Puunjalostus11.10.2011

Hake sopii myös leikkipaikkojen turva-alustaksi

Koskisen kuorikate sopii kaikkeen viherrakentamiseen.

Koskisen kuorikate sopii kaikkeen viherrakentamiseen.

Koskisen tuotantolaitoksilla syntyvän puun kuoren ja hakkeen hyödyntäminen viherrakentamisessa on lähtenyt hyvin käyntiin. Uusin aluevaltaus ovat lasten leikkipaikat ja -puistot, joissa vaneritehtaan lehtipuuhaketta on toimitettu kiipeilytelineiden turva-alustaksi.

Kuorikatteen hyödyntäminen viherrakentamisessa on Koskiselle uusi liiketoiminta-alue. Siihen ryhtyminen on luontevaa, sillä Koskisen hyödyntää havutukin jo muutenkin lähes sataprosenttisesti juuresta latvaan joko puunjalostuksen tarpeisiin tai bioenergiaksi. Sivutuotteina syntyvien hakkeiden käytölle vain mielikuvitus asettaa rajoja.

Viime kesänä Koskitukilta kysyttiin, josko yhtiöllä olisi tarjota haketta Lahdessa sijaitsevan Launeen leikkipuiston tarpeisiin. Osa leikkipuiston telineistä on sijoitettu rinteeseen, jossa turvasora ei pysy. Ongelma ratkaistiin lehtipuuhakkeella, jota Koskitukin bioenergiapäällikkö Juha Hyvärisen mukaan toimitettiin tähän kohteeseen kaiken kaikkiaan 150 kuutiota.

- Kaupunkien leikkipuistot ovat meille kokonaan uusi liiketoiminta-alue, jonne tarjoamme mielellämme jatkossakin erilaisia hakkeita ja kuorikatteita. Lehtipuuhake sopii hyvin leikkitelineiden alle, sillä siitä ei irtoa tikkuja. Kaiken lisäksi kyseessä on puhdas luonnon tuote, Hyvärinen toteaa.

Tuotteet tapauskohtaisesti

Lahden Seudun kuntatekniikassa vihertyönjohtajana toimiva Seija Nurkkala sanoo, ettei kaupunki ole tehnyt virallista päätöstä hakkeen käytöstä virallisena turva-alustamateriaalina.

- Tarpeet ja materiaalit katsotaan aina tapauskohtaisesti. Launeen perhepuistossa tilanne oli normaalia haastavampi, joten hake sopi sinne parhaiten. Osa lasten vanhemmista pitää kuorikatetta hyvänä ja osa ei.

Juha Hyvärisen mukaan Koskisen ensimmäinen kesä kuorikatteen toimittajana vastasi odotuksia. Suurimpina asiakkaina ovat olleet viherrakentamisen ammattilaiset, puutarhaliikkeet ja kaupunkien viherosastot.

- Ensi kesän kuorikatevarastojen kerääminen käynnistyy jo talvella. Kysyntää näyttäisi olevan oikein mukavasti ja räätälöimme tuotteita asiakkaidemme tarpeita vastaaviksi.