Puunjalostus15.09.2014

Monowalker mullistaa luonnossa liikkumisen

Monowalkerin koivuvanerista valmistetut tuotteet helpottavat patikoimista

Monowalkerin koivuvanerista valmistetut tuotteet helpottavat patikoimista.

Mitä yhteistä on Hirvensalmen koivuvanerilla ja patikoinnilla? Vanerista valmistuu tietenkin oiva apuväline luonnossa liikkumiseen.

Pariskunta päättää lähteä Alpeille vaeltamaan. Ongelmaksi muodostuu suuri tavaramäärä ja rinkkojen paino. Tässä vaiheessa moni saattaisi luovuttaa, mutta kekseliäs saksalaismies alkaa kehittää apuvälinettä tavaroiden kuljettamiseen patikoinnin aikana. Näin syntyi Monowalker Trailmate, yksipyöräinen Koskisen KoskiPly-koivuvanerista valmistettu kärry, jota on helppo kuljettaa vaativammassakin maastossa.

- Kokeilin myös kaksipyöräistä versiota, mutta totesin, että yksipyöräinen malli on huomattavasti ketterämpi kapeilla poluilla ja epätasaisessa maastossa, kertoo laitteen kehittänyt ja Monowalkerin perustanut Kai Fuchs.

Trailmaten parhaita puolia ovat jarru, joka hidastaa kärryn vauhtia alamäissä sekä lantiovyö, jolla kärryn saa kiinnitettyä itseensä. Kiinnityksen ansiosta suurin osa painosta on alavartalolla ja kädet voivat levätä kärryn molemmin puolin olevilla puisilla kahvoilla ja ohjata kärryä.

Asiakkaiden tarpeesta syntyi kokonainen tuoteperhe

Fuchs kehitti ensimmäistä Monowalker-kärryä kolmen vuoden ajan. Monet asiakkaat kuitenkin halusivat yhdistää patikoinnin ja pyöräretket. Siitä inspiroituneena hän päätti jatkaa kehitystyötään. Näin valmistui kokonainen tuoteperhe kärryjä, joita voi käyttää kaikenlaisen kuljettamisen apuna. Monowalkerin perusta on koivuvanerista valmistettu alusta, jota muokkaamalla valmistuu nopeasti jokin muu Monowalker-tuoteperheen kärryistä: Citymate, jota voi käyttää mm. ostosten kuljettamiseen, Cyclemate pöyrän perään kiinnitettäväksi, Travelmate matkalaukkujen kuljettamiseen sekä Mountainmate, ergonominen selässä kuljetettava teline esimerkiksi rinkalle.

Koivuvaneriin Fuchs päätyi sen keveyden, kestävyyden ja ympäristöystävällisyyden vuoksi.
- Halusimme, ettei luonnossa käytettävä tuote sisällä sellaisia materiaaleja, jotka tuhoavat ympäristöä tai ihmisten terveyttä jossain päin maailmaa, kertoo Fuchs. Aluksi ongelmaksi muodostui erilaisten vanerilaatujen valtava kirjo markkinoilla. Pienen tutkimuksen jälkeen Fuchs löysi Koskisen KoskiPly-vanerin, jota käytetään mm. riippuliitokoneissa.
- Käytämme 15 mm:stä vaneria, jossa on 30 viilukerrosta. Näin saamme tukevamman alustan ilman lasikuitua tai epoksia kuin perinteisestä 15 mm:n vanerista, jossa on 12–15 viilua päällekkäin.

Kasvua myyntiin Kickstarterin avulla

Monowalkerilla on asiakkaita ympäri maailman. Osa on tehnyt muutaman kuukauden mittaisia vaelluksia niin Norjassa kuin Patagoniassakin. Virginian yliopisto käyttää vaelluskärryä kaivauksilla ja luontodokumenttien kuvaajat kuljettavat kuvauskalustoaan kärryssä. Yksi iso kohderyhmä ovat myös perheet. Nuoren yrityksen kasvuhalut ovat suuret.

Kasvu vaatii kuitenkin rahoitusta ja sitä yritys on päättänyt hakea Kickstarterin eli joukkorahoitukseen perustuvan sivuston kautta. Käytännössä asiakkaat ennakkotilaavat tuotteen, jota ei vielä ole olemassa ja auttavat näin yritystä saavuttamaan riittävän rahoituksen tuotannolle.
- Joukkorahoitus on hieno tapa tuoda luovat ideat eloon ilman suuria pääomia. Meidän tapauksessamme kyse on siitä, että prototyyppien sijaan alamme valmistaa Monowalker-tuotteita sarjatuotantona, valottaa Kai Fuchs joukkorahoitusprojektin taustoja.

Fuchs uskoo, että uudet asiakkaat löytävät yrityksen Kickstarterin kautta ja osaavat arvostaa heidän tuotteitaan.
- Monowalker on erittäin ekologinen ja eurooppalaiseen ammattitaitoon luottava yritys. 90 % tuotteiden osista tulee Euroopasta. Olemme erittäin iloisia, että olemme löytäneet Koskisen toimittamaan juuri meidän tarpeidemme mukaista vaneria. Pidämme siitä, että voimme yhdistää perinteiden raaka-aineen (koivuvanerin) nykypäivän huipputeknologiaan, kertoo Fuchs ylpeänä.

Tulevaisuudessa Monowalker aikoo jatkaa patikoijille, metsästäjille ja muille ulkoilmaihmisille tarkoitettujen tuotteiden suunnittelua.

Katso video Monowalkerin tuotteista käytännössä:

Monowalker Trailmate & Monowalker Cyclemate

Monowalker Trailmate (vas.)  & Monowalker Cyclemate (oik.)