Oma koti17.01.2011

KOKO talo rakentuu suunniteltua nopeammin

Tapio Anttilan rakennuttama KOKO talo rakentuu Lahteen Liekokadulle.

Tapio Anttilan rakennuttama KOKO talo rakentuu Lahteen Liekokadulle.

Sisustusarkkitehti Tapio Anttilan Lahden Liekokadulle rakentuvaan KOKO taloon päästään muuttamaan jo kevään korvalla.

Lokakuussa toimitetun talopaketin ulko- ja sisätyöt ovat edenneet suunniteltua rivakammin. Tapio Anttila sanoo, että selkeän pohjaratkaisun, vähäisten väliseinien ja yksikertaisen välikatto/-lattiaratkaisun ansiosta KOKO talon sisätiloissa on tavallista vähemmän rakennettavaa.

- Varmasti myös se, että talon suunnitteluun käytettiin runsaasti aikaa, on nopeuttanut työtä paikan päällä. Itse on pitänyt olla jatkuvasti tarkkana, että työmiehillä on kaikki tarvittavat materiaalit odottamassa silloin kuin pitääkin ja että eri työvaiheet, kuten sähköjen ja putkien asentaminen, sujuvat ammattimiesten kesken jouhevasti, ilman turhia odotteluja, Tapio Anttila kertoo.

Kompakti kokonaisuus

Tapio Anttilan ja arkkitehti Hannu Tikan Herrala Taloille suunnittelemassa KOKO talo –konseptissa on kolme asuin- ja aputilakokoa, S, M ja L, jotka ovat vapaasti yhdisteltävissä yhdeksäksi eri vaihtoehdoksi. Uuden talomalliston muunneltavuus ulottuu aina sisätilojen yksityiskohtiin asti. Talon sydän on avara, loftmainen sisätila, jota rytmittävät reilusti näkyvissä olevat rakenteet.  Väliseinien avulla tila on helposti muunneltavissa asiakkaan kulloiseenkin elämäntilanteeseen sopivaksi.

KOKO talon ensimmäinen ”koetalo” on Anttilan perheen koti, joka muodostuu kahdesta L-koon moduulista. Talon kerrosala autotallin ja varaston kanssa on yhteensä 280 neliömetriä. Talon alakerrassa ovat keittiö ja ruokailutila, olohuone, yksi makuuhuone sekä pesutilat. Yläkerrassa on tyttären huoneen lisäksi 40 neliön kokoinen avoin työ-/oleskelutila.

Viimeisintä tekniikkaa

Anttiloiden KOKO talon tekniikkaan ja valaistukseen on kiinnitetty suurta huomiota jo suunnittelupöydällä.

- Kaikki talotekniikkaan ja valaistukseen liittyvät putket ja johdot ovat seinien sisällä piilossa. Talossa on myös paljon uniikkeja yksityiskohtia, kuten I-palkkeihin kiinnitettävä valaisin, jonka suunnittelun taloamme varten. Saas Instrumentsin toteuttama KOKO-valaisin kuuluu nykyisin heidän vakiomallistoonsa. Sen valonlähteenä toimii himmennettävä led-lamppu, joita on käytetty kaikissa talossa kiinteissä valaisimissa. Yhteensä niitä on talossa pitkälti yli toista sataa.

- Talon valaistus, lämmitys, ilmanvaihto, olohuoneen väliseinään piilotettu moderni mediacenter sekä kodinturvajärjestelmä ovat yhdistetty siten, että voin käyttää ja säädellä niitä iPadin kosketusnäytöllä, Anttila kertoo.

Vaaleaa ja avaraa

Tammikuun alussa Tapio Anttila on jo tasoitellut ja maalaillut tulevan kotinsa seiniä. Kodin sisustusmateriaaleista on päätetty hyvässä yhteisymmärryksessä vaimon kanssa.

- Talon yleisilme tulee olemaan avara, vaalea ja valoisa. Alakerran lattiaan tulee koivuparkettia ja kylpytiloihin suurta, 60 x 60 cm kokoista laattaa. Yläkerran lattia, joka toimii samalla ilman erillisiä eristeitä välipohjana, on paksua mäntylankkua.
Seinäpintojen tehosteena Anttila on suunnitellut käyttävänsä Koskisen KOKOA-sisustuslevytuotteita. Kylpytiloissa hän kokeilee kokonaan uutta, Koskiselle suunnittelemaansa höyläpaneeliprofiilia.

Talon sisäovet ovat kahta lukuun ottamatta seinän sisään piilotettavissa olevia liukuovia. Avaruutta korostetaan mm. jättämällä kylpytiloissa katon rajaan neljänkymmenen senttimetrin rako.

- Kun rakentaa taloa itselleen, niin suunnittelu on ollut paljon vaikeampaa kuin muille. Toisaalta, kaikkea uutta on nyt ollut mahdollista kokeilla aivan eri tavalla, Anttila tuumii.

 

Lisää rakentamisen vaiheista löydät Tapio Anttilan blogista.