Oma koti11.10.2011

KOKO talo on pihoja myöten valmis

Persoonallinen piha-aita on Tapio Antilan itsensä suunnittelema.

Persoonallinen piha-aita on Tapio Antilan itsensä suunnittelema.

Sisustusarkkitehti Tapio Anttilan KOKO taloprojekti alkoi vajaa vuosi sitten. Syyskuun lopussa itse kotinsa suunnitellut ja sisustanut arkkitehti istui takapihan terassilla Eero Aarnion Pallotuolissa ja pohti nurmikonleikkurin hankintaa.

- Vieläköhän tuon nurmikon joutuu leikkaamaan ennen lumien tuloa. Se on kasvanut jo melkoisen pitkäksi, juuri Habitare-messuilta palannut kahden eri palkinnon kanssa kotiin palannut Tapio Anttila pohtii.

Viimeksi kuluneen vuoden hän sanoo olleen elämässään monella tapaa käänteen tekevä. Koko ikänsä kaupungissa asunut arkkitehti päätti muuttaa perheineen liki pitäen maaseudun rauhaan ja vieläpä itse rakennutettuun taloon. Samanaikaisesti arkkitehdin oma ura on lähtenyt jyrkkään nousukiitoon.

- Rakennusprojekti ei loppujen lopuksi ollutkaan niin raskas kuin kuvittelin. Toki siinä oli paljon puuhaa, vaikka huolehdinkin lähinnä töiden aikatauluttamisesta ja erilaisista materiaalihankinnoista. Lopputulos on kuitenkin juuri sellainen kuin pitikin ja olemme viihtyneet kodissamme paremmin kuin hyvin.

Pientä viilausta

Anttiloiden KOKO talo valmistui nopeasti, sillä rakennusprojekti kesti kaiken kaikkiaan vain puolisen vuotta. Kesän aikana Anttilat rakensivat takapihalle lähes koko talon kiertävän terassin ja katoksen sekä vielä kattoa vailla olevan kesäkeittiön. Myös persoonallinen piha-aita on Tapio Anttilan käsialaa. Tyylikkäät pihakalusteet ja aita ovat mahdollisesti tulossa valmiina elementteinä myyntiin Koskiselle ja rautakauppoihin.

- Jos alkusyksystä olisi ollut edes muutama viikonloppu aikaa, olisimme saaneet talon viimeistä listaa myöten valmiiksi. Jotain pientä puuttuu vielä sieltä sun täältä, mutta kun tilanne rauhoittuu töiden puolesta, teen viimeistelytyöt loppuun.

Aivan heti ei Anttilan kalenteri näytä tyhjenevän, sillä syksy vie hänet moniin tapahtumiin Suomen ulkopuolelle. Budapestissa nähdään Finnish White Light –yksityisnäyttely, jossa on esillä Anttilan pohjoisen valon inspiroimaa tuotesuunnittelua. Lontoossa, Cheongjussa ja Pietarissa Anttila osallistuu yhteisnäyttelyihin. Niiden välissä hän rentoutuu kotona ja nauttii oman saunan löylyistä – lähes joka ilta.

- Muutaman kuukauden asumisen jälkeen kodista ja etenkin sen talotekniikasta on paljastanut monia ilahduttavia ominaisuuksia. Kesällä ilmalämpöpumppu viilensi tehokkaasti koko talon ja näin syksyllä varaava takka ja lämmön talteenotolla varustettu ilmanvaihto ovat riittäneet ainoaksi lämmönlähteeksi. Lattialämmityksen olemme kytkeneet muutaman kerran päälle lähinnä kokeilumielessä. Tilat ovat kaikin puolin toimivat ja myös valaistus on osoittautunut todella hyvin suunnitelluksi, Tapio Anttila listaa uuden kotinsa parhaita puolia.


Tapio Anttila on ollut varsin tyytyväinen valmiiseen kotiinsa.

Tapio Anttila on ollut varsin tyytyväinen valmiiseen kotiinsa.