Puunjalostus11.10.2011

Marttiinin fileerausveitsen kahvassa tuntuu Koskisen tarhakuivattu koivu

Marttiinin fileerausveitsi on ainoa suomalainen puukko amerikkalaisen Wal-Mart -ketjun tuotevalikoimassa

Marttiinin fileerausveitsi on ainoa suomalainen puukko amerikkalaisen Wal-Mart -ketjun tuotevalikoimassa

Marttiinin puukkoja ja veitsiä on valmistettu Rovaniemellä jo vuodesta 1928 kunnioittaen tehtaan perustajan, seppä Janne Marttiinin luomia perinteitä. Marttiinin maailmankuulun, Yhdysvalloissa Wal-Mart –ketjun tavarataloissa myytävissä fileerausveitsissä kulkee mukana pala Koskista, sillä puukon kahva on valmistettu Koskisen tarhakuivatusta koivusta.

Marttiinin puukkotehdas on toiminut Rovaniemellä jo yli 80 vuoden ajan - kierinkiläinen seppä Janne Marttiini perusti tehtaan kaupunkiin vuonna 1928. Puukot valmistetaan edelleen Napapiirillä, Suomen Lapissa.

Yritys on tänä päivänä laajentunut myös Suomen rajojen ulkopuolelle. Pärnussa, Virossa sijaitsee Marttiinin sivupiste, jossa valmistetaan puukon tuppeja sekä pakataan tuotteita vientiä varten.

- Tällä hetkellä myyntimme jakautuu melko tasan puoliksi viennin ja kotimarkkinoiden kesken, Marttiinin toimitusjohtaja Päivi Ohvo kertoo.

Osa Rapalaa

Päivi Ohvon mukaan perheyrityksenä perustansa luonut Marttiini on nykyään osa kansainvälistä kalastusvälinekonsernia Rapala VMC:tä, jonka suomalainen syntyhistoria on hyvin samankaltainen kuin Marttiininkin alkutaipale. Rapala VMC Oyj (Rapala) on nykyään maailman johtava uistimien, kolmihaarakoukkujen, kalastajan tarvikkeiden ja fileointiveitsien valmistaja ja myyjä. Rapalalla on myös vahva maailmanlaajuinen markkina-asema muissa urheilukalastuksen tuotekategorioissa ja se on yksi Pohjoismaiden johtavista ulkoilu-, metsästys- ja talviurheilutuotteiden jakelijoista.

- Wal-Mart –asiakkuutemme alkutaipaleella Rapala oli sattumalta merkittävässä roolissa. Yhdysvaltalainen jakeluyhtiö, joka jo edusti Rapalan kalastustarvikkeita Wal-Martin suuntaan, etsi valikoimiinsa laadukkaan, taipuvateräisen fileerausveitsen toimittajaa. Jakeluyhtiö esitteli meidät ja tuotteemme Wal-Martille, jonka jälkeen olemme olleet pysyvä osa ketjun tuotevalikoimaa.

Hinta määrää volyymin

Päivi Ohvon mukaan yhdysvaltalainen kauppaketjujätti kilpailuttaa veitsitoimittajansa keskimäärin kolmen vuoden välein.

- Joka kerta he kokeilevat hetken aikaa kiinalaista toimittajaa, kunnes havaitsevat, että kiinalaisten veitsien laatu on selvästi huonompaa, erityisesti terät katkeavat niitä taivutettaessa. Myös meidän käyttämämme puu on vaaleampaa, suomalaista koivua, joka on maailmanlaajuisestikin ainutlaatuista kovuutensa ja värinsä ansiosta.

Ohvo kertoo, että Wal-Martin kanssa käytävä kauppa on äärettömän tiukkaa sekä hinnallisesti että koko logistisen ketjun suhteen.

- Yhdysvallat on niin kilpailtu maa, että hintaluokka, niin sanottu price point, määrittää pitkälti tuotteen volyymin. Jos saamme valmistettua tuotteemme tiettyyn hintahaarukkaan, se takaa tuotteillemme tietyn, varman menekin.

Pitkä yhteistyö Koskisen kanssa

Koskisen ja Marttiinin yhteistyö on kestänyt jo vuosikymmeniä. Viime vuosina Marttiinin ja Koskisen välinen yhteistyö tapahtuu pitkälti Koskisen myyntipäällikkö Raimo Kämpin ja Marttiinilla ostopäällikkönä toimivan Pirjo Linhon välillä.

- Yhteistyömme päätuote on koivu, jossa Koskisella on hinta ja laatu kohdallaan. Koivu on yksi tärkeimmistä raaka-aineista tuotteidemme valmistuksessa, Pirjo Linho kertoo.

Koskisella lankuksi sahattu koivu matkaa rekka-autossa Hirvensalmelta Rovaniemelle, Marttiinin sorvi- ja puuosastolle, neljä kertaa vuodessa. Välimatka kasvoi, kun Marttiini siirsi sorvi- ja puuosastonsa Laukaalta Rovaniemelle.

- Oli hienoa, että Kämpin Raimo lähti kanssamme miettimään, miten kuljetukset voisi saada organisoitua kustannustehokkaasti. Nyt kuljetukset hoituvat yhteistyössä Lapin ammattiopiston kanssa, jonka kuljettajapuolen opiskelijoille puunhakureissu on osa koulutusta. Kerralla koivulankkua tuodaan keskimäärin 38 kuutiota, Pirjo Linho selventää.

Marttiinille on äärimmäisen tärkeää, että koivu, josta puukkojen kahvat valmistetaan, on tarhakuivattua.

- Jos puu kuivataan koneellisesti, siitä tulee hauras. Silloin kahva saattaa alkaa halkeilla ja hävikkiä syntyy enemmän. Koskisella tiedetään, millaista koivulankun tulee olla, jotta se vastaa juuri meidän tarpeitamme, Pirjo Linho päättää.