Oma koti20.12.2012

KivenHerra harjakorkeudessa!

KivenHerra nousi harjakorkeuteen marraskuun alussa.

KivenHerra nousi harjakorkeuteen marraskuun alussa.

Herrala Talojen tarkkaan harkituista ja huolella suunnitelluista talopaketeista muodostuu rakentajalle ekologinen ja energiatehokas koti. Mallia näyttää passiivitalon vaatimukset täyttävä ja viimeistä piirtoa myöten tyylikäs KivenHerra, joka on yksi Hyvinkään Asuntomessujen näyttävimmistä kohteista.

- Matalaenergia- ja passiivirakentaminen ovat tätä päivää. Herrala Taloilla matalaenergiataloja on rakennettu jo jonkin aikaa ja passiivitalojakin viimeiset pari vuotta, myyntipäällikkö Kimmo Kurki kertoo.

Kurjen mukaan Herrala Talojen passiivitaloilla on ollut tasaisesti kysyntää. Erittäin vähän energiaa kuluttavan passiivitalon seinärakenteessa on noin puolet enemmän eristettä tavalliseen omakotitaloon verrattuna.

- Talon energiankulutus, lämmitys- ja jäähdytystarve on määritettävä tapauskohtaisesti, joten suunnittelun on oltava kokonaisvaltaisesti energiatehokkuutta tukevaa jo luonnosvaiheesta lähtien. Talon tiiveys on äärimmäisen tärkeää, sillä loppujen lopuksi taloa voidaan kutsua passiivitaloksi vasta vaipan tiiveysmittausten ja energiakulutuksen seurannan jälkeen.

Messutalon rakentaminen vauhdissa

Huikean kauniilla maisemapaikalla Hyvinkään asuntomessualueella korkeuksiin kohoava KivenHerra nousi marraskuun alussa harjakorkeuteen. Talon rakentamisesta vastaa KivenHerran tuleva isäntä Kimmo Saharinen. Hän kertoi pystytysurakan olleen huomattavasti työläämpi ja monimutkaisempi kuin tyypillisissä suurelementtitaloissa.

- Yksittäisiä elementtejä oli varmasti kolme kertaa enemmän kuin perustaloissa. Kun normi omakotitalo on pystyssä noin päivässä, käytimme Kivenherraan pystyttämiseen kolme ja puoli päivää, Kimmo vertaa.

Hän kertoo siirtyvänsä joulukuuksi viimeistelemään perheen rakennusyrityksen, Sahaki Oy:n Hyvinkäällä sijaitsevaa paritalon rakennusprojektia. Kun paritalon pinnat saadaan valmiiksi, Kimmo työntekijöineen keskittyy kevään ajan KivenHerran rakentamiseen.

- Tammikuussa aloitamme KivenHerran sähkö- ja LVI-työt sekä teemme lattioiden valut ja väliseinien rungot. Niiden osalta pitäisi olla valmista helmikuun loppuun mennessä. Maaliskuussa pääsemme pintojen kimppuun! Huhtikuu on pyhitetty pintojen viimeistellylle ja pihatöille, sillä pelkästään kiveysten tekemiseen voi laskea kuukauden, Kimmo laskeskelee rakennusaikataulua.

Vahvasti mukana myös vapaa-ajan rakentamisessa

Herrala Talot on vahvasti mukana myös vapaa-ajan rakentamisessa. Neljän ystäväperheen haave viihtyisästä lomakodista järkevän ajomatkan päässä pääkaupunkiseudulta toteutui lokakuun lopussa, kun Herrala Talojen yksiköllisesti suunniteltu vapaa-asunto valmistui aivan Himos Areenan kupeeseen.

Yksilöllisesti suunnitellun vapaa-ajan asunnon rakentamisessa ei aikailtu. Helmikuun alussa hankitun tontin maa- ja perustustyöt käynnistyivät heti lumien sulamisen jälkeen. Suurelementteinä toimitettu, 93 neliömetrin kokoinen talopaketti pystytettiin kahden miehen voimin toukokuussa. Loma-asunto valmistui parhaaseen syysloma-aikaan, lokakuun lopussa.

- Herrala Talojen puoleen oli helppo kääntyä, sillä olin asioinut Laineen Pekan kanssa jo aiemmassa omakotitaloprojektissani. Talotoimittajan puolelta kaikki sujui tismalleen käsikirjoituksen mukaisesti ja muutostoiveisiimme reagoitiin nopeasti, yksi loma-asunnon osakkaista, Markus Souru kiittelee.

Neljän perheen kiinteistöosakeyhtiön omistamassa loma-asunnossa jokainen perhe lomailee keskimäärin 12-13 viikkoa vuodessa. ”Mökille” on mukava mennä, etenkin kun vaimot saivat haluamansa hienon keittiön ja miehet toivomansa ulkoporealtaan.

- Lomaviikkoja on aivan riittävästi. Tuskinpa kukaan meistä pystyy edes käyttämään niitä kaikkia. Taloudellisesti neljän perheen yhteisinvestointi oli järkevä, sillä loma-asuntoon sijoittamallamme rahalla emme olisi saaneet mistään läheskään tämän veroista mökkiä.