Konserni15.04.2010

Höyläinvestointi monipuolisti sahatuotteiden valikoimaa

Höylätavaran lajittelulinja

Höylätavaran lajittelulinja

Saako olla puolipakettia ympäripontattua ulkoverhouslautaa? Koskisen sahateollisuudessa vuosi sitten käyttöönotetulla suurtehohöylällä ja –linjastolla pienetkin pakkauskoot syntyvät käden käänteessä.

Pitkään suunnitelmissa olleen ja runsas vuosi sitten lopullisesti käyttöönotetun höyläinvestoinnin suurin muutos näkyy suoraan loppukäyttäjille: sahateollisuuden tuotepäällikkö Timo Piispasen mukaan se on tuotteiden ylivertainen pinnan laatu ja höyläysjälki.

Piispanen sanoo ensimmäinen vuoden menneen uuden höylän tavoille opetellessa, siitäkin huolimatta, että Waco Hydromat 5000:lla on höylätty jo tovi kolmessa vuorossa.

- Linjan käytön tehostamisessa on vielä harjoittelemista, mutta jo nyt voi sanoa, että uusi höylä on ollut hintansa väärti.

Tehokkuus kasvoi

Sahan jalostuslaitoksesta voidaan periaatteessa erottaa kaksi erillistä puolta: suurteho- ja paketointiosasto. Uuteen höylälinjaan kuuluu kaksoisvannesaha ja höyläkone sekä paketointiosasto linjalaitteineen. Kutakin osaa voidaan tarvittaessa käyttää itsenäisesti siten, että samanaikaisesti voidaan höylätä, halkaista tai paketoida eri tuotteita.

Nykypäivän tehokkuusvaatimuksiin oivallisesti vastaavan suurtehohöylän läpi vilistää parhaimmillaan 400 metriä sahatavaraa minuutissa. Paketointiosalla tuotteet voidaan päätypontata, niputtaa, pakata kutistekalvoon ja tarvittaessa merkitä niput etiketeillä. Myös katkaisut erikoispituuksiin onnistuvat tarvittaessa millimetrin tarkkuudella.  

Uudella höylällä voidaan tehdä kätevästi myös aiempaa pienempiä pakkauskokoja, kuten neljäsosa- ja puolipaketteja.

- Höyläinvestointi on monipuolistanut ja tehostanut tuotantoamme merkittävästi. Ennen sisäiset kuljetus- ja siirtomatkat kolmen höylän välillä olivat melkoisen pitkiä ja aikaa vieviä. Nyt kaikki toiminnot tapahtuvat tehokkaasti yhdessä pisteessä, lähellä raaka-ainevirtaa.

- Uuden höylän myötä olemme pystyneet valmistautumaan tulevan kesän sesonkiin tekemällä tuotteita valmiiksi varastoon. Tarpeen tullen pystymme palvelemaan kotimaisia asiakkaitamme nopeasti ja toimittamaan vakiotuotteita varastosta perille asti heti tilausta seuraavana päivänä, Piispanen selventää.

Laaja tuotevalikoima

Koskisen sahateollisuuden tuoterepertuaari koostuu sisustustuotteista, ulkoverhouslaudoista, rakennustavarasta, lujuuslajitelluista ja mitallistetuista- sekä ympärihöylätyistä tuotteista. Markkina-alueista kotimaa on suurin ja sen osuus on noin 30 prosenttia. Muita merkittäviä markkina-alueita ovat mm. Keski-Eurooppa, Japani ja Australia.

- Ulkomaille suuntautuvassa jalostemyynnissä suurin haasteemme on tuotevalikoiman yhtenäistäminen ja pitäminen hallittuna.  Höylällä tehdään hetkellä noin 100 erilaista tuotetta. Ideaalitilanteessa tuotepaletti on puolet pienempi, Timo Piispanen pohtii.

Piispasen mukaan höylätuotteiden valikoimaa tullaan tulevaisuudessa kehittämään yhteistyössä asiakkaiden kanssa kunkin markkinan vaatimusten mukaiseksi. Tuotevalikoiman kehittämistä esimerkiksi Saksan osalta on jo viety eteenpäin yhdessä Koskisen Saksan myyntiedustuston uuden vahvistuksen Jörg Petersin kanssa.

- Tuotteiden osalta tavoitteenamme on yhtä monipuolinen ja hyvä asiakaspalvelu kuin Suomessa. Puolassa asiaa on jo kokeiltu ja sieltä saatujen kokemusten pohjalta olemme oikealla tiellä, Piispanen päättää.