Konserni15.04.2010

CARB-sertifikaatti takaa tuotteen ympäristöystävällisyyden

Anna-Maaret Roppola Koskisen vaneriteollisuuden laatupäällikkö

Anna-Maaret Roppola Koskisen vaneriteollisuuden laatupäällikkö

Koskisen vaneriteollisuuden tuotteet ovat olleet viime keväästä alkaen CARB-sertifioituja.
CARB eli California Air Resources Board on sertifikaatti, jonka tarkoituksena on edistää ja suojella terveyttä ja hyvinvointia sekä ekologisia lähteitä vähentämällä ilmansaasteita. CARBin tavoitteena on varmistaa turvallinen ja puhdas ilmanlaatu, suojella ihmisiä saastuttavilta ilmanpäästöiltä, vähentää kasvihuonepäästöjä sekä edistää ja toimeenpanna ilman saastumista estäviä sääntöjä ja lakeja.

Viikoittaisia mittauksia

Koskisen vaneriteollisuudessa CARB näkyy viikoittaisina mittauksina. Vanerituotteista otetaan näytepalat, joista mitataan formaldehydipitoisuus.

- Formaldehydiä löytyy lähes kaikista ympärillämme olevista tuotteista. Yksi formaldehydin käyttökohteista on puutuoteliimojen valmistus. Puutuotteissa olevaa formaldehydiä vapautuu hengitysilmaan ja se on luokiteltu oletettavasti syöpää aiheuttavaksi (karsinogeeniseksi) aineeksi. Viikoittaisilla mittauksilla pystymme huolehtimaan, että tuotteidemme formaldehydipitoisuus on alle viitearvojen ja että liimanvalmistajat ovat onnistuneet resepteissään, Koskisen vaneriteollisuuden laatupäällikkö Anna-Maaret Roppola kertoo.

Kaliforniasta kaikkialle

Saadakseen CARB-sertifikaatin tarvitaan aina kolmannen osapuolen testaukset ja jatkuvan laadunvalvonnan seuranta. Anna-Maaret Roppolan mukaan Koskisen on saamassa ULEF (ultra-low-emitting formaldehyde-based -liima) -statuksen kaikille vanerituotteilleen.

- Vaikka sertifikaatti koski alun perin vain Kalifornian osavaltioon toimitettavia puutuotteita, on se yleistynyt niin paljon, että suurin osa asiakkaistamme osaa jo vaatia sitä. Se on hyvä, sillä tarkkailemalla tuotteiden formaldehydipitoisuuksia pystymme vaikuttamaan omaan ja ympäristömme hyvinvointiin, Roppola huomauttaa.