Oma koti10.02.2014

Herralan valmiselementit nopeuttavat saneerauskorjausta

Rintamiestalo saneerauskorjauksessa

Rintamiestalo saneerauskorjauksessa.

Herralan talotehtaan myyntipäällikkö Vesa Saarelainen on kiireinen mies. Ammattirakentamisen saneerauskohteiden tarpeet hyvin tunteva mies saa tämän tästä kyselyitä rakennusliikkeiltä, isännöitsijöiltä ja suunnittelijoilta.

Saneerauskohteita löytyy niin omakotitalojen laajennuksista, kerrostalojen lisäkerrosten rakentamisesta sekä asuintalojen julkisivujen saneeraamisesta.

- Ammattirakentamisen puolella on asennusvalmiille puurunkoisille saneerauskohteille kokoajan lisääntyvää kysyntää. Vanhoissa, ennen 1980-lukua valmistetuissa asuintaloissa voi säästää lämmityskustannuksissa jopa 75 % kun talon ulkoseinä uudistetaan nykyisten energiamääräysten mukaisella puurunkoisella julkisivuelementillä, kertoo Saarelainen.

Lämmityskulut kuriin julkisivuremontilla

Monissa vanhoissa kerrostaloissa on vain 60–70 mm eristettä, kun tämän päivän vaatimusten mukaan eristekerroksen paksuus pitää olla yli kaksi kertaa enemmän eli 150-200 mm. Energiamääräysten vaatimukset lisääntyvät ja asuinrakennusten energiatehokkuuden parantaminen tulee kokoajan merkittävämmäksi.

Kerrostalon julkisivu on kustannustehokas ja nopea korjata nykyisten energiavaatimusten mukaiseksi esivalmistetulla puuelementillä. Sama tapa soveltuu myös aina passiivitasoiseen korjaukseen asti. Esivalmistetut suurelementit lyhentävät työskentelyaikaa työmaalla ja säästävät korjauskustannuksia jopa 10-40 % verrattuna paikan päällä tehtyyn korjausrakentamiseen.

Tehtaalla valmistetut puurunkoiset elementit on helppo ja nopea kiinnittää betonirunkoisen talon betoniseen välipohjaan injektoiduilla tartunnoilla. Korjausrakentamisessa ei kantavia rakenteita muuteta, joten siitä ei tule myöskään paloturvallisuushaasteita. Paloturvallisuutta voidaan toki lisätä Koskisen palosuojatulla ulkoverhous puutavaralla, joka on myös CE-merkittyä.

- Asukkaat voivat asua kodeissaan koko julkisivuremontin ajan ja lisäksi korjausaika lyhenee käytettäessä valmiita elementtejä, kuvaa Saarelainen julkisivuelementin etuja.

- Asukasviihtyvyyden säilyminen korjausrakentamisen aikana on talonyhtiöille sekä rakennusurakoitsijoille tärkeä tekijä projektia arvioitaessa.

Lisähuoneistoja ullakolle

Asuintottumusten muuttuessa kerrostalojen ylimpien kerrosten huoneistot ovat tulleet suosituiksi ja monet taloyhtiöt haaveilevatkin lisäkerroksen rakentamisesta muutamalla ullakkokerroksen varastointi- ja huoltotilat asuinkäyttöön.

Puusta valmistetut suurelementit sopivat mainiosti kivitalojen ylimpään kerrokseen. Koskisella on myös tarjota kattorakenteet lisäkerrokseen. Lisäkerrosten rakentamisessa on tärkeää pitää rakennustyömaa koko ajan kuivana. Valmiilla suur- ja kattoelementeillä päästään isonkin kohteen lisäkerros asentamaan varsin nopealla tahdilla säältä suojaan.

Kodin laajentaminen

Koskisen talotehdas Herrala valmistaa koteja uudiskohteisiin ja samassa tehtaassa valmistuu myös seinäelementtejä omakotitalojen lisärakentamiseen. Tehdasvalmisteiset suurelementit ovat oiva ratkaisu omakotitalon asuintilan lisäämiseen ja laajennus lisäsiivellä tai lisäkerroksella onnistuu jopa asumisen lomassa.

- Asiakkaat ja rakennusliikkeet arvostavat Koskisen asiantuntemusta ammattirakentamisessa ja tapaa tehdä asiat reilusti, kuvaa Saarelainen asiakkailta tullutta palautetta.