Puunjalostus23.05.2011

Foliointi suojaa tuotteita kuljetuksessa

Kutistemuovipaketissa tuotteet ovat suojassa kosteudelta ja kolhuilta.

Kutistemuovipaketissa tuotteet ovat suojassa kosteudelta ja kolhuilta.

Koskisen sahatavara kulkee maailmalle kutistemuoviin eli tuttavallisemmin folioon pakattuna.

Foliointi suojaa vientituotteita kosteudelta ja kolhuilta ja varmistaa, että loppukäyttäjä saa tuotteensa vasta höylätyn veroisena. Koskisen sahaus ja jalostus –yksikön tuotepäällikkö Timo Piispasen mukaan Koskisella on käytössään useita foliointikoneita, joista viimeisin on investoitu uuden höylälinjan jatkeeksi.

- Folioon pakataan mm. kaikki Australiaan ja Saksaan vietävät tuotteet. Pienemmät erät ja esimerkiksi kotimaahan toimitukset niputetaan muovinauhalla ja toimitetaan varastoon odottamaan kuljetusta.

Tuotteet virheettöminä perille

- Folioinnon ensisijainen tarkoitus on suojata tuotetta likaantumiselta, pölyltä ja kolhuilta ennen varsinaista käyttöönottoa. Koskisen jatkojalostuslaitoksilla sekä höyläämössä että maalaamossa on käytössä useita moderneja foliointiyksikköjä, Timo Piispanen kertoo.

Uusin Fischerin valmistama foliointiyksikkö on integroitu jatkojalostuksen paketointiosaston linjastoon. Linjastossa on myös toinen foliointiyksikkö, jolla tuotannossa lankeavat sivulaadut ns. talouslaatu tai B- tai C-laatu saadaan folioitua samalla ajolla.

Timo Piispasen mukaan foliopakkaus toimii kuluttajille myös oivana kuljetusyksikkönä.

- Kun paneelit on pakattu kuuden tai kahdeksan kappaleen folionippuihin, on tarvittavan määrän hankinta ja kuljetus vaivatonta.

Käyttö laajenemassa

Foliopaketointi on perinteisesti yhdistetty kotimaassa sisustuspaneelien tuotantoon ja käyttöön. Muilla markkinoilla on jo pitkään ollut tapana, että myös ulkoverhouskäyttöön tarkoitetut tuotteet folioidaan.

- Uskon vahvasti, että tulevaisuudessa mekin tulemme siirtymään foliopakattuihin ulkoverhoustuotteisiin. Erityisen tarpeelliseksi näen sen pohjamaalattujen tuotteiden osalla, jotka ovat helposti likaantuvia. Folionippuun on myös helppo lisätä mahdollista pohjamaalausta tai jatkokäsittelyä, menekkiä tai muuta tuotteeseen liittyvää lisäinformaatiota erillisen selosteen avulla, Timo Piispanen selventää.