtaalta. Ei siis ihme, että valmistuttuani hienopuusepäksi 1993 vaneri tuntui heti omalta materiaalilta. Erityisesti lentokonevanerin taipuisuus ja kestävyys viehättävät, toteaa Heikki.

Vesileikkaus on tarkka työstömenetelmä.

Vesileikkaus on tarkka työstömenetelmä.

Tarkka ja hiljainen vesileikkaus

Heinolan Valmistamossa on jo yli kymmenen vuoden ajan tehty vesileikkausta, 90 % leikattavasta materiaalista on puuta, mutta myös eristeet ja kartonki saavat muotonsa täällä tarvittaessa. Heinolassa vesileikkaus tehdään pelkällä vesisuihkulla ilman veteen sekoitettavaa lisähiekkaa. 

- Vesileikkauksen ehdottomia etuja ovat vaalea ja tarkka leikkausjälki, pölyämättömyys ja koneen hiljaisuus, kertoo Heikki konetta esitellessään.

Tehtaan vesileikkuri irrottaa vanerilevystä kevyesti ja äänettömästi oikean muodon. Vesileikkaus tekniikka on oma taiteenalansa, ja on vaatinut vuosien työn löytää oikeat menetelmät ja työskentelytavat. Työskentely tehtaalla vaatii todella vahvaa ammattitaitoa ja osaamista, tietoa siitä, mitä ja miten kannattaa tehdä.

- Kyllä uuden tekijän koulutus vie helposti vuoden. Ensin opetellaan menetelmä ja vasta sen jälkeen haetaan vauhti työhön, kuvailee Heikki työnopastusta.

Tulevaisuus

Ideoita KLIKS Design® -kalustesarjan kehittämiseen tuntuu riittävän, ja halu kehittää tuotetta on vahva. Tekemisen ilon kautta syntyy myös uusia oivalluksia, hauska kehitysidea syntyi valtakunnallisesta Miljoona linnunpönttöä -kampanjasta.

Linnunpöntöt koivuohutvanerista.

- Kyllä yrityksen pitää kasvaa ja kehittyä koko ajan, jotta se menestyy. Koen myös tärkeäksi täyttää yhteiskunnallisen velvoitteen tarjoamalla työtä Heinolan alueella ja sitä kautta huolehtimalla oman alueen ja koko maan tulevaisuudesta, summaa Heikki.

Vaikka kasvanut yritystoiminta ja sitä kautta lisääntynyt hallinnon pyöritys vievät aikaa, edelleen Heikillä  sormet syyhyävät tekemisen pariin.

- Välillä tulen rentoutumaan pajalle. Muotoilu- ja tuotesuunnitteluideat eivät aina anna rauhaa vaan joskus on illallakin otettava kynä käteen ja alettava luonnostelemaan.